Kaç askeri arazi özelleştirildiği CİMER'e sorulunca ilginç bir cevap alındı...

Son yapılaşma haberleri sonrası CİMER’e 15 Temmuz Darbe Girişiminden sonra kaç kışlanın boşaltılarak yapılaşma açıldığı sorulunca gelen cevap gündeme oturdu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın yanıtında ‘devlet sırrı’ olduğu gerekçesiyle kaç kışlanın imara açıldığı açıklanmayınca soru işaretleri de çoğaldı.

15 Temmuz 2016’daki askeri darbe girişiminin ardından şehir içinde kalan askeri alanları kentin dışına taşımaya karar verilmiş, dönemin bakanları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan boşaltılan askeri arazilerin yeşil alan olarak kalacağını açıklarken Megakent İstanbul’da da kentin en değerli bölgelerinde bulunan çok sayıda askeri alan ve lojman boşaltılarak taşınmıştı.

Orta düzey parite Yukarı ve aşağı git askeri güvenlik bölgesi girilmez - alloutsec.com

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de 2017 yılında yaptığı açıklamada taşınan askeri alalara yönelik, “Şehirler öyle büyümüş ki askeri alanları içine almış ve yutmuş. Buraların dışarıya taşınması çok doğru bir fikir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var, hepsi yeşil alan olacak. O konuda kimsede ters bir düşünce yok” demişti ancak boşaltılan askeri arazilerin tamamına yakını birer birer yapılaşmaya açıldı.

İsmail Arı'nın hazırladığı habere göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 1 Temmuz’da “15 Temmuz 2016 yılındaki askeri darbe girişiminden sonra ülke genelinde kaç kışla, askeri alan, askeri havalimanı veya askeri lojman taşınmış ya da boşaltılmıştır? Taşınan veya boşaltılan eski askeri arazilerin akıbeti nedir? Bu araziler şimdi ne amaçla kullanılmaktadır? Bu arazilerin kaçı ve hangileri yapılaşmaya açılmıştır?” soruları yönetildi.

860 bin metrekarelik eski askeri alan konut alanı ilan edildi; AVM, otel, rezidans yapılmasının da önü açıldı

CİMER ise sorulan sorular karşısında 21 Temmuz tarihinde askeri araziler ile ilgili soruları Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Lojistik Genel Müdürlüğü’nün yanıtladığı belirterek bakanlığın yanıtını gönderdi.

Milli Savunma Bakanlığı boşaltılan askeri arazilerle ilgili sorulara “Devlet sırrı” diyerek şöyle bir yanıt verdi;
Bakanlığın yanıtında, “15 Temmuz 2016 tarihindeki menfur kalkışmadan sonra ülke genelinde boşaltılan veya taşınan askeri alan, havalimanı veya lojmanların sayısı, akıbeti, halihazırda hangi amaçlarla kullanıldığı, bu arazilerin kaçının ve hangilerinin yapılaşmaya açıldığı ilgi ile sorulmuştur. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun ‘Devlet sırrına ilişkin bilgi veya belgeler’ başlıklı 16’ncı maddesi ‘Açıklanması hâlinde devletin emniyetine, dış ilişkilerine, millî savunmasına ve millî güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır’ hükmündedir. Bu kapsamda, ilgi başvurunuz değerlendirilememektedir” ifadelerine yer verildi.

195 ADET ASKERİ ALANA NE OLDU?

İstanbul'da askeri alan yağması: Tek tek yapılaşmaya açılıyor – Sözcü

TMMOB’ye bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) 2017 yılında yapılan çalışmaya göre de İstanbul’da toplam 195 askeri alan yer alıyordu.

YAPILAŞMAYA AÇILAN  ASKERİ ALANLAR HANGİLERİ?

Bilinenlerden bazıları şu şekildeİ

-ÇEKMEKÖY

-SANCAKTAPE

-TUZLA

Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay

- EYÜPSULTAN

-BAKIRKÖY

-ESENLER

-ŞİLE

-BEŞİKTAŞ