Son dönemde sosyal medya platformlarında hızla yayılan "deepfake" akımı ciddi endişeler yaratırken Avrupa Birliği Fotoğraf ve videoları manipüle ederek yalan bilgi yayılmasının önüne geçmek için şimdiden ağır para cezalarını gündemine aldı.
DEEPFAKE NEDİR?
Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolarda bireylerin yüzlerinin manipüle edilerek sanki konuşuyormuş gibi mimik yapılması teknolojisine “deepfake” deniliyor.
Özellikle Meta, Google ve Twitter gibi platformlarda kullanılan bu tür içerikler ise ciddi anlamda bilgi kirliliği yaratıyor.
İÇERİKLER ENGELLENECEK
İngiliz haber ajansı Reuters, Avrupa Birliği’nin sosyal medya platformlarına ve şirketlerine bu tür içerikleri engellemeleri konusunda sert bir uyarıda bulunacağını aktarırken, ele geçirilen belgelerde ise AB’nin sosyal medya platformlarına çok ciddi para cezaları getireceği ortaya çıktı.
Avrupa Birliği’nin “deepfake”in yanı sıra sahte hesaplarla mücadele etmeyi amaçladığı belirtilirken şirketlerin milyarlarca dolarlık ceza ödemeye mahkum edilebileceğinin ise altı çizildi.
Avrupa Birliği’nin radarına aldığı şirketler arasında bünyesinde Facebook ve Instagram’ı da barındıran Meta başta gelirken ayrıca Google, Twitter ve TikTok da yer alıyor.
Bu tür bilgi kirliliğiyle mücadele etmeyen şirketlere küresel gelirlerinin yüzde 6’sı kadar ceza verilmesi gündemdeyken Meta ve Google’ın yıllık gelirlerinin 118 milyar dolar ve 258 milyar dolar olarak kayıtlara geçmesi akıllara geldi.