Her sene memur emeklilerine, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zam farkı yatırılmaktaydı. Hesaplarına yatırılan bu tutarlar çoğunlukla enflasyonun alışık olduğumuz düzeyde ilerlediği yıllarda maaşı çok da ciddi anlamda etkilememekteydi. Yalnız enflasyon rakamlarının çok artış gösterdiği şu günlerde memur emeklileri için alınacak zam oranının da yüksek olacağını söylemek mümkün oluyor. Bir de son dönemlerde ek gösterge artışı gündemde. Haliyle ek gösterge artışı, toplu sözleşme zammı ve tabii ki enflasyon farkı ile ortalama olarak 1400 lira civarında olması beklenen artışın 2500 lirayı bulması bekleniyor.
Maaş zam farkının yanı sıra ek gösterge düzenlemesinin gelmesi ile birlikte ek göstergesi 2200’e kadar olan memurlarında bu düzenlemeden yaralanacağı belirtilmişti. Buna göre Türkiye’de ek göstergesi 0 ila 2200 arasında olan 2 milyon devlet memurunun maaşlarının da artacağı anlamına geliyor. Aynı zamanda bu düzenleme ile birlikte yeni memur olan çalışanların da emekli ikramiyelerinin artış göstereceğini belirtebiliriz.
Henüz Yasalaşmadı!
Yalnız ek gösterge konusunda emekli adaylarının dikkat etmesi gereken son derece önemli bir konunun olduğunu da belirtelim. Henüz bu düzenlemenin yasalaşmamış olması bu ödemelerin henüz alınamayacağı anlamına geliyor.
Başka bir deyiş ile şu an emeklilik dilekçenizi verecek olursanız, yasalaşacağı tarih olan 15 ocakta gelecek ekstra yükselmelerden faydalanamayacaksınız. Bu sebeple emeklilik dilekçenizi vermeniz için 15 Ocak 2023 tarihini beklemeniz gerektiğinin altını çizmek gerekiyor.
Bu tarihten önce emeklilik dilekçesini verirseniz ekstra olarak 600 puanlık artıştan yararlanma imkânınız olmayacaktır. Bu sebeple 600 puanlık artıştan faydalanmak için ve dolayısıyla ek gösterge zammına sahip olmak için 15 Ocak tarihini beklemeniz önem arz ediyor.
Peki Artış Oranları Nasıl Olacak?
Bu konuda henüz bir netlik oluşmadığı için artış oranları hakkında şunu söyleyebiliriz. 2200 ek göstergeden 600 puan ek alan devlet memurlarının zamlı maaşlarının 2.500 TL’yi aşacağını söyleyebiliriz. Tabii ki bu rakamlar aralıktaki zamlı maaşlara yansıyacaktır.
Ek gösterge artışından bütün devlet memurlarının yararlanacağını belirtebiliriz. Aynı şekilde yardımcı hizmetler kapsamında çalışmalarına devam eden ve herhangi bir ek gösterge puanı olmayan kişilerinde bu ek gösterge kolaylığından yararlanması mümkün olacaktır.
Lise ve Ortaokul Mezunları da Yararlanacak mı?
Bu düzenlemeden ortaokul ve lise mezunlarının da yararlanacağını belirtmek gerekiyor. Başka bir deyiş ile ek göstergesi sıfır olan devlet memurlarından başlayarak tüm memurların ve memur emeklilerinin bu seçenekten faydalanacaklarını belirtmek gerekiyor.
2008 Sonrası Memuriyete Başlayanlar
Bu düzenlemeden yararlanacak olan devlet memurları söz konusu olduğunda 2008 yılından sonra memur olan yada tüm memuriyetine yeni başlayanlarda dahil olmak üzere herkesin dahil olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Maaşlara Artısı Olacak mı?
Bu da çok sık sorulan bir soru olduğu için kısaca yer vermek gerekirse şunları söyleyebiliriz: Ek gösterge emeklilerin maaş ve dolayısıyla alacakları ikramiye hesabında kullanılan bir kat sayıdır. Dolayısıyla bu katsayılar çalışanların maaşlarını etkilemeyecektir.
İlk Ek Göstergeye Sahip Olacakları Etkileyecek mi?
Bu göstergenin çalıştığı birim dolayısıyla hiç göstergesi olmayanlara da ekleneceğinin altını çizmiştik. Başka bir deyiş ile yardımcı personel olup 0 göstergeye sahip olan kişilerde 600 gösterge ile emekli olacaklar. Dolayısıyla bu durumda onların da emekli olduklarında alacakları rakamın artış göstereceğini belirtmek mümkün olmaktadır. Aşağı yukarı yeni emekli olmuş ve 600 gösterge ile emekli olmuş bir kişinin ikramiyesinin 4.238 TL yükseleceğini de belirtmek gerekiyor. Kısacası hizmetlisinden mühendisine devletin her kademesinde çalışan memurlar bu düzenlemeden yararlanmaktadır.