AİHM Büyük Dairesi, Osman Kavala için 2019'da verilen tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle Kavala'ya 7 Bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesine karar verdi.
Türkiye'de tm tepki ve itirazlara rağmen tutuklu kalan ve tartışmalı yargılama tavrı sergilenen Osman Kavala için beklenildiği ve uyarıldığı üzere AİHM Büyük Dairesi, Türkiye'nin AİHS'nin 49'uncu maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve dolayısı ile Türkiye Kavala'ya 7 Bin 500 Euro mahkeme masrafı ödemeye "mahkum" oldu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Ekim 2017'den beri tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala davasında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki beklenen kararını açıkladı ve Osman Kavala davasında Türkiye'nin "AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği" gerekçesiyle AİHS'nin 46/1'inci maddesini ihlal ettiği hükmüne vardı.
Sonuç olarak alınan karar ile Türkiye yani dolayısı ile Türkiye vatandaşları Kavala'ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödeyecek.
NEDEN TÜRKİYE 7 Bin 500 Euro Ödemek Zorunda Bırakıldı?
AİHM 10 Aralık 2019'da, Kavala'ya ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmiş ve mahkeme, bu durumun sona erdirilmesi için AİHS'in 46. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Kavala'nın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti.
Ancak bu karar dinlenilmedi.
Bilindiği üzere Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Mahkeme'nin kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlediği için Bakanlar Komitesi, kararlarını yerine getirmemekte ısrar eden bir devleti AİHM'e şikayet edebiliyor.
Bu karara uymayan Türkiye için komite, 2019 tarihli AİHM kararının uygulanmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye karşı 2 Şubat 2022'de resmen ihlal prosedürü başlatmıştı.