Döviz ve altın fiyatlarında düşüş yaşanırken TL'nin getiri potansiyeli de her geçtiğimiz gün biraz daha yükseliyor. Merkez Bankası'nın son dönemde art arda aldığı faiz artırımı kararları banka faizlerine de yansıyarak, mevduat faizlerinin %17'ye yükselmesine sebep olmuştu. Merkez Bankası'nın bankaların mecburi karşılık oranlarını 200 baz puan yükseltmesi mevduat faizlerini bir kademe daha yükseltti. Bankalar serbest hesap dahil pek çok vadede mevduat faizlerini revize etti. Önümüzdeki günler içerisinde mevduat faizinin bir miktar daha artması gözlemlenebilir.
Bankalardan Kişiye Özel Fırsatlar
Pek çok özel banka yeni müşteri kazanmak için gerçekleştirdiği 'hoş geldin' kampanyalarında faizi %18'e kadar arttırdı. Kişiye özel sunulan bu kampanyalar kapsamında örneğin, bankanın 100 TL için normal faizi %16 iken, yeni açılan hesapta bu oran %18 olarak işleyebiliyor. Yine bankalar zaman zaman müşteriye özel ilave faiz tekliflerini de sunabiliyor. Mevduat faizlerindeki artış miktarını vadeli mevduatta tutan bireyler için ilave garanti kazanç anlamı taşıyor. Üstelik stopaj (vergi) avantajı da devam ediyor.
Vergi İndirimine Sayılı Günler Kaldı!
30 Eylül tarihinde gerçekleştirilen değişiklik ile TL'den getiri elde etmek isteyen bireylere önemli bir imkan sunularak faiz getirisinden alınan stopaj vergisi indirilmişti. Buna göre 1 günden 6 aya kadar olan vadelerde %12'den 3'e çekildi. 1 seneden uzun vadelerde de %10 olarak uygulanan stopaj sıfır olarak işliyor. Vergi indirimi 31 Aralık tarihinde sonlanıyordu. Fakat Cumhurbaşkanı Kararıyla bu süre 31 Mart tarihine kadar ertelendi. Yani bu imkandan faydalanmak için hala süre bulunuyor. Sürenin ertelemesi de gündemde konuşulan konular arasında.
Bankalar Peş Peşe Duyurdu
Bankada parası bulunan vatandaşları yakından ilgilendiren gelişme gündeme geldi. Faizler arttı. Merkez Bankası'nın kararı sonrasında bankalar harekete geçti. Duyurular art arda yapıldı. Bankalar yeni faiz oranlarını müşterilerine ilan etti. Bankada parası bulunanları sevindiren bir gelişme yaşandı. Mevduat faizlerinde önemli ölçüde artış meydana geldi. Parasını bankada değerlendirenlerin kazancı yükseldi.
Bankalar peş peşe duyurdu. Faiz oranları arttı. Vatandaşların kazançları da arttı. Bankalarda parası bulunan bireyleri sevindiren bir gelişme gündeme geldi. Türkiye ekonomisi güçlenmeye devam ediyor. Para politikaları ve pandemi sürecinde gerçekleştirilen ekonomi adımları ile birlikte Türkiye ekonomisi 2020 senesini %1.8 oranında oluşan büyümeyle sonlandırdı. Dünya üzerinde büyüme gerçekleştirilen nadir ülkelerden bir tanesi olan Türkiye'de son birkaç aydır Merkez Bankası'nın attığı adımlar da etkili oldu. Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmaya gitme kararı alması ve faizi %17 düzeyinde tutması mevduat bankaları tarafında da mevduat yarışına sebep oldu.
Pek çok banka mevduat toplamak için faiz rekabetine girerken düşen stopaj yani vergi oranları da yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. 31 Mart 2021 tarihine kadar mevduatlardan alınan vergi vadesiz ve ihbarlı hesaplarla 6 aya kadar (6ay da dahil) vadeli hesaplarda %15'ten %5'e, 1 seneye kadar (1 sene dahil) vadeli hesaplarda %12'den %3'e, 1 seneden uzun vadeli hesaplarda %10'dan %0'a güncellendi. Bu oranlar katılım bankalarındaki katılma hesapları için de aynı şekilde işlenmeye başladı.
En Yüksek Faiz Oranı %18
Bankalar parasal sıkılaştırmanın yükseldiği, zorunlu karşılıkların arttığı, stopaj vergisinin düştüğü süreçte en yüksek faizi %18, en düşük faiz oranını ise %10.90 olarak belirlediği görüldü. Yüksek faizde Fibabanka ilk sırada yer alırken düşük faizde ise Türkiye İş Bankasının öne çıktığı gözlemlendi..
Editör: İlan35