“Beşinci Nesil Mobil İnternet Bağlantısı” kısa adıyla 5G, 4G'nin  halefidir.

“Beşinci Nesil Mobil İnternet Bağlantısı” kısa adıyla 5G, 4G'nin  halefidir. Birçok sektörü etkileyecek olan 5G teknolojisinin kısaca vaatleri ise şöyle; hız, gecikme ve bağlanabilirlik. Bu yıl tanışacağımız bu teknolojik gelişmeye gelin yakından bakalım.



5G Nedir? Diğerlerin Farkı Nedir?



Beşinci Nesil Mobil İnternet Bağlantısı’nın kısaltmasıdır. Dikkat çeken yanı ise milimetre dalga boyu, ultra geniş bant, ultra yüksek hız ve ultra düşük gecikmeye sahip olmasıdır. Tüm bunlar öngörülen bir ihtiyacın karşılanmasına yöneliktir. 2020'deki veri trafiğinin 2010 yılına göre 1000 kat artacağı tahmin edilmektedir. Bu ve bir de endüstri 4.0’ın gerekliliklerinden kaynaklanmaktadır.  Peki, 5G’nin diğerlerinden farkı nedir?




  • 1G >  Analog sesli iletişim gerçekleştirildi. Ekran olmadan arama yapıldı.






  • 2G > Sesli iletişimin sayısallaştırılmasını gerçekleştirildi. Küçük ekranlı, metin mesajları gönderilebilir oldu.






  • 3G > Ses dışında  resimler,  multimedya iletişimini gerçekleştirildi. Ekranlar büyütülebilir oldu.






  • 4G >  Yerel yüksek hızlı İnternet erişimi sağlandı. Büyük ekranlı akıllı telefonlar hayatımıza girdi. Kısa videolar izlenebilir oldu. Görüntülü konuşma, HD ve 3D oyun oynama imkanı oldu. Ancak sinyal şehirde iyi çekerken farklı ülke ya da kırsalda sorunlar yaşandı. 






  • 5G > ile bizi bekleyen ise; herhangi bir zamanda, her yerde ve her şeyde birbirine bağlanan, böylece; insanlar zaman farkı olmadan, canlı yayın yoluyla her şeyle senkronizasyon sağlayabilir olacak. Çok daha yüksek hızla tanışmaya hazır olun. Bir veriyi indirme hızı saniyede 10Gb olması öngörülüyor.



5G Teknolojisinin Getirdikleri



2G, 3G veya 4G ağlarının aksine, 5G bağımsız bir yeni kablosuz erişim teknolojisi değildir. Bazı yeni eklemeler ve mevcut kablosuz erişim teknolojilerinin (3G, 4G ve WiFi dahil) gelişimidir. Kablosuz erişim teknolojisi entegrasyonundan sonraki çözümler için genel bir terimdir. 5G teknolojisi ile yapılan aslında, endüstri 4.0’a, “nesnelerin internetine”, iletişim alanında uyum sağlayabilmektir. Daha da açmak gerekirse 5G ile;




  • > Geliştirilmiş Mobil Geniş Bant: Akıllı telefonlar inanılmaz hızlanacak. Aynı zamanda daha düzenli veri akışı hızı, daha düşük gecikme ve bit başına maliyet gibi getirileri olacak. Daha da ilgi çekici yanı VR (Sanal Gerçeklik) ve AR (Artırılmış Gerçeklik) ile sürükleyici deneyimler arttırılacak.








  • > Kritik Görev İletişimi: Altyapıyı, araçları ve tıbbi prosedürleri uzaktan kontrol edilebilir olacak. Bunun için elbette ultra güvenilir ve kullanılabilir olması gerekecektir. Düşük gecikme süreleriyle de endüstrileri dönüştürebilen yeni hizmetler sağlayacaktır.






  • > Devasa Nesnelerin İnterneti: Sadece mobil ağı ve insanları değil aynı zamanda makineleri, nesneleri ve cihazları da birbirine bağlayacak ve kontrol edecek. Diğerlerine göre daha fazla merak uyandıran bu teknoloji, yeni kullanıcı deneyimlerini güçlendirecek ve yeni endüstrileri birbirine bağlayacak.  Akıllı fabrikalar, sürücüsüz araçlarda büyük rol oynayacak.



5G’de Korkutan Nedir?

KARAR verildi! Emekli maaşlarına Mayıs ayında 12000 TL ödeme! KARAR verildi! Emekli maaşlarına Mayıs ayında 12000 TL ödeme!


5G teknolojisi pek çok ülkede sağlık açısından endişe uyandırıyor. Bu endişenin kaynağına kısaca bakalım; 



> Günümüzde akıllı telefonlar, 450 MHz ile 5.9 GHz frekans bantlarında çalışır. Kablosuz bağlantı teknolojilerinde kullanılan sinyallerin, frekansları arttıkça veri aktarım hızı da artar. Ancak sinyalin kapsama alanı daralır. Şimdi;



> 4G ve LTE teknolojisine sahip telefonlarımız, 6 GHz frekans bantlarının altında çalışıyor ve veri aktarımında yetersiz kalıyor. Bu sebeple, 5G teknolojisi ile mmWave olarak bilinen 24GHz - 90 GHz frekans bantlarına geçilmesi planlanıyor. Bu da kapsama alanının daha düşük olacağı anlamına geliyor.  O kadar ki;



> Binalar, ağaçlar ve hatta ellerimizin sinyal geçişine engel olacağı tahmin ediliyor. Yağmurlu ve sisli havalarda veri hızının etkin kullanılamayacağı düşünülüyor. Bu sebepledir ki her sokağa “küçük hücre” istasyonları kurularak kapsama alanının artırılması planlanıyor. Ancak insanların çevresinde bu kadar çok istasyonun olması aşırı radyasyonu akıllara getiriyor ve tepkilere yol açıyor. tartışmalar hala devam etmektedir.  



5G Türkiye’ye Ne Zaman Gelecek?



Türkiye 5G’ye hazır mı? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 5G sistemlerini mart ayında canlı şebekede test edecek. 5G altyapısının test edileceği yer ise İstanbul Havalimanı olacak. Bu yıl yazın başlangıcında ise şebekelerde kullanılmaya hazır hale getirilecek. Bir anda topyekün bir değişimin mümkün olmayacak. Çünkü bu teknolojiyi kullanabilmek için mevcut cihazların değişmesi gerekiyor. Bu bir maliyeti gerektirmektedir.  Bu sebeple aşamalı bir geçiş yapılacak.



5G Uyumlu Telefon Modelleri Hangileri



Herkesin merak ettiği 5G ile yeni cep telefonları nasıl olacak? Hangi markaların hangi modelleri 5G uyumlu.  Şaşırtıcı bir şekilde listede İphone olmayacak. İşte 5G uyumlu telefon modelleri;



> Huawei Mate X



> Samsung Galaxy S10 5G



> LG V50 THINQ



> LG V50 THINQ



> Motorola Z3



> Samsung Galaxy Fold



> Huawei Mate 20 X 5G



> OPPO Reno 5G



> OnePlus7 



> NOKIA 10



> Alcatel 7 5G



> Energizer Power Max P8100S



> Sony 5G (Prototip)