Önümüzdeki sene adeta ceza yılı bizi bekliyor. Hükümet özellikle trafik cezalarından 2021 tarihinde rekor seviyede, 6 milyar 23 milyon lira toplamayı amaçlıyor.

Önümüzdeki sene adeta ceza yılı bizi bekliyor. Hükümet özellikle trafik cezalarından 2021 tarihinde rekor seviyede, 6 milyar 23 milyon lira toplamayı amaçlıyor. Toplam 19 milyar 206 milyon liralık cezanın 7.6 milyarını vergi cezalarının oluşturacağı belirtildi. 2021 yılında vergi ve cezalara ne kadar zam yapılacak? Vergi ve cezalar artıyor! Milyonlarca kişiyi ilgilendiren haberin detayları için...

Cumhurbaşkanlığı tarafınca Meclis'e sunulan 2021 tarihi yasa teklifinden vatandaşa yüklü miktarlarda ceza ve vergi oluştu. Teklife göre, önümüzdeki sene başta trafik cezaları olmak üzere vatandaşa kesilecek olan cezalarda olağanüstü yükselişler meydana gelecek. Son dönemde şaibe iddialarıyla gündeme getirilen şans oyunlarından devletin kasasına girecek paranın da %29'a yakın bir oranda yükselerek 4 milyar 81 milyon liraya ulaşması tahmin ediliyor.

REKOR BOYUTTA TRAFİK CEZALARI!

Yasa teklifine göre devlet, önümüzdeki yıl içerisinde 82 milyon vatandaştan toplam 19 milyar 206 milyon lira ceza toplamayı amaçlıyor. Kesilen bu cezaların 6 milyar 23 milyon lirası trafik polisleri, fahri müfettişler ve kameralar üzerinden kesinti yapılan trafik ceza makbuzları ile toplanacak. Bu senenin sonuna kadar tahsil edilecek olan trafik cezası hasılatının da 4 milyar 708 milyon lirayı bulacak olması tahmin ediliyor.

Devlet bunun haricinde karayollarında yük ve yolcu taşıma kurallarına uymayan kişilere de 128 milyon liranın üzerinde para cezası kesmeyi planlıyor. Trafik cezalarının haricinde önümüzdeki sene vatandaşlara 7.6 milyar lira vergi cezası, 619 milyon lira yargı cezası, 28 milyon lira çevreye ilişkin ceza, 5 milyar liraya yakın da diğer alanlarda idari ve para cezaları uygulamayı planladı.

YENİ NESİL VERGİLER NEDİR?

Bütçe gelir planlamalarına, hükümetin son dönemde kanunlaştırıp uygulamaya başladığı yeni nesil vergiler de ilave edildi. Tahsilatı ilk defa önümüzdeki sene gerçekleşecek olan Değerli Konut Vergisi'nden devletin kasasına 350 milyon lira para girecek olması tahmin ediliyor. Konaklama Vergisi'nden de bütçeye 2021 yılında 1 milyar lira geleceğine yönelik tahminler söz konusu.

2022 YILINA ERTELENEBİLİR!

Fakat Meclis'teki torba yasada bu verginin 2022 yılına ertelenmesine yönelik madde yer aldı. Bu maddenin yasalaşması durumunda bütçe 1 milyar liralık dev kaynaktan yoksun olacak ve açık artacak. Dijital Hizmet Vergisi'nden de bu sene sonuna kadar 900 milyon lira para toplanacağı önümüzdeki sene ise hasılatın 1 milyar 425 milyon liraya yükseleceği hesaplandı.

MERKEZ BANKASI'NDAN 40 MİLYAR LİRA GELECEĞİ HESAPLANDI!

Merkez Bankası kaynakları gelecek sene de bütçe açıklarına kritik bir yama görevi görüyor. Bu sene 46.3 milyar lira kaynak beklenen Merkez Bankasının kârı, ihtiyat akçesi ve KİT gelirlerinden meydana gelen Hazine Portföy gelirlerinden gelecek senenin bütçesine 42 milyar 260 milyon lira aktarılacak olması öngörülüyor. Bu paranın 40 milyar lirasının da Merkez Bankası tarafından geleceği hesaplandı.