Araziyi satın alamayan firma için koruma kurulu devreye girdi ve arkeolojik arazi SİT'ten çıkartıldı.
Türkiye'nin meşhur projelerinden biri olan The Residences at Mandarin Oriental'in yanında yer alan Hazine'ye ait SİT alanına Astaş Holding kaçak otel inşa etmişti. Aslında yıkılması gereken kaçak yapılara iki yıl dokunulmazken İmar barışından yararlanmak isteyen firma için harkete geçildi.
Otel yapılan arazi arkeolojik SİT alanında kaldığı için araziyi satın alamıyordu ki koruma kurulu devreye girdi ve arazi SİT'ten çıkartıldı.
Bodrum Türkbükü'nde yer alan Cennet Koyu'nda, 2014 yılı itibari ile 2,5 kilometre sahil şeridinde üç koy ve plaja sahip 600 bin metrekare alan üzerinde The Residences at Mandarin Oriental adlı projede yer alıyordu.
Bu arada ise Vedat Aşçı’nın sahibi olduğu Astaş Holding tarafından inşa edilen ve Mandarin Oriental Hotel Grubu tarafından işletilen projede bir otelin yanı sıra 98 villa ve 116 rezidans bulunuyordu.
Ama bununla kalmadı ve 2018 yılından sonra Türkiye’nin en pahalı gayrimenkul projelerinden biri olan The Residences at Mandarin Oriental’e yeni bir otel ile 5 villanın daha kaçak olarak inşa edildiği ortaya çıkmıştı.
Astaş’ın imar barışına usulsüz başvuru yaptığının tespit edilmesinin ardından ise villalar ve otelin bir bloku 2020 yılında yıkılırken, otelin geriye kalan dört katlı iki bloku, bir katlı bir bloku, istinat duvarı ve yoluna dokunulmadı.
Dokunulmayan blokların mülkiyeti Hazine’ye ait 104 ada 12 parselde yer alan 4 bin 54 metrekarelik arazide izinsiz olarak inşa edilmişti ve Bodrum Göl Mahallesi, doğal sit alanında bulunan bu arazi, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 18 Nisan 2008 tarih ve 3976 sayılı kararıyla üçüncü derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmişti.
İşte yaşanılan sürecin ardından son olarak Hazine’ye ait arazi üzerine kaçak olarak inşa edilen ve imar barışı düzenlemesine sokulan bu otel için 23 Mart 2022 tarihinde dikkat çeken bir karar ortaya çıktı.
Arazi SİT alanında kaldığı için imar barışı düzenlemesi kapsamında mülkiyeti Hazine’den Astaş Holding’e devredilemeyince Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yeni bir karar ile arazinin bulunduğu bölgede sit sınırlarını yeniden belirledi.
Ortaya çıkan yeni haritayla kaçak otel inşa edilen alan, arkeolojik sit alanı olmaktan çıkarıldı ve alınan bu kararla, Hazine’ye ait 104 ada 12 parselde bulunan arazinin işgalci Astaş’a satılmasının önü açıldı.
Daha önce Sözcü gazetesinin konuyu haberleştirmesi ve kamuoyu oluşturması ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipler, milyonlarca dolar değerindeki ruhsatsız veya imar mevzuatına aykırı 5 villayı ve bir bloku 2020 yılında yıkmıştı ki, diğer bloklar için alınan bu skandalı da yine Sözcü gazetesi ortaya çıkarttı.
Bakalım ne olacak?