2008 küresel finans krizini öngörerek ünlenen ve Dünya'nın kriz kâhini olarak tanınan Prof. Dr. Nouriel Roubini, dünya ekonomisinin mevcut durumunu ve olacakları anlattı.

ABD'de başlayan ve tüm dünyayı saran finansal krizi iki yıl önceden öngören Roubini, The Guardian'da kaleme aldığı yazıda dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu riskleri anlatarak yine Dünya gündeminde manşet oldu

Prof. Dr. Nouriel Roubini, yaşanan ve yaşanacakalara dair 6 soruda cevap aradı ve cevapları ise şöyle oldu;

1-) ENFLASYON ARTIŞI GEÇİCİ Mİ, KALICI MI?

Ünlü iktisatçıdan ekonomi yorumu: Krizin zirvesine çok az kaldı

Özellikle geçtiğimiz yıl alevlenen tartışmaya ilişkin Roubini, enflasyonun kalıcı olacağını savunanların tartışmadan galip ayrıldığını söyledi ve çoğu mali otoriteyi ve merkez bankasını içeren, enflasyonun geçici olduğunun savunanların ise yenilgiyi kabul etmesi gerektiğini ifade etti.

2-) ENFLASYONU TALEP Mİ, ARZ MI YARATIYOR?

Enflasyondaki artışın toplam talepteki aşırı artıştan mı yoksa stagflasyonist negatif toplam arz şokundan mı kaynaklandığı problemi. Roubini'ye göre talep ve arz faktörleri bir aradayken artık arz faktörlerinin giderek daha belirleyici bir rol oynadığı şeklinde cevaplandı.

Roubini'ye göre para politikası sıkılaştırıldığında sert iniş riski arttğı için bu nokta önemli çünkü arza dayalı enflasyonun stagflasyonist bir karaktere sahip olduğunu söyledi.

3-) İNİŞ SERT Mİ YOKSA YUMUŞAK MI OLACAK?

ABD Merkez Bankası (Fed) ve diğer büyük merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırması sert mi yoksa yumuşak bir iniş mi getirecek? diyen Roubini, yakın zamana kadar çoğu merkez bankası ve Wall Street'in önemli bir kısmının yumuşak iniş yaşanacağını savunduğunu ancak son dönemdeki gelişmelerin durumu tersine çevirdiğini yazdı.

New York Fed'in kullandığı modelin sert iniş olasılığının yüksek olduğunu gösterdiğini ve İngiltere Merkez Bankası'nın da benzer görüşler dile getirdiğini söyleyen kahin Roubini, ABD ve Avrupa'da ileriye dönük ekonomik faaliyet, iş ve tüketici güveni göstergelerinin keskin bir şekilde aşağı doğru ilerlediğini vurguladı.

4-) ŞAHİN POLİTİKALAR ZAYIFLAYACAK MI?

Roubini, sert bir iniş olası hale geldiğinde merkez bankalarının politika sıkılaştırmalarını durdurmasıyla enflasyonda kalıcı bir artış ve ekonomide aşırı ısınma beklenebileceğini söylerken talep ya da arz şoklarının baskınlığına bağlı olarak stagflasyon yaşanabileceğini ifade etti.

Yazısında, “Çoğu piyasa analisti merkez bankalarının şahin kalacağını düşünüyor gibi görünüyor ama ben o kadar emin değilim” diye yazan kahin sert bir iniş yaklaştığında politika yapıcıların sonunda pes edeceğini ve daha yüksek enflasyonu, ardından stagflasyonu, kabul edeceğini söyledi.

5-) DURGUNLUK KISA MI YOKSA UZUN MU OLACAK?

Kriz kâhini Roubini'den dolar tahmini - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü

Sert iniş ihtimalini geç ve isteksizce kabul edenlerin çoğunun herhangi bir durgunluğun kısa süreceğini iddia etmesine istinaden Amerikalı ekonomiste göre bu görüş "tehlikeli derecede naif" olarak dikkat çekti.

Roubini'ye göre bir sonraki resesyonun şiddetli bir stagflasyonist borç kriziyle gerçekleşeceğine inanmak için yeterli nedenler mevcut ve  özel ve kamu borcu seviyelerinin küresel GSYİH içindeki payının geçmişe kıyasla bugün çok daha yüksek.

Zira 1999'da yüzde 200 olan bu oran şu an yüzde 350'ye çıkmış durumda.

Ünlü ekonomist söz konusu koşulların ekonomideki tüm aktörler için ciddi bir iflas ve temerrüt riski yarattığını ifade ederken “Bir sonraki kriz öncekiler gibi olmayacak. 1970'lerde stagflasyon yaşadık ama borç seviyeleri düşük olduğu için büyük borç krizleri olmadı. 2008'den sonra bir borç krizi yaşadık ardından kredi sıkışıklığı negatif talep şoku yarattığı için düşük enflasyon geldi. Bugün çok daha yüksek borç seviyeleri bağlamında arz şoklarıyla karşı karşıyayız. Bu, 1970'ler tarzı stagflasyon ile 2008 tarzı borç krizlerinin bir kombinasyonuna, yani stagflasyonist bir borç krizine doğru gittiğimizi ima ediyor” dedi.

Bununla beraber mali genişleme alanının bu sefer daha sınırlı olduğunu, mali mühimmatın çoğunun kullanıldığını ve kamu borçlarının sürdürülemez hale geldiğini belirten ekonomiste göre günümüzün yüksek enflasyonu küresel bir fenomen olduğundan çoğu merkez bankası aynı anda sıkılaşıyor ve bu nedenle senkronize bir küresel durgunluk olasılığı artıyor.

Pegasus Havayolları’ndan Yeni İstihdam Fırsatları: Hayalinizdeki Kariyere Bir Adım Daha Yaklaşın Pegasus Havayolları’ndan Yeni İstihdam Fırsatları: Hayalinizdeki Kariyere Bir Adım Daha Yaklaşın

6-) PİYASALARDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Yani Hisse senedi piyasaları fiyatların düşme eğiliminde olduğu koşulları atlatabilecek mi yoksa daha da mı düşecek? diye sorulunca da Roubini, büyük olasılıkla düşüşün devam edeceğini belirterek bir sonraki resesyon stagflasyonist olacağından ve beraberinde bir finansal kriz geleceğinden hisse senedi piyasalarındaki çöküşün yüzde 50'ye yakın olabileceğini ifade etti.

“Kriz kâhini” Prof. Dr. Nouriel Roubini'nin dikkat çeken ve özet cümlesi “İşler iyiye gitmeden önce çok daha kötü olacak” oldu.

Editör: Gönül Güçlü