Ülkemizde emekliliğin önünün açılması bakımından;
- Borçlanmaya gidilmesi,
- Prim günlerinin tamamlanması,
- Kişiye özel bir emeklilik planının hazırlanması gibi avantajlar bulunmaktadır.
Sayılan avantajlarda bireysellik en önemli madde olarak kendini göstermektedir. Bu neden yüzünden emekli olmak isteyenlerin şahsi bilgilerini toplayarak işe başlaması gerekmektedir. Emekliliğin bir diğer adımı olan başvuru detaylarını da haberimizin içeriklerinden öğrenebilirsiniz.
Emeklilik Başvurusunda Detaylar
Emeklilik başvurusu yapmak komplike ve belli adımları olan bir işlemdir. İşlemlerin başlayabilmesi için ilk duran olarak Sosyal Güvenlik Kurumu gösterilmektedir. Vatandaşlar kuruma şahsi olarak başvurmak zorundadır. Kuruma bildirilmesi gerekli olan başlıklar ise yaş ve prim başlıklarından oluşmaktadır. Böylece emekli olmaya hak kazananlar “emekli olur” şeklinde bir ibare olan belgeyi elde edeceklerdir.
Emeklilik adımlarından ikincisi ise kişilerin çalıştıkları kurumlardan atılmaktadır. Çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan teslim almış oldukları belgeyi direkt olarak mesai yaptıkları kuruma teslim etmelidir. İnsan Kaynakları Departmanı bu alanda değerlendirilmesi gerekli olan bölümdür. Çalışanlar evrak teslimlerinden sonra çıkış belgelerine sahip olabilmektedir. İş çıkış belgesi ile birlikte yeniden SGK’ya gidenler, memur yönlendirmeleri ile işlemlerini tamamlayabilmektedir.
Emekli Maaşı Ne Zaman Bağlanır?
Çalışanların emeklilik dilekçesi verme işlemlerinden sonra anında maaşlarının bağlanması mümkündür. Ancak bunun için belli sürelerde beklenmesi de gerekebilmektedir. Hem kişinin emeklilik durumuna hem de kurum yoğunluğuna göre bekleme sürelerinde değişimler yaşanabilmektedir. Bu neden yüzünden emeklilik dilekçesi verilirken ortalama sürelerin hesaplanması talep edilmelidir.
Normal şartlar altında emekli maaşının ne zaman bağlanacağı konusu da gerekli hükümlerle belirtilmiştir. Ülkeden ülkeye bu sürenin değişim göstermesi de mümkündür. Ülkemizde süreç için en çok doksan gün istenmektedir. Doksan gün içerisinde maaşları bağlanmamış olan emeklilere ek hak sunumları yapılmaktadır. Bu sayede işlerini bıraktıktan sonra maaşları bağlanmamış olan emekliler maddi sıkıntı çekmek zorunda kalmamaktadır.
Ülkemizde Aranan Emeklilik Şartları Nelerdir?
Emeklilik için belli emeklilik şartlarının sağlanması gerekmektedir. Aksinin olduğu durumlarda daha ilk aşama olan SGK bölümünde geri çevirme yaşanacaktır. Çünkü emeklilik için yapılan başvurularda SGK kişileri inceleme altına almaktadır. İncelemelerde özellikle yaş ve prim ana başlıklarına bakılmaktadır. Geçerli sonuç alınmaması halinde emekli olur, ibaresi yazan belge teslim edilmemektedir. Bu konuda çalışanların;
- Yaş,
- Prim,
- Sigorta şartlarını yerine getirmeleri lazımdır.
Sayılan şartlar ülkemizde normal emeklilik temelleri olarak da bilinmektedir. Özellikle şartlardan ikisini sağlamayanlar için emeklilik bir hayal olarak nitelendirilmektedir. İki şartı sağlayıp birinde takılanlar ise açıklayacak olduğumuz alternatif yöntemlerden istifade edebilmektedir. Yöntemler aynı zamanda çalışanların erken emekli olabilmelerine de olanak tanımaları ile bilinmektedir.
Erken Emeklilik Şartları Hakkında
Çalışanlar için erken emeklilik şartları da önemli araştırma konularından biridir. Ülkemizde erken emeklilik her dönem gündem oluşturmaktadır. Buna karşın erken emeklilik konusunda geçerli olan hükümler değişim gösterebilmektedir. Siz de en kesin sonuçlar için kendi döneminizde geçerli olan güncel şartlara göre hareket etmelisiniz. Son yıllarda erken emeklilik konusunda;
- Yıpranma payları,
- Askerlik borçlanmaları,
- Doğum borçlanmaları,
- Malulen emeklilik ana başlıkları değerlendirilmektedir.
Sayılan erken emeklilik sistemlerinde en avantajlı olanı ise kesinlikle doğum borçlanması olarak tanımlanmaktadır. Çünkü doğum borçlanmasına giden kadınlar altı seneye kadar erken emekli olabilmektedir. Tabi sürenin altıyı bulabilmesi için üç ya da daha çok çocuk sahibi olunması ve yaş şartının sağlanması gerekmektedir.