Mavi Otobüs Belgeselinde, "komutanlarının emriyle otobüslere binerek kışladan çıkarılan, halkın önüne darbeci diye atılıp linç ettirilen, tutuklanan, sürgüne giden askeri öğrencilerin gözünden 15 Temmuz anlatıldı" diyenler de oldu, "15 Temmuz darbe girişimi başarısız olan FETÖ, darbeye karışan ve firari olarak yurtdışında bulunan hava harp okulu öğrencileri ile “Mavi Otobüs” adlı bir propaganda filmi çekti" diyenler de oldu.

Askeri öğrencilerin anılarının anlatıldığı ‘Mavi Otobüs’ belgeseli ‘Askeri Öğrenci Komitesi’ hesabının YouTube kanalında yayına girdiği andan itiberen ilgi gördü ancak, tam da bugün 15 Temmuz kutlamalarında resmen gündem oldu.

15 Temmuz 2016’dan sonra 300’ün üzerinde askeri öğrenci hakkında darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle 15 yıl hapis veya müebbet hapis cezaları verimiş, öğrencilerden bir kısmı Yargıtay’ın ‘bozma’ kararı sonrası tahliye edilmişti. Ancak hala cezaevlerinde bulunan 200 civarında Harbiyeli var.

KİMİ AKLINA ÇALINAN SORULARI GETİRDİ... KİMİSİ DE 15 TEMMUZ GÖRÜNTÜLERİNİ...

Dakika dakika 15 Temmuz: Darbe girişiminde ne oldu ve neler yaşandı?

İsmini askeri öğrencilerin tek suçu olan, komutanlarının ‘Otobüse bin!’ emrini yerine getirmelerinden alan belgesel ya da diğer bir deyim ile film, terör eylemine müdahale etmeye gittiklerini düşünen yüzlerce öğrencinin kendilerini bir anda öfkeli kalabalığın ortasında bulmasını anlatıyor.

Askeri öğrencilerden Murat Tekin ve Ragıp Enes Katran'ın, linç edilerek öldürüldüğü 15 Temmuz gecesi sonrası askeri öğrencilerden bazıları da yurt dışına çıkmıştı.

Meşhur Mavi Otobüs belgeseli ise 44 dakikalık belgesel 4 ülkede çekilirken bu arada 14 farklı dildeki altyazı seçeneği imkanı ile yayına girdi.

BİR PROPAGANDA FİLMİ Mİ? YOKSA ASKERLERİN YAŞADIKLARINI ANLATAN BİR BELGESEL Mİ?

Darbeci askerler vatandaşa ateş etti!''

15 Temmuz Davası kapsamında yargılanan 71 askeri okul öğrencisinin müebbet hapis cezasının bozulmasından 3 hafta sonra yayınlanan belgesel bir kesimin de aklına soru çalıp Harp Okulu’na giren öğrencileri getirdi.

2018’de firar eden FETÖ’cülerin rol aldığı söylenen belgeselde anlatılan 15 Temmuz'da yüzlere sivilin, polisin ve askerin şehit edildiği darbe girişimi sırasında, TBMM, MİT Genel Merkezi ve Polis Özel Harekat Başkanlığı bombalanmıştı.

Hiçbir siyasinin ceza almaması, sorgulanmaması ve de mecliste "15 Temmuz araştırılsın" önergelerinin ret edilmesi ile geniş bir tartışma konusu olan süreç devam ederken 22 Haziran 2022’de, 15 Temmuz Davası kapsamında yargılanan ve müebbet hapis cezası alan 71 askeri okul öğrencisinin cezası, Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Karara, 15 Temmuz Derneği tepki gösterirken müebbet hapis cezası bozulan bazı öğrenciler ise tahliye edilmişti.

Bu tahliyeden sonra yayınlanan belgeselin ise FETÖ'nün, 15 Temmuz darbe girişimine karışan askeri okul öğrencileriyle ilgili algı yaratmak amacıyla apar topar çekildiği söylenildi. OdaTV'de aşağıda anlatılan detaylar ile Mavi Otübüs'ün FETÖ propagandası için çekildiği ve ifşa edildiği haberi yer aldı.

“Mavi Otobüs” belgeselinde Hava Harp Okulu öğrencisi olan altı firari isim Samet Yazgaç, Lokman Hekim Avcı, İhsan Kurt, Rıdvan Aydın, Halit Tunç, Adnan Yıldız'ın görülmesi tepki çekti.

MAVİ OTOBÜS BELGESELİNDE DİKKAT ÇEKEN VE TEPKİ GÖREN DETAYLAR

Ziraat Bankası TC Kimlik Numaranıza Göre Ödemeler Yapıyor! 18 Yaş Üzeri DESTEK! Ziraat Bankası TC Kimlik Numaranıza Göre Ödemeler Yapıyor! 18 Yaş Üzeri DESTEK!

15 Temmuz darbe girişimi sırasında internette yayılan dokuz yanlış iddia -  Teyit

Belgeselde rol alan Adnan Yıldız ve Rıdvan Aydın'ın, FETÖ’nün “Koşulsuz Adalet Hareketi” üyesi olarak Fransa’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) binası önünde Türkiye karşıtı eylem yaptığı açıklandı.

Yine belgeselde rol alan eski Hava Harp Okulu Öğrencisi Samet Yazgaç ise 2018’de adli kontrol şartıyla serbest bırakılınca yurtdışına kaçması ile eleştirildi.

Belgesele tepki gösterilmesin ve FETÖ propagandası olarak yorumlanmasının ana nedeni altı ismin de firari olarak 2018’de Türkiye’yi terk eden ve yurtdışında bulunan isimler olması.

Terör örgütü PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta düzenlenen hava harekatları ile tanınan ve 2016’da Hava Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Abidin Ünal'ın belgeselde dillendirilen isim olması ise hedef gösterme olarak ayrıca tepki aldı.

YARGILANAN ASKERLER.... KAÇAN ASKERLER...KAÇAN İLAHİYATÇILAR

15 TEMMUZ'UN KAYIP KARA KUTUSU: ADİL ÖKSÜZ

15 Temmuz gecesi uçakların kalkmasını engellediiği ve darbe girişimine karşı mücadele ettiği ve FETÖ’cü askerler tarafından esir alındığı haberleri ile bilinen Orgeneral Abidin Ünal için belgeselde şunlar söyleniyordu;

“Abidin Ünal, Yalova’daki kampı ziyaret etti ve ‘bu ülke için ter de dökeceksiniz, kan da’ dedi. Bize bu sözleri kasten söyledi. O geceki olayların akışını kurgulayanlar bizi o akışa göre kanalize etmeye çalıştı.”

Belgeseli eleştiren ve bir FETÖ propagandası olduğunu söyleyenler "Abidin Ünal’ı hedef alırken, Ünal’ın 15 Temmuz gecesi karşısına aldığı ve 141 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan FETÖ’cü Orgeneral Akın Öztürk hakkında herhangi bir konuşma yapılmamasına dikkat edilmeli" yorumlarında bulundular.

Ayrıca belgeselde üç eski Hava Harp Okulu öğrencisinin gözlüklü olduğu ve Hava Harp Okulu’na girişte göz muayenesine çok dikkat edildiği ve göz bozukluğu bulunanların uçuş yapamadığı söylendi.

Tam da bu noktada , askeri okullara girmek çalınan sorular ve torpil iddiaları akıllara geldi.

Belgeselde dikkat çekilen diğer bir nokta da, askerlerin üstlerinden “abi” olarak bahsetmesiydi.

Sonuç itibari ile Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener'in Mavi Otobüs belgeselini “FETÖ’cüler, kod adı verip çalıntı soru ile harp okuluna soktukları ve darbeye destekte kullandıkları FETÖ mensupları için #MaviOtobüs filmi çekmiş, paylaşıyorlar. Paylaşanlar, sözde öğrencilerin FETÖ’cü olduğunun ispatı.” ifadeleri ile "itiraf" olarak değerlendirdiği gibi bir propaganda filmi ve itiraf videosu olarak görenler de oldu,

Gazeteci Banu Güven'in, “15 Temmuz’da kendilerini bir lincin içinde buldular. Mahkemelerde defalarca anlattılar, aylarını, yıllarını hapiste geçirdiler. Sesleri çok az duyuldu. Şimdi aradan herkesi çıkardılar, büyük haksızlığı #MaviOtobüs’te anlattılar. 45 dakikanızı ayırın” sözlerindeki gibi bir "haksızlık" ve "katliam" olarak görenler de oldu.

Avukat ve yazar Hürrem Sönmez'in “İzlerken göğsüme bir taş oturdu, 18 ‘i sabahı Çağlayan Adliyesine otobüslerle getirilen erleri görmüştüm tesadüfen, hayatta unutmayacağım bir görüntüdür, ordu askeriye sempatisi olmayan, silah fobik biriyim ama bu belgeselde anlatılanlar tarafsız bir gözle çok korkunç” yorumuna benzer şekilde ve hassasiyette askeri öğrencileri savunanlar ve "soru çalan FETÖ gençleri" olarak 15 Temmuz'u yorumlayanlar arasında ise adeta bir soğuk savaş çıktı.

Editör: Gönül Güçlü