İzmir Dikili’nin başta zeytin ormanları ve harikulade koylarıyla ünlü Denizköy ve Bademli köyü kıyılarıyla Karagöl’deki sit derecelerinin değiştirildiği ortaya çıktı. Eşsiz harikalar diyarı yapılaşmaya ve maden faaliyetlerine açılırken duyanlar harekete geçti.

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Denizköy ve Bademli köyü kıyıları eşsiz doğa harikalarıyla bilinirken, Ilıcaları, adaları, koyları, ince ve beyaz kumsalları, turkuaz – lacivert renkli deniziyle bölge “Türkiye'nin Maldivleri” olarak anılıyordu.

Bölgenin tamamına yakını asırlık zeytin ağaçları ve endemik bitki türleriyle bezeli. Dalyan kısmı, başta flamingolar olmak üzere çok sayıda deniz kuşunun üreme, birçok göçmen kuşun konaklama alanıyken "dehşet verici" denilen yapılaşma kararı ortaya çıktı.

Bu arada ayrıca, antik dönem ve helenistik dönem kalıntıları barındıran bölgenin bir bölümü arkeolojik sit alanı kapsamında ancak ortaya çıkan karara göre korunmayacak.

ABD'den KDC'ye 50 Bin Doz M Çiçeği Aşısı Gönderildi ABD'den KDC'ye 50 Bin Doz M Çiçeği Aşısı Gönderildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü,bu bölgedeki doğal sit alanlarına ilişkin değişiklikler yapması ile gündeme geldi. Bakanlığın Denizköy, Bademli köyü ve Karagöl mevkilerini kapsayan yeni haritasında birinci derece sit alanlarının yer almaması dikkat çekti.

İkinci derece sit niteliğinde olan yerlerin kapsamı genişletildi ve böylece, bölgede hem yapılaşmanın hem de maden, taş ocakları, GES ve RES'lerin önü açıldı. Resmi gazetede yayımlanan kararlar askıya çıkarılırken, bir aylık itiraz süreci de başlamış oldu.

Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) Sözcüsü Doğu Işık, bölgenin yapılaşmaya ve madenlere açılması kararını dehşet verici bularak şunları söyledi;

“Bademli Mahallesi'nde Killik Koyu, Deçemko Koyu, Zindancık Koyu, Pisa Koyu, Kalem Adası'nın büyük kısmı, Bademli liman alanı ve Hayıtlı Koyu'ndan Denizköy Mahallesi'ne ve Karagöl'e kadar büyük bir alan Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilmiş durumda.

Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları ile ilgili olarak şu anda mevzuatımızda halen yürürlükte olan 109 sayılı Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı mevcut. Bu ilke kararına göre; söz ettiğimiz bölgelerde madencilik faaliyetleri yapılabilecek, turizm tesisleri kurulabilecek.

Bademli'den Denizköy'e kadar tescil edilen bölgede madencilik faaliyetinin yapılması o bölgenin sonu demektir”

Doğu Işık ayrıca, “Buna karşı önlem olarak ya tekrar sit statüsü değişikliği yapılmalı ya da ilke kararında madencilik faaliyetlerini engelleyen değişiklikler getirilmelidir” diye konuşurken EGEÇEP olarak bölgenin talan edilmesini önlemek ve söz konusu değişiklikleri iptal ettirmek için hukuk mücadelesi başlatacaklarını açıkladı.

Bu arada başta Şehir Plancıları Odası olmak üzere, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun da karara itiraz etmek amacıyla inceleme başlattığı öğrenildi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de bölgenin yapılaşma ve madenciliğe açılmasına tepki gösterirken yönetim kurulunca yapılan açıklamada şunlar söylenildi;

“Gerçekleştirilen koruma statüsü değişikliklerinin özellikle yerleşim alanı çeperlerinde ve turizm alanı sınırları içinde yer alan bölgelerdeki doğal sit alanlarında yapılmış olması ayrıca düşündürücü bir durumdur. Düzenlemeyi yapan bakanlığın bir pafta dışında herhangi bir veri paylaşmaması bu alanların kaybedilmesine yol açacaktır. Toplum ve doğa yararına aykırı düzenlemelere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Editör: Gönül Güçlü