TBMM tarafından Vergi affı borç yapılandırma kanun teklifi kabul edildi. 14 milyon vatandaşı kapsayan vergi affına göre 2 bin TL’nin altında borcu olanlar için müjdeli haber geldi. Peki, vergi affı hangi alanları kapsıyor? 2023 vergi affı borç yapılandırması nasıl yapılmaktadır? Vergi affı yapılandırma işlemi ne zaman sona erecek? İşte detaylar…

İlk olarak Meclis Komisyonu tarafından onaylanan kamu borçlarının yapılandırılması teklifi TBMM Genel Kurulu’na taşındı. ‘’Bazı Alacakların Yenilen Yapılandırılması’’ ve ‘’Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması’’ ile ilgili kanun teklifi onaylandı. Merkez üstü Kahramanmaraş olan depremlerle ilgili olarak da Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik yapılması kararı kabul edildi. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2023 Vergi Affı Borç Yapılandırması kanun teklifinden 14 milyon 100 bin vatandaş yararlanacak. Vergi affı kapsamında 521 milyar TL borç için yapılandırma hakkı tanınacak.

parakrediburs

2023 Vergi Affı 48 Taksitle Ödenecek

Bugüne kadar hazırlanan en geniş kapsamlı Vergi Affı Borç Yapılandırma kanunu için vatandaşa özel şartlar sunulacak. En dikkat çeken nokta vergi affı yapılandırmasından yararlanan vatandaşların borçlarını ödemeleri için 48 taksit seçeneğinin sunulması oldu. 2023 Vergi Affı, 31 Aralık 2022 tarihinden önceki borçları kapsayacak. 2023 yılı içerisindeki vergi borçları yapılandırma kapsamında yer almayacak. Vergi borçları için sadece geri ödeme kolaylığı sağlanmayacak; aynı zamanda yüzde 25 oranında da indirim uygulanacak. Yüzde 25 indirim vergi borcunun asıl alacağı üzerinden kesilecek.

ödemelers

48 Taksit İçin Enflasyon Farkı Alınacak

Resmi Gazetede yayımlanan 2023 Vergi Affı Borç Yapılandırma kanun teklifine göre 48 taksit seçeneği ile ödeme yapacak vatandaşlardan enflasyon farkı alınacak. Vergi borcunu eşit taksit seçenekleri ödeme imkanı sunulacak. 12-18-24-36 ve 48 taksit seçenekleri vergi borcu sahibi tarafından tercih edilebilecek. Taksit sayısının artmasına paralel olarak enflasyon farkı da yükselecek. Vade farkının yüzde 9 oranı ile başlayacak. Buna göre 12 taksit için yüzde 9, 18 taksit için yüzde 13.5, 24 taksit için yüzde 18, 36 taksit için yüzde 27 ve 48 taksit içinde yüzde 36 vade farkı uygulanacak. Peşin ödemelerde ise enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek.

kirayardıms

2 bin TL’nin Altındaki Borçlar Silinecek

Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı! Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı!

2023 Vergi Affı Borç Yapılandırma kanunu değişikliğine göre 2 bin TL’nin altındaki vergi borçları silinecek. Vergi Dairelerine 2 bin TL’nin altı borç için başvuru yapılmasına gerek bulunmayacak. Vergi borcu taksit ödemeleri ise 30 Haziran tarihine kadar yapılabilecek. Vergi borcunu peşin olarak ödemek isteyen vatandaşlarında aynı tarihe kadar ödeme yapması gerekiyor. Peşin ödemelerde enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek. Asıl borç ve enflasyon farkının yüzde 10’unu peşin olarak ödenebilecek.

kimlik-numarasina-gore-odemeler-son-dakika-aciklandi-10000-tl-15000-tl-ve-25000-tl-hesaplara-yat

Vergi Affı Borç Yapılandırma Başvuru İşlemleri

2023 Vergi Affı borç yapılandırmasından yararlanmak isteyen vatandaşlar başvuru işlemlerini internet kanalı üzerinden gerçekleştirebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait www.gib.gov.tr adresi üzerinden işlem yapılabilecek. Ayrıca, e-devlet sisteminde de vergi affı başvuruları alınacak. Yeni düzenlemeye göre borç yapılandırma işlemlerinin Nisan ve Mayıs içerisinde tamamlanması gerekiyor. Vergi affı borç yapılandırmasından yararlanmak isteyen vatandaşlar işlemlerini 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tamamlamak zorunda bulunuyor.

kredisf

Vergi Affı Kimleri Kapsıyor?

2023 Vergi Affı kapsamında 521 milyar TL borç yapılandırılacak. Bugüne kadar ki en geniş kapsamlı vergi affı kanun değişikliği 14 milyon vatandaşımızı kapsayacak. Vergi affı düzenlenmesinden tüm vergi borcu sahipleri yararlanabilecek. Trafik cezası, askerlik, nüfus, otoyol kaçak geçiş, köprü geçişi vb. gibi cezalar için uygulanacak. Ayrıca, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da vergi affı kapsamında yer alacak.