2023 Yılının Hükümet Tahmini Dolar 21,51 TL Olacak mı? Dolar Yükselecek mi?

Günümüz şartlarında Türkiye’de yaşayan her kesimden insanın sorduğu bir tek soru vardır. Dolar düşecek mi? Bu sorunun sorulmasındaki en temel kasıt, Ülkemizin üretimini yapmadığı pek çok ürünü farklı ülkelerden dolar bazında almasından kaynaklıdır. Bu soruya yanıt aramak için ABD menşei dev Morgan Stanley bankasının açıklamalarına bakmakta yarar var.  

Merkez bankası FED’in 2 Kasım’da açıkladığı faiz kararı toplantısı neticesinde yüzde 6 oranında bir düşüş yaşandı. Morgan Stanley bankası ise ABD dolarının 2022 yılında zirve yaptığını, 2023’te ise düşebileceğini aktardı. Burada anlatılanlar ve Türkiye’nin uyguladığı iç politika neticesinde, doların 2023 yılının ortaları gibi düşüşe geçeceğini söylemek mümkün. 

Emekliye Müjde: TC Kimlik İle Ödeme 19.000 TL Olarak Hesaplara Yatacak! Emekliye Müjde: TC Kimlik İle Ödeme 19.000 TL Olarak Hesaplara Yatacak!

FED Faiz Oranlarını Artırmaya Devam Edecek 

Dolar düşecek mi? Sorusuna cevap ararken, son üç ayın en sert düşüşünü yaşayan doların bu istikrarsızlığını abartı bulan yönetim kurulu, muhtemel olarak daha yavaş ve ufak gerçekleştirilse bile enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltmeyi sürdüreceklerini aktarıyor.

Geçen son dört toplantıda faizleri 75 baz puan arttıran FED’in, aralık ayının faizlerini 50 baz puan arttırması ön görülüyor. 

TL Dolar Karşısında Ne Durumda? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı yapan Nureddin Nebati, dolar düşecek mi? Sorusuna, bütçe sunumu sırasında 2023 yılını göstererek ekonomik büyümenin en az yüzde 5 olması gerektiğini vurguladı. Ancak bu durumun gerçekleşmesi için stabil bir ortamın şart olduğunu söyledi.

Ayrıca Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı yürütmeye geçireceklerini aktarırken, ülke içi toplam istihdamın 2022 Eylül ayı itibariyle 31,4 milyon kişiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını aktardı.  

Bu da demek oluyor ki dolar endeksi 2023 sonunda 104 dolara kadar düşerse, kalkınmakta ve gelişmekte olan ülkelerin alım gücü de aynı oranda artacaktır.  

2023 Yılının Hükümet Tahmini Dolar 21,51 TL 

2023 yılı için hazırlanan Cumhurbaşkanlığı yıllık programı, onaylanarak resmî gazetede yayımlandı. Programın ana başlıklarını ise pandemi sürecinden sonra, küresel ticarette yaşanan arz kaynaklı sorunlar aldı. Başta gıda ve enerji sorunları olmak üzere pek çok soruna değinilen programda tüm emtia fiyatlarının tarihî rekordaki bir pahalılıkla satıldığı aktarıldı. 

Bunlar yetmezmiş gibi bir de Rusya-Ukrayna arasında patlak veren savaş neticesinde, pandeminin de etkisiyle birlikte piyasaya sürülmüş yüksek miktarda paranın, parasal sıkılaştırma politikasıyla birlikte geri çekilmesinin, arz kaynaklı sorunları da beraberinde getirdiği aktarıldı.  

Ayrıca programda son olarak, yılın geri kalan döneminde ve 2023 yılında ihracat açısından ivme kaybedilebileceği de aktarıldı.