Akkuyu’nun en büyük hissedarı Rus devlet şirketi olam Rosatom iş güvenliği, gecikme, usulsüzlük diyerek fesih kararı aldı.

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşaat projesine ilişkin sözleşme, en büyük hissedarı Rus devlet şirketi Rosatom tarafından feshedilmek istenirken gerekçenin ise Rus ve Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş.'nin sözleşmeye aykırı davranması ve iş güvenliği sağlamaması olduğu öğrenildi.

22 Temmuz’da Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva tarafından imzalanan ve gönderilen 41 sayfalık sözleşme fesih belgesi, İngilizce Rusça olarak kaleme alınırken sözleşmenin, İngiliz kanunları uyarınca düzenlendiği ifade edildi.

Adsız-539

Gündem konusu olan fesih, 26 Temmuz’da yürürlüğe girdi.

Her geçen yıl işçi ölümleri ile gündeme gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatı, sözleşme feshinin en önemli sebebini oluştururken Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin birçok defa uyarıldığını ve iş güvenliği önlemleri alması hususunda ihtar gönderildiği ifade edildi.

"ALINAN PARALAR BAŞKA YERLERE AKTARILDI!"

Tarihi projede temel atılıyor -

Akkuyu Nükleer A.Ş., iş güvenliğine ilişkin önlem alınmadığını ve bu sebeple işçi ölümlerine sebep olan kazalar yaşandığını söylerken sözleşme feshi ihtarnamesi belgesinde dikkat çeken bir başka maddede ise sözleşme uyarınca yalnızca inşaat işlerinde kullanılması gereken avansların, Akkuyu NGS inşaatı hariç bir yere gönderildiği oldu.

Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay

Hem Titan-2’ye hem IC İçtaş’a 9’ar milyon dolar (161 milyon 100 bin TL) borç verilirken bu paranın 3 milyon 320 bin doları (59 milyon 428 bin TL), usulsüz bir şekilde harcandığı ortaya çıktı.

GECİKME BİR DİĞER SEBEP OLDU

Son dakika: Başkan Erdoğan Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasında incelemede bulundu - Takvim

Odatv'den Toygun Atilla'nın gündeme taşıdığı habere göre Fesih ihtarnamesinde ayrıca proje için gereken ilerlemelerin ve “yapıtaşlarının” vaktinde yapılmadığı, inşaat sorumluluğun üstlenen Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin sorumluluğunu yerine getirmediği, 4 numaralı güç ünitesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı ifade edilirken Güç ünitesi inşasının birer yıl ertelendiği ve genel olarak inşaatta kayda değer bir ilerleme olmadığı da bildirildi.

EKİPMAN TEDARİKİ DAHİ YAPILMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasında incelemede bulundu

Bu arada Rus devletinin nükleer enerji şirketi ve Akkuyu’nun yüzde 75 hissedarı Rosatom Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin gerekli madde, malzeme ve ekipman tedarikini dahi yapmadığını da duyurdu ve 2021’de beklenen madde, malzeme ve ekipman tedarikinin sadece yüzde 0,0001’inin yapıldığı açıklandı.

İnşaatta ilerleme ise beklenenin yüzde 0,34’ünde kalırken Akkuyu Nükleer A.Ş., sözleşme feshi sebebiyle, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan inşaat firması Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin toplam 600 milyon dolar (10 milyar 740 milyon TL) koşulsuz ödeme yapması gerektiğini ve son tarihin 5 Ağustos olduğunu bildirdi.

Güç üniteleri için yapılması gereken koşulsuz ödemeler ise şöyle:

1 numaralı güç ünitesi: 204 milyon dolar (3 milyar 651 milyon 600 bin TL)

2 numaralı güç ünitesi: 132 milyon dolar (2 milyar 362 milyon 800 bin TL)

3 numaralı güç ünitesi: 132 milyon dolar (2 milyar 362 milyon 800 bin TL)
4 numaralı güç ünitesi: 132 milyon dolar (2 milyar 362 milyon 800 bin TL)

Ve skandalların yer aldığı bu sözleşmenin feshi ile, Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin Akkuyu tesislerindeki tüm faaliyetlerine son verildi.

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin, sözleşme maddeleri uyarınca Titan-2 IC İÇTAŞ A.Ş. ile ortaklık sözleşmesini tek taraflı olarak ve bu skandal açıklamalar eşliğinde fesih kararı almasından sonra gözler Enerji Bakanlığına çevrildi.

Haber Kaynağı: Odatv/Toygun Atilla