Ekmek 7 Lira olacak uyarısı sonrası Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı'ndan "zamlar geri çekilcek" açıklaması tarih verilerek geldi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul’da bazı ilçelerde ekmeğin 5 liraya satılmasının yasal olmadığını ve Pazartesi günü bu zam uygulamasının da son bulacağını söylemesi üzerine kafalar iyice karıştı.

Halil İbrahim Balcı, Samsun'da bir otelde düzenlenen Mesleki Değerlendirme ve İstişare Toplantısı'nda konuşurken "Geçen hafta İstanbul'un 3 ilçesinde ekmek 5 lira uygulaması başladı. Yasal olmayan uygulamanın doğru olmadığını ifade ettik. Türkiye'de azami ekmek kilogram fiyatı 20 lira. Siz 200 gram ekmeği 5 liradan satarsanız bu, 20 liranın üzerinde bir fiyat oluyor. Meslektaşlarımızın bu yanlıştan döneceğini, yasal olmayan bu uygulamanın sürdürülebilir olmayacağını ifade etmiştik. Bu hafta itibarıyla bu yanlıştan döneceklerini söylemiştim. Yapılan çalışma neticesinde bu 3 ilçede 5 lira uygulaması son bulmuş oluyor pazartesi gününden itibaren." dedi.

MHP'nin 'askıda ekmek' kampanyası en çok AK Parti'yi rahatsız etti'

Ancak Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı bunları söylerken önce akıllara ekmeğin zaten halihazırda gramajının 230'dan 210 düşürüldüğü geldi, sonrasında ise CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen önceki isabetli tahminlerini de hatırlatarak ekmek fiyatlarındaki zam konusunu ve olacak yeni fiyatları şöyle açıkladı;

“Ekmeğe gelen bu zammın salt buğday fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını söylemek doğru değil. Çünkü ekmek üretiminde tek ve hatta en büyük gider kalemi buğday değil. Bir birim ekmek maliyetinin yaklaşık yüzde 65’ini işçilik, maya, tuz, su, enerji, finans, vergi, fire, iade, taşıma ve dağıtım giderleri ile kâr payı gibi girdiler oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 35’lik kısım un maliyeti. Un maliyetinin yüzde 80’i ise ekmeklik buğdaydan kaynaklanıyor. Yani buğdayın ekmek maliyetine doğrudan etkisi yüzde 30 civarında. Siz buğday fiyatını istediğiniz kadar sınırlasanız da diğer girdi maliyetlerindeki artışları durduramazsanız bu işin önünü alamazsınız.”

 Başevirgen, 1 Haziran itibarıyla buğdayın tonunun 4 bin 500 lira, unun çuvalının da azami 325 liradan satılmasına karar verildiğini hatırlatıp iktidar yurttaşların ucuz ekmek tüketmelerini istiyorsa, buğdayda yaptığı baskı ve sübvansiyonu; asıl doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına uygulaması gerektiğini söyleyerek "zamlarda geri çekilme olmayacağını" aksine "yeni olası zamları" şöyle açıkladı;

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

Van'da ekmeğe zam geldi

"Sonuç olarak; bu şartlar altında sonbaharda ekmeğin fiyatı ne olur sorusuna vereceğimiz yanıt 7 liranın üstüdür. Bu hesabı kabaca şöyle yapıyoruz: Buğdaydaki fiyat artışı unun fiyatına yüzde 50 civarında yansıyacak. Çalışanlara verilmesi elzem olan maaş zammı ile doğalgaz, elektrik ve akaryakıttaki fiyat artışları da hesaba katılınca maalesef bu tablo ortaya çıkacak”