6 Temmuz’da yayımlanan Basın Ahlak Esasları ilk günden aldırdığı karar ile gündem oldu.

6 Temmuz’da yayımlanan Basın Ahlak Esasları ilk günden aldırdığı karar ile gündem oldu.

Çankırı’da “zimmete para geçirme” iddialarını haber yapan internet sitesindeki haber yargı kararıyla kaldırılınca akıllara Basın Ahlak Esasları için yapılan itirazlar geldi.

Basın İlan Kurumu’nda (BİK),  “basına yeni sansür” olarak nitelendirilirken Basın Ahlak Esasları, yayımlandığı ilk gün sansüre dönüşmesi ile gündem yarattı.

Cumhuriyet'te yer alan bilgilere göre Çankırı’da yayın yapan bir yerel haber sitesinde 5 Temmuz’da yayımlanan habere, 6 Temmuz’da yargıç kararıyla erişim engeli getirildi.

basin-ilan-kurumu-bir-yilin-ardindan-toplandi-gazetelerin-resmi-ilanlarina-yuzde-71-zam-983815-5

İktidar, “sansür yasası” ve RTÜK kararlarıyla basını baskı altına almaya çalışmakla suçlanmış, BİK Genel Kurulu, 28 yıl aradan sonra “Basın Ahlak Esasları”nı güncellemişti.

25-27 Mayıs’ta alınan kararlar ise 6 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanırken esaslara eklenen “genel ahlak”, “milli ve toplumsal değerler”, “aile yapısı” gibi yoruma açık düzenlemeler dikkat çekmişti.

Kararın hemen ardından ise Çankırı’da yayın yapan “sozcu18.com” adlı bir yerel haber sitesi, “MHP’li Çankırı Belediyesi’nin bir iştirakinde çalışan R.Y. adlı kişinin, çalıştığı birimde zimmetine para geçirdiği ve olayın ortaya çıkmasının ardından işten çıkarıldığı” iddialarını haberleştirirken, zanlı R.Y., 5 Temmuz’da yayımlanan habere itiraz ederek, 6 Temmuz’da habere erişimin engellenmesi için yargıya başvurdu.

Basın Ahlak Esasları'nın yürürlüğe girdiği gün erişim engeli kararı

Jet hızıyla dikkat çeken erişim engeli kararında, Basın Ahlak Esasları’nın “Suçsuzluk ilkesi” başlıklı 8. maddesine işaret edilerek, “Haber metninde kişi hakkında zimmet suçu işlediği yönünde iddialarda bulunulduğu, lekelenmeme hakkı, suçsuzluk ilkesi göz önüne alındığında haber içeriklerinin başvuranın kişilik haklarını ihlal edici nitelikte olduğu anlaşıldı” denildi.

İnternet sitesinin imtiyaz sahibi Vedat Beki ise yaptığı açıklamada, “İlk kez bir hâkimin ‘yayından kaldırma’ kararı alırken bu derece zorlandığını görüyorum. 40 yılı aşkın gazetecilik hayatım var. Mevcut iktidar öncesi bu ve benzeri haberlerimizde Cumhuriyetin savcıları, yayın sonrası resen soruşturma açar ve sahip olduğumuz bilgi ve belgeleri bizlerden talep ederdi. Bugün için böylesi sahneleri beklemek gazeteciler için ‘hayal’ oldu. Haberimizle ilgili alınan bu karara itiraz hakkımızı kullanacağız” ifadesi ile gündeme geldi.

Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor