Tarım faaliyetlerini canlandırmak için devlet tarafından hazırlanan kalkınma projelerinde hangi maddeler yer almakta ve tarım faaliyetlerini nasıl etkilemektedir. Bu yazımızda sizler için 2023 çiftçi kalkınma projeleri hakkında bilgilendirme sağlayacağız

Tarım faaliyetlerini canlandırmak için devlet tarafından hazırlanan kalkınma projelerinde hangi maddeler yer almakta ve tarım faaliyetlerini nasıl etkilemektedir. Bu yazımızda sizler için 2023 çiftçi kalkınma projeleri hakkında bilgilendirme sağlayacağız.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre devlet; sosyal, ekonomik, tarım ve ticaret gibi kalkınmayı sağlamak için kalkınma projeleri hazırlar. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 11. Kalkınma Planı ile tarımsal faaliyetleri önemli derece de etkileyecek maddeler bulunmaktadır. 11. Kalkınma Planı 2019 ile 2023 yılları arasını kapsayacaktır.

Kalkınma Projesi Tarımsal Faaliyet Maddeleri Nelerdir?

2019 ile 2023 yılları arasında tarımsal faaliyetlerin arttırılacağı ve bununla birlikte tarımsal destekler de artacaktır. Tarım arazilerinin korunarak, etkin kullanımı sağlanacaktır. Ülke genelinde toprak etütleri yapılarak haritalandırma ve sınıflandırma işlemi yapılacaktır.

Sulama alanlarının korunması ve genişletilmesi amacı ile yapılan çalışmalara öncelik verilerek sürdürülecektir. Suyun kalite ve miktar korunmasına yönelik çalışmalar da devam edecektir. Küçük aile işletmelerinin korunması hedeflenirken tarım arazi kiralanmasına yönelik çalışmalarda sürdürülecektir.

Tarım da su verimliliğini sağlaması için yağmurlama ve damla sulama gibi modern sulama sistemleri yaygınlaştırılacaktır. Ayrıca tarımda su kirliliğinin önlenmesi içinde önemli çalışmalar yürütülecektir.

Bitkisel üretimin arttırılması hedeflenmektedir. Bu sebeple başta mazot ve gübre gibi malzemelerin maliyetlerinde ki değişimleri dikkate alınarak belirlenecektir. Kenevir başta olmak üzere lifli bitkilerin endüstriyel alanında sıklıkla kullanılması için çalışmalar yapılacaktır. Başta aromatik ve tıbbi bitkiler olmak üzere üretimleri arttırılacak, pazarlaşma, markalaşma ve araştırma faaliyetleri desteklenecektir.

Kalkınma Projesi ile hayvancılık geliştirilecektir. Mera, yayla ve kışlakların tespiti yapılacak ve hayvanlara kaliteli yem üretimi sağlanacaktır. Kanatlı hayvan ürünlerinde pazar çeşitliliği sağlanacaktır. Arıcılık sektöründe damızlık ihtiyacı karşılanacak ve ürün çeşitliliği artırılacaktır.

Bitkisel üretimde yapılan bilinçsiz zirai ilaç kullanımına yönelik eğitimler sağlanacaktır. Kimyasal ilaç ve uygulamalara alternatif olarak biyolojik ve biyoteknik uygulamaları arttırılacaktır. Tarımsal ürünlerin e-ticaretin etkin ve güvenilir bir şekilde yürütülmesine yönelik çalışmalar da arttırılacaktır.

Ormancılık alanında hastalık ve yangınlarla mücadeleye yönelik kapasite de arttırılacaktır. Akıllı tarım teknolojileri başta olmak üzere yenilikçi ve çevreci üretim teknikleri desteklenecektir.

Devlet tarafından düzenlenen 11. Kalkınma Planı 2019 yılında 2023 yılına kadar tarım faaliyetlerini, ihracatını ve üretimini canlandırmaya ve tarımdan kaynaklı ekonomiyi desteklemek için düzenlenmiştir. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da geliştirilen tarım faaliyetlerini ve kırsal kalkınma projeleri de bulunmaktadır.

Kırsal kalkınma kapsamında genç çiftçilerin desteklenmesi programı, kırsal yatırımların desteklenmesi programı, tarımsal amaçlı kooperatif programları, Ardahan-Kars-Artvin kalkınma projeleri, Sivas-Erzincan kalkınma projeleri, hayvancılık projeleri, kırsal alanda sosyal destek projeleri gibi hem tarımsal faaliyetleri hem de kırsal yaşamı canlandırıcı projeler bulunmaktadır.

Çiftçi kalkınma projelerinden yararlanmak ve tarımsal üretiminizi canlandırmak istiyorsanız, üretim yaptığınız tarım faaliyetine göre Tarım ve Orman Bakanlığı ve ya İl ve ya İlçe Müdürlükleri ile iletişime geçerek sizlerde bu projelerden yararlanabilirsiniz.

2023 yılına kadar sürecek olan çiftçi kalkınma projeleri ve programlarına şimdiden başvurabilirsiniz. Kırsal alanlarda yaşıyor, çiftçilik ve ya hayvancılık yapıyorsanız 11. Kalkınma Projesi ile sağlanacak olan desteklerden ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanacak olan desteklerden sizlerde yararlanabilirsiniz.

Elverişli topraklara sahip olan Türkiye’de yılda tonlarca üretim yapılmaktadır. Bu üretimin, pazar çeşitliliğinin artması ve çiftçiye destek olunması amacı ile devlet tarafından destekler sağlanmaktadır. Cumhuriyet Döneminden itibaren Türkiye’de tarımsal faaliyetlere önem artmış ve ekonomik kalkınma için sanayiye verilen değer kadar tarıma da verilmeye başlanmıştır. Bu sebeple ise önemli kalkınma ve destek programları oluşturulmuştur.