epa04967200 Migrants, who want to reach EU countries, walk near the Greek border at the city of Gevgelija, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 07 October 2015. The EU is facing the biggest influx of migrants and refugees since the end of World War

Avrupa ülkelerinin büyükelçileriyle Çankaya Köşkü'nde buluşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kritik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin geleceğinin Avrupa'da olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Avrupa'nın bu konuda Türkiye'ye destek vermesi gerektiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, 2021 yılında umut verici birçok gelişmenin yaşanmasını istediklerinin altını çizdi. Çavuşoğlu ayrıca, koronavirüs aşısının geliştirilmesinde büyük rol üstlenen bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin çalışmalarından gurur duyduklarını belirtti.

"Türkiye, Avrupa için 'güvenlik şemsiyesi' oldu"


Türkiye'nin Soğuk Savaş yıllarında ve Suriye'den yayılan göç dalgasında büyük roller üstlendiğinin altını çien Çavuşoğlu, bunun unutulmamasını arzu ettiklerini belirtti. AB'nin bir refah projesine ulaşmasında Türkiye'nin tarihsel bir rol üstlendiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, Avrupa için adeta bir "güvenlik şemsiyesi" olduklarını dile getirdi. Çavuşoğlu bu nedenle artık Avrupa ile Türkiye'nin kültürel, siyasi ve ekonomik olarak ayrılamaz şekilde birbirine bağlandığını aktardı.


Avrupa'ya eleştiriler!


Bakan Çavuşoğlu, kendi üyeleri arasında çıkan deniz sorunlarına karşı tarafsız kalan AB'nin, Doğu Akdeniz meselesinde Türkiye'nin karşısında yer aldığını belirtti. Türkiye'ye karşı zaman zaman tehdit dilinin kullanıldığını aktaran Çavuşoğlu, bunu özellikle AB Liderler Zirvesi'nde iyice hissettiklerini söyledi.

Türkiye ile AB ilişkileri son yıllarda nasıl?


Son yıllarda yaşanan Doğu Akdeniz krizi, Dağlık Karabağ sorunu, Suriye'deki savaş ve Libya'daki son durum nedeniyle Avrupa ile Türkiye'nin arası bir hayli açıldı. Özellikle Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Fransa'nın diğer ülkelere baskıları iyice arttı. 10-11 Aralık 2020'de Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde Yunanistan ile Fransa, Doğu Akdeniz meselesinden dolayı Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istedi. AB üyelerinin çoğunluğunu kararıyla yaptırım kararının önüne geçildi.