ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Yahudi yerleşim birimlerini gezdi. İlk defa bir ABD Dışişleri Bakanı'nın, uluslararası hukuka göre yasadışı olarak kabul edilen bir bölgeyi ziyaret etmiş olduğu belirtil

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Yahudi yerleşim birimlerini gezdi. İlk defa bir ABD Dışişleri Bakanı'nın, uluslararası hukuka göre yasadışı olarak kabul edilen bir bölgeyi ziyaret etmiş olduğu belirtildi.


Pompeo'ya tepkiler gecikmedi


Batı Şeria'ya gerçekleştirdiği ziyarette herhangi bir Filistinli yöneticiyle görüşmeyen Pompeo'ya tepkiler gecikmedi. Filistin cephesinden Nebil Ebu Rudeyna, bunun açık bir hukuksuzluk olduğunu belirtti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bu ziyaretle birlikte İsrail'in yasadışı eylemlerine meşruiyet kazandırıldığını aktardı.

"Pompeo'nun tavrı hukuksuzluk"


Pompeo'nun ziyaretine bir tepki de, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Bu ziyaretin oldukça vahim bir tabloyu ortaya koyduğunu belirten Çelik, Pompeo'nun tavrının hukuksuzluk olduğunu dile getirdi. Filistin konusundaki haklı duruşlarının süreceğini kaydeden Çelik, Filistinli vatandaşların yanında olacaklarını belirtti.

Pompeo, "Golan Tepeleri İsrail'indir" dedi


Ziyaretinde bir de konuşma yapan Mike Pompeo, bölgeden ABD'ye satılacak mallarda "Made in Israel" etiketinin yer alacağını aktardı. Pompeo, ziyaretinde Golan Tepeleri'nin İsrail'e ait olduğunu iddia etti. Golan Tepeleri'nin İsrail toprağı olarak tanındığını hatırlatan Pompeo, bunun Trump yönetiminin bir başarısı olduğunu söyledi.