Artarda gelen boş havalimanlarında ödenen fahiş maaş rakamları ve masraflar akıllara "Havalimanları neden yapılıyor?" sorusunu getirdi...

AKP iktidarı havaalanı yapmakla övünürken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ), 2021 yılına ait raporları uçuş yapılanlarla da uçuş yapılmayanlarla da, havaalanlarının özel sektöre rant kaynağı haline geldiğini ortaya koymuş durumda.

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

2021 yılı itibarıyla havacılık sektöründe 19 Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projesi hayata geçirilirken, bunların 10 tanesi ise Yap-İşlet-Devret (YİD) modelli projeler oldu.

Deniz Ayhan'ın haberine göre KÖİ projeleri ile havacılıkta gerçekleştirilen toplam yatırım tutarı 9.75 milyar Euro olurken, yatırım dönemi devam eden Çukurova Havalimanı Üstyapı Tesisleri ve Antalya Havalimanı'nın kapasite artırımına yönelik ek yatırımlar ile İstanbul Havalimanı'nın tüm etaplarının tamamlanması ile birlikte bu tutar 13.4 milyar Euro'ya yükselecek durumda.

Tokat Havalimanı açıldı mı? Tokat Havalimanı'nda uçuşlar başladı mı? Hangi şehirlere uçak seferi var?

YİD projelerinde verilen yolcu garantileri nedeniyle cezası halka kesilerek özel sektöre yapılan ödeme ise 2021 yılında toplam 161 milyon Euro olarak açıklandı. Havalimanlarında özel şirketlere verilen uçuş garantilerine ulaşılamaması nedeniyle; 2015'te 42 milyon dolar, 2016'da 47.4 milyon dolar, 2017'de 60 milyon dolar, 2018'de 65 milyon dolar, 2019'da 133 milyon dolar, 2020 yılında ise 172 milyon dolar ödenmişti ki her geçen yıl hem ödenen rakamın hem de dolar kurunun yükseldiğini söylemeye gerek yok.

Akla mantığa sığmaz şekilde bu ödenen garanti rakamlarının haricinde ise Balıkesir Merkez Havaalanı'nda 59 kişi çalışıyor ve 76 milyon 521 bin TL harcandı. Gökçeada ise 44 personel ile 88 milyon 120 bin lira maliyeti oldu.

Gökçeada Havaalanı Hizmete Girdi

Bu iki havalimanı ile de kalmadı, 1 milyar 200 milyon lira harcanan Tokat Havaalanının ise 80 çalışanı bulunuyor ve bu müjdelenen üç havaalanında bir tek yolcu inmezken toplam 183 kişi her ay maaş alıyor.

Havalimanlarının yapımında ödenen maliyetler, garantililerde ödenen garanti bedelleri  derken bir de boş havalimanlarında oluşan personel maaşları ve hem bina hem personel masrafları da doğal olarak akıllara "Sayısında ve yapımında gaza basılan Havalimanları aslında tam olarak ne için yapılıyor?" sorusunu getirdi.

Balıkesir Havaalanı iki yıl önce açıldı, tek bir uçak inmedi - Haberler - Turizm Gazetesi