Alınan bilgilere göre Kurban Bayramı dolayısıyla 9 gün tatil olacak. Özel sektörde Kurban Bayramı'nın 4 gün süreceği tahmin edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bayram öncesi yaptığı konuşmalarda hesaplamaya 15 Temmuz'u da ekleyerek aslında 9 gün süreceğini açıkladı. Kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları artık dokuz gün tatil yapacak. Özel sektör çalışanları ise dört günlük tatilin ardından normal işlerine devam edecek. Tatil boyunca bazı özel sektör kurumları açık ve hala personel istihdam ediyor. Bunun sonucunda izinliyken çalışmaya devam eden personele daha fazla tazminat ödeniyor…
 
İki Katı Ücret Ödeniyor


 
Özel iş yerlerinde çalışan ve tatil boyunca çalışmaya devam edenlerin günlük ücretleri iki katına çıkıyor. Günlük fazla çalışma ücretinin iki ile çarpılmasından sonra çalışılan gün sayısı üzerinden ödeme yapılıyor.
 
Ödemeler Ne Kadar Olacak?

Zonguldak’ta Şiddetli Yağışlar Hayatı Olumsuz Etkiledi: 17 Kişi Tahliye Edildi Zonguldak’ta Şiddetli Yağışlar Hayatı Olumsuz Etkiledi: 17 Kişi Tahliye Edildi


 
Kurban Bayramı tatilinde olmasına rağmen 4 gün çalışan işçiye ek maaş bağlanacak. Dolayısıyla günlük asgari ücret 5.500 TL'nin 30'a bölünmesiyle 183,3 TL olarak karşımıza çıkıyor. İşçilerin izinli oldukları süre içinde yevmiyelerinin iki katı ücret alacakları için sadece tatil günlerinde yevmiye tazminatı 366,6 TL olarak karşımıza çıkıyor. Çalışanlara dört günlük çalışmaları için toplam 1.466 TL ödenecek. Kurban Bayramı 9 Temmuz'da başladı. Yapılan açıklamada Bayram tatili olduğu için açıklama gününden itibaren işçi çalıştırılmaması ve varsa fazla mesai ücreti ödenmesi gerektiği vurgulandı. Çalışanların günlük ücretleri bu aşamada iki katına çıkmış olacak.
 
Tüm Para Hesaplara Yatacak


 
Maaş, günün tamamında çalışan asgari ücretli işçiye de yarım gün fazladan verilecek. İşverenler, günlük gelirin iki katı olan yukarıda belirtilen fazlalığı üstlerinden alacaklardır. Her ayın ilk günü maaşını alan işçi 1 Ağustos'ta fazladan 1.466 TL alacak. İşveren, ücretli veya ücretsiz izin hakkınızdan idari ve mazeret izinlerini çıkaramaz. İş Kanunu genel olarak işverenin yıl içinde verdiği diğer ücretli ve ücretsiz izinler ile dinlenme ve hastalık günlerinin yıllık izin hakkından düşülmesini yasaklamaktadır. Örneğin, iş için yarım gün planlanmış ancak tamamlanmamış ve işyeri tamamen kapatılmışsa, işveren işçiye, işçinin yıllık ücretli izninden düşülemeyen idari izin vermiş sayılır. Arefe günü idari izin bildirilmediği takdirde çalışanlar saat 13:00'e kadar çalışmak zorundadır. Öte yandan, yıllık izin kullanan ancak Arefe Günü'nde çalışmayan bir işçinin tam gün izni geri alınır.
 
Arefe Günü Telafi Çalışması ile Karşılanabilir Mi?
 
Arefe günü, işverenin tercihi halinde tam gün izin olarak kullanılabilir. Bu durumda yapılmayan yarım günlük Arefe fazla mesaisini iki ay içerisinde telafi çalışması yaparak telafi edebilir. Öte yandan, tazminat çalışmasına, günlük çalışma sınırı 11 saat olmak üzere, normal çalışma saatlerinden sonra günde en fazla 3 saat izin verilir. Bayramlarda telafi çalışması yapılmaz. Ayrıca, bu çalışma, fazla çalışma olarak sayılmaz. 
 
Çalışanlar Yolculuk Sırasında Yıllık İzin Kullanırken Yol İzni de Kullanabilecek Mi?
 
Çalışan isterse ve iş yerinin bulunduğu yerden uzakta yıllık izinlerini kullanacağını gösterirse, işveren 4 güne kadar yol izni de vermek zorundadır. Ancak bu yetki ücretsiz izin şeklinde olacaktır.
 
Günlük Süreye Mutlaka Dikkat Edilmeli
 
Normal bir iş gününde ödenen kazançlar, resmi ve ulusal tatil günlerinde izinli olan çalışanlara ödenir. Sonuç olarak, Kurban Bayramı'nda çalışmayanlar yine normal ücretini alacak. Ancak, izin almayan ve yasal günlük çalışma saatlerini aşmayacak şekilde çalışan işçiye, çalışmadan alacağı ücrete ek olarak, çalıştığı her gün için normal bir günlük ücret ödenir.

Editör: Berkay Keskin