Eğitim Ödeneği her eğitim öğretim dönemi başında düzenli olarak hem kadrolu hem de sözleşmeli öğretmenlere ödenen bir ikramiye türü olarak bulunmaktadır.   Öğretim yılına hazırlık olarak belli miktarlarda ödenilmekte olan ödenek, cezaevinde çalışmakta ola

Eğitim Ödeneği her eğitim öğretim dönemi başında düzenli olarak hem kadrolu hem de sözleşmeli öğretmenlere ödenen bir ikramiye türü olarak bulunmaktadır.  Öğretim yılına hazırlık olarak belli miktarlarda ödenilmekte olan ödenek, cezaevinde çalışmakta olan öğretmenlere, yöneticilere, ilköğretim okul müdürleri ve onların mevcut yardımcılarına, eğitim uzmanlarına ve onlarında yardımcılarına olmak üzeren fiilen öğretmenlik yapan herkese belli bir miktar olarak eğitim ödeneği ödenilmektedir. Her öğretim dönemi başında düzenli olarak yapılan ödemelerde her yıl artış yaşanılmaktadır.

Eylül 2019 tarihli olarak yayımlanmış olan Resmi Gazete haberinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre öğretmenlerin eğitim yılına hazırlık için alacağı eğitim ödeneği için ödeneğe her yıl için %2,5 zam uygulanmıştır. 2020 eğitime hazırlık ödeneği 1.210 TL olarak önceki dönemde ödenmiştir. 7 Eylül’den itibaren 2021 yılı için 1.250 TL ödenilecektir. Konu kapsamında çıkarılan ilk maddede bu durum oldukça açık bir şekilde belirtilmiştir. Kararla ilgili çıkan ilk madde: Öğretim yılına hazırlık ödeneği Madde 11-(1)657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen eğitim yılına hazırlık ödeneği; 2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak ödenir.

Toplu iş sözleşme görüşmeleri kapsamı dahilinde hakem kurulu kararı olarak açıklanmış olan kararlara doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ya da kurumlarda görev yapan öğretmenler için kesin bir şekilde ödenilmesi karalaştırılmış olan eğitim ödeneği 2020-2021 eğitim öğretimi için belirtilmiş olan hazırlık ödenekleri öğretmenlerin mevcut hesaplarına yatırılmaya başlanılmıştır. Brüt ödenek önceden 1210 TL olarak bulunmaktayken damga vergisi kesintisi ile birlikte kadrolu olan öğretmenler için bu tutar 1200,32 TL sözleşmeleri olarak çalışmakta olan öğretmenler için damga vergisi haricinde SGK kesintisi ile birlikte 1.302, 27 TL ödenilmeye başlanmıştır. İlk etapta ödenmeleri yapan il e ilçe milli eğitim müdürlükleri az sayıda olsa da ilerleyen günlerde gerekli olan ödemeler tamamlanacaktır. Hali hazırda mevcut mevzuata göre eğitim öğretime başlanıldığı dönemde bu ödemelerin tamamlanmış olması gereklidir.