Deprem ile alakalı son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Son açıklamalar dehşet verici oldu. dahil 45 ilde büyük depremler her an bekleniyor. Deprem olması beklenilen fay hatlarının üstünde olan 45 il ve 110 ilçe tek tek açıklandı. Eksperler depremlerle alakalı son bilgileri paylaştı. Bu anlamda İstanbul Valisi Ali Yerlikaya deprem ve kentsel dönüşüm ile alakalı mühim açıklamalarda bulundu. İşte deprem ile alakalı son dakika gelişmeleri...

Depremle ilgili konu açılınca ilk akla gelen detay İstanbul ve büyük Marmara depremidir.Bu bölgemizde yaşayan nüfus oranı başka hiç bir bölgemize benzemiyor. Bu anlamda deprem olması durumunda daha fazla vatandaş etkilenecek. Fakat yalnızca İstanbul değil Türkiye'nin 45 kenti deprem yönünden risk altında. Bu kentlerde 110 ilçe büyük deprem oluşturabilecek fay hatlarına sahip. Deprem olması beklenilen fay hatlarının üstünde olan 45 il ve 110 ilçe tek tek açıklandı. 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan deprem açıklaması

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 138 kurum ve kuruluşun, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, akademisyenler ile 550 eksper teknik personelin destekleriyle 102 toplantı ve 2 çalıştay gerçekleştirildiğini bildirdi. Çalışmalar sonucunda İstanbul amacıyla afet riski meydana getiren 9 mühim tehlikenin belirlendiğini ifade eden Vali Yerlikaya, en riskli noktaların haritalandırıldığını bildirdi. İstanbul amacıyla 9 mühim tehlike başlıklarını, "Deprem, sel-taşkın, yangın, saniyesel kazalar, ulaşım kazaları, heyelan, toprak kayması gibi kütle hareketleri, meteorolojik-iklimsel afetler, göç-nüfus hareketleri ile terör, toplumsal hadiseler, etraf kirliliği gibi başka afetler" olarak aktaran Yerlikaya, alınması e yönelik gereken önlemlerle alakalı yol haritaları oluşturulduğunu da ifade etti.


Korkunç deprem açıklaması

Türkiye'nin mühim yer bilimcilerinden İTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz, Habertürk'ten Alper Uruş'a ülkemizin depremselliğiyle alakalı çok mühim açıklamalarda bulundu. Yurt çapında 2'si tartışmalı olmak üzere 24 kentin fay hattı üstünde olduğunu anımsatan Prof. Dr. Tüysüz, 45 il alanında, fay hattı üstündeki 110 ilçeyi açıkladı.

"Ülkemizde 500’den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) doğrultusundan 2011 senesinde yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda gösteriliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası geçen aylarda diri faylar üstünde oturan 22 ile ait rapor eder yayınlayarak diri faylar üstünde yerleşimim olası olduğunda önlenmesi ve bunun kurallarının ne olması gerekliliğini haftalar süresince rapor eder durumunda yayınladı, alakalı kurumların ilgisini çekti. Ülkemizde 22 il yüzey kırığı oluşturabilecek faylar üstünde yer alıyor.

Deprem olacak kentlerimiz

Risk altındaki bu iller; Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl olarak öne çıkmaktadır. 

Fay hattı üzerinde yer alan ilçeler 

Bu ilçelerimizi şu şekilde sıralamak mümkün:ADIYAMAN: GölbaşıAFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, SandıklıANKARA: ŞereflikoçhisarANTALYA: DemreAYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, YenipazarBALIKESİR: Gönen, ManyasBATMAN: KozlukBİNGÖL: Karlıova, YedisuBOLU: Gerede, YeniçağaBURSA: Gemlik, Kestel, MustafakemalpaşaÇANAKKALE: Çan, YeniceÇORUM: LâçinDENİZLİ: Babadağ, Çameli, Çardak, HonazDİYARBAKIR: LiceDÜZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, KaynaşlıELAZIĞ: Palu, SivriceERZİNCAN: ÜzümlüESKİŞEHİR: İnönüGAZİANTEP: İslahiyeHAKKARİ: Şemdinli

Bankamatiklerde Yeni Dönem: Artık Sadece 3 Kağıt Para Çekilebilecek! Bankamatiklerde Yeni Dönem: Artık Sadece 3 Kağıt Para Çekilebilecek!

HATAY: Erzin, Hassa, Kırıkhan, PayasISPARTA: Eğirdir, Senirkent, UluborluİZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar, TireK.MARAŞ: Nurhak, TürkoğluKAYSERİ: Talas, YeşilhisarKIRIKKALE: KeskinKIRŞEHİR: Akpınar, MucurKOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, KartepeKONYA: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, IlgınKÜTAHYA: Gediz, SimavMALATYA: AkçadağMANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, TurgutluMERSİN: Çamlıyayla, MutMUĞLA: Menteşe, MilasMUŞ: Korkut, VartoNİĞDE: Altunhisar, BorOSMANİYE: Düziçi, ToprakkaleSAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca

Ş.URFA: BozovaSİİRT: EruhŞIRNAK: BeytüşşebapSİVAS: Altınyayla, YıldızeliTOKAT: Niksar, Pazar, ReşadiyeVAN: Çaldıran, ÖzalpYALOVA: Altınova, Çınarcık

Marmara bölgesinde 250 yılda bir deprem olur

Marmara amacıyla da yer alan fayların kırılma olasılığının büyük bulunduğu, bu faylar kırıldığı takdirde 7’den büyük bir deprem gerçekleşeceği ve bu tür bir halde yalnızca İstanbul’un değil Marmara etrafında geniş bir alanın etkileneceğini uzun yıllardır konuşuyoruz. Bu hal 17 Ağustos 1999 depreminden sonra daha büyük bir ihtimalle gündeme geldi. Marmara’da ortalama 250 senede bir büyük deprem oluyor. Son büyük depremler olarak 1509 ve 1766 depremlerini tarihi kaynaklardan öğreniyoruz.

Marmara için deprem zamanı geldi

Faylar hareket ettikleri vakit hareket ettikleri yöndeki kayaları sıkıştırır; bu da olması beklenilen bir depremi daha öne çeker. Buna gerilim aktarımı ya da halk dili ile tetikleme diyoruz. 17 Ağustos depremindeki hareketin Marmara’daki bir depremin olma olasılığının % 15 kadar artırdığı hesaplanıyor.

Tüm bunları üst üste koyduğumuz vakit Marmara’da bir depremin olma vakti gelmiştir. Fakat bunu net bir ifade olarak kabul etmemek gerekir, zira tabiat hiçbir vakit bizim beklediğimiz gibi düzenli, davranmayabilir.

İstanbul'da deprem riski düşük olan ilçeler 

Darıca, Dolayoba, Pendik, Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çengelköy, Polonezköy, Şile, Haydarpaşa, Altıyol, Bahariye, Kızıltoprak, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Kozyatağı, Altunizade, İçerenköy, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Söğütlüçeşme (Kurbağalıdere dışında kalan kısımları), Moda (denize bakmayan kısımları), Acıbadem, Koşuyolu, Adalar, Eminönü, Rumelihisarı, Arnavutköy, Etiler, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı, Şişli, Taksim, Kağıthane, GaziOsmanpaşa, Levent, Maslak, İstinye, Tarabya, Sarıyer, Karaköy (rıhtım dışında kalan kısım), Gültepe, Emirgan, Bağcılar, Haraççı ve Taşocağı.

İstanbul'da orta derece deprem riski olan ilçeler 

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in kıyı kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran), Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

İstanbul'da yüksdek deprem riski olan ilçeler 

Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy'ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere. Yüksek risk sahibi olan ilçe ve semtler arasında Avcılar'a da bilhassa değinmek gerekiyor. Avcılar'ın zemini başka ilçe ve semtlere göre daha titiz bulunduğu amacıyla riskin de daha yüksek bulunduğu bilgi kapasitesi devre devre konuşuluyor.