2023 tercihleri evvel milyonları ilgilendiren yeni bir af kararı olacak mı? Genel af ile alakalı son dakika gelişmeleri AK Parti MHP CHP İYİ Parti çalışmalar... Gündeme gelen iddiada hükümetin kapsamlı bir af yasası amacıyla hazırlık içerisinde bulunduğu ve 2023 tercihleri evvel meclise getirileceği iddia edilmişti. 2023 tercihleri evvel hükümetten genel af yasası ile alakalı planlama olacak mı?  Peki 2023 seçimleri öncesi genel af var mı?

2022 yılı genel af çıktı mı, genel af düzenlemesi meclise geldi mi? Soruları Twitter'da gündem oldu. Pandemi sebebiyle çoğu adil tutuklu ve mahpus, izne çıkartıldı. Bu izne Koronavirüs izni denildi. TBMM’de oluşturulan son görüşmeler ile eş güdümlü yakında bitecek olan izin 31 Mayıs’a kadar uzatıldı. Peki 2023 seçimleri öncesi genel af var mı?

2022 yılı genel af çıktı mı, genel af düzenlemesi meclise geldi mi? 2023 seçimleri öncesi genel af var mı?

Herkrsin bildiği gibi pandemi evvel sürecinde devlete karşı işlenen suçlar kapsamında birtakım suçlar amacıyla af düzenlemesi uygulanmıştı. Pandemi sürecinde de cezaevinde kalanlar amacıyla gene belli suçları amacıylae alan izin programı başlatılmıştı. Cezaevlerinde yaşayanlar amacıyla yapılan son düzenlemelerin sonrasında gözler 2023 seçimlerine çevrildi. 2023 senesinde genel af düzenlemesi ile alakalı rastgele bir çalışma olup olmadığı merak ediliyor. 

Ziraat bankası TC Kimlik Son Rakamları 0-8 Arasında Olanlara, 88000 TL Ödeme Veriyor! Ziraat bankası TC Kimlik Son Rakamları 0-8 Arasında Olanlara, 88000 TL Ödeme Veriyor!

Genel af düzenlemesine dair AK Parti'den yada Cumhurbaşkanlığı'ndan rastgele bir resmi açıklama gelmedi. Diğer partilerde af düzenlemesine dair bir açıklama beyan etmediler. Af Yasası ile alakalı gelişmelerin önümüzdeki zamanlarda da dervam etmesi bekleniyor. Bu anlamda resmi makamlardan açıklama gelebilir. 

Fetöcü hakimler ve savcılar nedeniyle mahkumların adil yargılanmadığını ifade eden mahkum yakınları da eylem yapmıştı. Mahkum yakınları ve aileleri kanıt yokken kişilerin ağır cezalara çarptırıldığını söyledi. 

Genel af nedir? 

Genel af, kavramı temel olarak anayasa ve ceza hukuku kapsamında değerlendirilir. Genel ve özel af, 5237 sayılı Türk Ceza Hukuku kapsamında kendisine yer edinir. Genel af, kamu davalarının düşmesi ya da mahkumiyetin neticeleri ile ortadan kalkması olarak tanımlanabilmektedir. Özel afsa infazı kesinleşen hapis cezasının kaldırılması, zamanın uzatılması veya para cezasına dönüştürülmesidir. Genel af belirli bir suça karşı çıkabilir. Aynı vakitte genel af para ve hapis cezaları amacıyla uygulanabilirken özel af yalnızca hapis cezası amacıyla uygulanabilir. Genel af kapsamında savcılık soruşturmaları amacıyla takipsizlik kararı çıkar. Memurlar amacıyla disiplin cezaları ortadan kalkar. Adili sicil kaydından suçlar çıkarılır. ceza mahkemelerinde görülen davalar düşer, kesinleşen mahkumiyetler tamamıyla ortadan kalkmaktadır.