Türkiye'yi sarsan SPK ve rüşvet çarkı iddiaları sonrası "Kimler borsada vurgun yaptı?" derken, yaşanan son gelişmler ile gündem "Hangi bankalar ve hangi vekiller borsada büyük vurgun yaptı?" sorusu oldu.

Önce hakkında suç örgütü liderliği hükmü ile yakalama kararı olan Sedat Peker'in eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, kardeşi AKP Milltvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanlığı danışmanları.... gibi isimler ile SPK ve rüşvet çarkı ifşaları ile dikkat çeken borsa, sonrasında ise SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu'nun görevden alınma karırında etkili olduğu bilinen Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile gündeme gelmişti ki ortalık yine karıştı.

Son zamanlarda borsayla övünen Nureddin Nebati'nin borsa yorumları ve gündemi dikkat çekerken, yine borsada yaşanan "vurgun" haberleri ortaya çıktı.

ÖNCE AKBANK DİKKAT ÇEKTİ

Akbank Mensupları Tekaüt Sandığı'nın borsa keyfi! Zirveden satışın karı 54 milyon! - ParaMedya

Haftalardır yükselen borsanın ani bir düşüşle yatırımcılara şok yaşatması önce Remzi Özdemir'in "Borsada yaşanan dikkat çekici hareketlerin 13 Eylül’de Akbank’ta yaşanan ortak satışın gösterildiğini belirten Özdemir  "Borsanın tarihi zirveden sancılı dönüşü sürüyor. Kamu bankalarındaki yükseliş yine bu hisselerdeki büyük çöküşle borsaya sert düşüş yaşattı" demiş ve "Borsada her şey güzel iken, yaşanan bu çöküşten Akbank hisse senedinde 13 Eylül’de yaşanan ortak satışı gösteriliyor. 13 Eylül’de endeks tüm zamanların en yüksek rakamına yani 3 bin 715’e ulaştığında Akbank hisse senedine beklenmedik satış geldi" diyerek yaşanılanlara dikkat çekmişti ki olayın devamı çok daha vahim çıktı.

"Ardı arkası kesilmeyen satış önce açığa yapıldığı düşünüldü. Piyasa oyuncuları ısrarla gelen satışları karşıladı. Günün sonunda 8 milyon lot satış yapılmıştı. Hem de Akbank’ın gördüğü en yüksek fiyattan.. 18.94 gibi zirve fiyattan satışın gerçeği seansın bitiminden hemen sonra KAP’a düşen bir haberle ortaya çıktı." diyen Özdemir sonrası ise gündeme çok daha vahim olan "yeni skandal" başlıklar geldi.

AKP VEKİLİ VE ZİRAAT BANKASI YÖNETİM KURULU "BAŞKANVEKİLİ"

Veysi Kaynak Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine Getirildi - GÜNDEM - Maraş Yenigün

Zira AKP Vekillerinden ve Millet Meclisi üyesi olmasının yanı sıra Ziraat Bankası'nın yönetim kurulunda da başkanvekili sıfatıyla yer alan Veysi Kaynak'ın da borsa da oynadığı ve şirketinin hisselerinin 1 yılda yüzde 274 arttığı bilgisi, Taşkesenlioğlu ailesi dosyası sonrası gündemde bomba etkisi yarattı.

Varlık Fonu bünyesindeki Ziraat’in tepe yöneticisinin borsadaki şirketinin hisselerinin bir yılda yüzde 274 artması akıllara "Ekonomik kararlara ilk elden ulaşabilen üst düzey bir kamu bankası yöneticisinin borsada oynaması etik mi?" sorusunu getirdi.

Birgün Gazetesi'nden Bahadır Özgür işte bu skandal haberi ve yaşanılanları şu çarpıcı ifadeler ve bilgiler ile kaleme aldı;

KAMU BANKALARI NASIL KULLANILIYOR?

Veysi Kaynak kimdir aslen nereli eşi ve çocukları - Internet Haber

"Varlık Fonu bünyesinde bulunan en büyük kamu bankasının başkan vekilinin borsada ‘oynaması’ uygun mudur?

Ama bu basit soru öylesine önemli ki; kamusal çıkarla özel çıkarın karıştığı, kamu gücünün özel çıkarların hizmetine koşulduğu bir iktisadi iklimin nerelerden başlayarak yaratıldığına işaret ediyor çünkü.

Borsa İstanbul’la ilgili tartışmalar malum. Sedat Peker’in, eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun merkezinde yer aldığını ileri sürdüğü rüşvet çarkına dair yayınladığı belgeler, bununla bağlantılı Saray’daki istifalar, AKP’li siyasetçilerin adının geçtiği manipülasyon iddiaları…

Cilt Bakımı Sırları Cilt Bakımı Sırları

Olayın kriminal yüzü böyle. Diğer yüzünde ise daha karmaşık olan, neyin yasadışı neyin yasal olduğunun ilk bakışta kolay tespit edilemeyeceği, ancak devletin denetim kurumlarının harekete geçmesiyle ortaya çıkarılabilecek ciddi bir iddia duruyor.

Varlık Fonu bünyesindeki kamu bankaları kullanılarak siyaset eliyle yürütülen, ‘içeriden bilgi’ ile gerçekleştirilen bir manipülasyon iddiası. Baştaki soru burada anlam kazanıyor işte. Ekonomide alınan kararları ilk elden duyan, hatta kendisi karar alan, kamu bankasının tepe yöneticisinin borsada yatırım yapması doğal mı?

Cevabı muhataplarına bırakıp, bu siyasetçinin portföyünü inceleyelim biraz.
Borsada bir yılda hızla yükselen şirketlerden birisi Kuvva Gıda. Yüzde 274 artışla en fazla kazandıran hisseler listesinde ilk 20’de.

Kayıtlara bakılırsa ‘İcemar’ adlı bir dondurma markası üretiyor. Daha doğrusu Mado’ya ürettiriyor.

Küçükçekmece dışında şubesi bulunmuyor. 2016’da Mado’nun sahibi olan aile ile Kaynak ailesi ortaklık kurmuş. Daha sonra Mado ortaklıktan ayrılıyor ve 2020’de şirketin tamamı Kaynak ailesine geçiyor.

Kuvva Gıda’nın hisselerinin yüzde 27,7’si Şule Kaynak’ın, yüzde 6,1’i de Veysi Kaynak’ın. İmtiyazlı hisselerin tamamı da Veysi Kaynak’a ait. Kim o?

2016’dan başkanlık rejimine geçene kadar Başbakan Yardımcısıydı. Kahramanmaraş Belediye başkanlığı, üç dönem AKP milletvekilliği, Adalet Bakan yardımcılığı filan yaptı. Şimdiki görevi ise mühim.
Ziraat Bankası’nın başkan vekili. Varlık Fonu bünyesinde bulunan, en büyük kamu bankasının üst düzey icracı yöneticilerinden.

BORSAYA MERAK SARDI

İCRALIK OLDUK!(89)

Ziraat’in tepe yöneticisi Kaynak, 2020’den itibaren borsaya merak salıyor. Ve Serve Film Prodüksiyon A.Ş’nin imtiyazlı hisselerini satın alıyor. Şirket yakın izleme pazarında işlem görüyor. Yani SPK’nın gözetimi altında.

Bu tür şirketler bir ‘kabuk’ işlevi de görüyor. Kendi şirketini borsaya açmak için halka arz gibi zahmetli ve uzun yolu tercih etmeyenler, gözaltı pazarındaki bir şirketi alıp eldekiyle birleştiriyor. Kaynak da Serve’nin hisselerini Kuvva Gıda’ya satıyor ve faaliyet kolunu dondurmacıdan film yapımcısına çeviriyor.
Ağustos ayında da Borsa İstanbul’daki Serve hisselerinin kodu, Kuvva Gıda olarak değiştiriliyor. Kaynak, 2020’nin sonunda bir şirkete daha ortak oluyor.

Denge Yatırım Holding’in yüzde 13,2 hissesini alıp yönetime giriyor. Bu hisseleri Mart 2022’de elden çıkarıyor.

HİSSE SERÜVENİ İLGİNÇ

Hisse alışverişlerinin teknik detayları bir tarafa, Ziraat’in üst düzey yöneticisinin seçtiği hisselerin serüveni de ilginç esasında.

Susurluk’un büyüyerek devam ettiğini konuştuğumuz; mafya-çete-siyaset ilişkilerinin oluşturduğu resmin eksik parçasının borsa ile tamamlandığını gördüğümüz şu günleri özetleyen bir ironi gibi.
Özetle borsada her zaman manipülasyonlar yaşandı, tuzaklar kuruldu, vurgunlar vuruldu. Önemli olan bunu engelleyecek, ortaya çıkaracak devlet kurumlarının varlığı ve ne yaptığıdır. Suçu, suç olmayandan ayırabilmenin yegane yolu budur. Peki ya devleti yönetenler, kamu kaynaklarını elinde tutanlar işin içine girerse?

Haliyle baştaki basit, hatta son derece naif görünen o soruyu tekrar soralım: Ziraat’in yetkili yöneticilerinden birisinin, borsada hisse alıp satması etik mi?"

Nureddin Nebati'den Kemal Kılıçdaroğlu'na yanıt

Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, borsadaki yükselişin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “BIST 100 endeksi dün tarihin en yüksek kapanışını gerçekleştirerek bir rekora imza attı. Piyasalarımızdaki güven ve istikrar iklimini güçlendirecek adımları atmaya hız kesmeden devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.