Bayramda çalışan herkesi ilgilendiren haber 823 lira ilave ödemenin detayları merak edildi. Kurban Bayramı'nda çalışanlar kaç TL alacak? 2022 Bayramda mesai ücreti ne kadar oldu? Bayram mesai ücreti ne kadar? Bayram mesai ücret hesaplaması nasıl yapılır? gibi sorular sorulmaya başlandı.

8 Temmuz Cuma günü saat 13’ten itibaren başlayan Kurban Bayramı sonraso kamu çalışanları hariç 13 Temmuz sabahı yeniden iş başı yapılacağı bilinirken birçok sektörde ise işçilerin çalışmaya devam edeceği de bir gerçek.

TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE! TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE!

Yaşanılan koşullarda ekonomik zorluklar sebebi ile resmi tatillerde çalışmak durumunda olanların fazla mesai ücretleri ise her zamankinden çok daha fazla önem kazanmış durumda.

"Kurban Bayramı'nda çalışanlar kaç TL alacak? 2022 Bayramda mesai ücreti ne kadar oldu? Bayram mesai ücreti ne kadar? Bayram mesai ücret hesaplaması nasıl yapılır?" gibi sorular çoktan sorulmaya başlandı.

8 Temmuz arife günü saat 13’ten sonra başlayan ve 12 Temmuz’da sona erecek. 9,5 günlük tatil sadece kamu çalışanları için geçerli olacakken özel sektör ise çalışmaya devam edecek.

Dolayısı ile yasaların işçilere ösağladığı haklar çerçevesinde çift yevmiye de bayram çalışması sonrası maaşlara yansıyacak.

Merak edilen bayramda çalışmanın yasal koşulları neler? sorusu ise yasalarda açıklanan hesaplamalara göre şu şekilde olacak;

İktidara yakın gazete duyurdu: Asgari ücret için konuşulan rakamlar belli oldu

Mesai uygulamalarında ulusal bayram ve genel tatil günleri ve bu günlerde çalışanlara ödenecek ücret konusunda çoğu işyerlerinde yanlış uygulamalar yapıldığı bilinirken bayram ve hafta sonu tatil günlerinin yasalarla belirlenmiş olup, bu günlerde çalışılması halinde de ödenecek ücret yine yasa ile belirlenerek çalışanların hakları Anayasa hükmünce yasal koruma alına alınmış olduğunu bilmek ciddi önem taşıyor.

Kurban Bayramı’nda çalışmayan işçiye normal ücreti ödenecekken tatil yapmayıp, yasal günlük iş süresini aşmayacak şekilde çalışan işçiye, çalışmadan alacağı bir günlük ücretinin yanında ayrıca çalıştığı her bir gün için de normal bir günlük ücreti yasalar dahilinde zorunlu olarak ödenecek.

Yani ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçi; bir günü çalışmadan, bir günü de çalışması karşılığı olmak üzere iki günlük ücret alacak.

Mynet'in de gündeme taşıdığı bayram mesai ödeme hesabı için hesaplama şu şekilde açıklanabilir;

Örnek olarak; günlük ücreti 200 lira olan ve haftanın 5 işgünü (günlük 9 saat) çalışan biri, Kurban Bayramı’nın son günü yasal çalışma süresi olan 9 saat çalışmışsa, bu kişiye çalışmadan bir günlük, çalışması karşılığında bir günlük olmak üzere toplam iki günlük ücret tutarı olan 400 lira ödenecektir.

İş sözleşmesi ve toplu sözleşmede farklı hükümler varsa (örneğin günlük ücretin 2 katı gibi) ödenecek tutar daha da artabiliyor.

ASGARİ ÜCRET BAYRAM MESAİSİ HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Bayram mesaisi hesaplama 2022: Kurban Bayramı'nda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? Bayram mesai ücretleri nasıl hesaplanır? - TGRT Haber

Örnek olarak: Asgari ücretli 5 bin 500 lira aldığı için bir işçiye günlük net 183 lira olarak ödenmesi gerekiyor. İşçi arife dahil tüm bayram süresince çalıştıysa 8,5 gün yevmiye alacak ve bunun 4 yevmiyesi zaten asgari ücretin içinde bulunuyor. Dolayısıyla 4,5 yevmiye tutarında yani 823,5 lira (183x4.5) ek ödeme yapılacak.

Bu arada bayramlarda yapılan çalışmaların karşılığının bir sonraki ücret ile birlikte ödenmesi gerekiyor.

BAYRAM ÇALIŞMA ÜCRETİ TELAFİ İZİN OLARAK ÖDENMEMEZLİK KONUSU OLAMAZ

Bilindiği üzere bazı işyerlerinde ‘bayramda çalış, izni sonra kullanırsın’ deniyor ancak bayramda çalışan işçiye ücret yerine izin verilemez ve yasal olarak bu çalışmanın karşılığı para olarak ödenmek zorunda.

İşveren, telafi iznini resmi tatil dışında normal zamanda fazla mesai yapan işçiye önerebilir ancak Bayram günlerindeki çalışmalar ise fazla mesai olarak kabul edilmez. İşveren bayram çalışmasını izin olarak kullandırsa bile çalışanına çift yevmiye ödemek zorundadır ve bu yasal bir kuraldır.

Bayram mesaisi ücretinin ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat hakkı da doğuruyor. Bu durumda ödenmeyen mesai tutarları faiziyle işverenden alınır.

KIDEM TAZMİNATINA EK

İşe İade Davasını Kaybeden Kıdem-İhbar Tazminatı Davası

Bir diğer konu da Bayram için ödenen harçlık ya da ikramiyeler kıdem tazminatı hesabında da kullanılır. Şöyle ki söz konusu ödemeler eğer düzenli olarak her bayramda yapılıyorsa, bu ödenen paralar işçinin toplam kazançlarına dâhil edilmeli ve dolayısı ile tazminatı artırmalı.

Dikkate alınmayacak olan sadece fazla mesai ücretleridir.

Unutmayın, burada önemli olan husus bayram ödemesinin bir kez değil sürekli hale gelmiş olması ve yine genel tatil günlerinde alınan ek ücretlerin SGK’ya bildirilmesi gerekiyor çünkü ayrıca bu da emeklilik maaşını pozitif etkiliyor.

Yani bayramlarda hakettiğiniz ödemeleri ve SGK'ya yapılan bilgilendirmeleri takip etmeniz gerekiyor.