Zengin Türk mutfağında geleneksel kategoride yerini alan çiğ köfte, bilhassa acı gıdaları tercih edenler için sıradan bir yiyecek değil, televizyon karşısında, sohbet odalarında vazgeçilmez atıştırmalıkların başında geliyor. İçinde yer verilen malzemele

Zengin Türk mutfağında geleneksel kategoride yerini alan çiğ köfte, bilhassa acı gıdaları tercih edenler için sıradan bir yiyecek değil, televizyon karşısında, sohbet odalarında vazgeçilmez atıştırmalıkların başında geliyor.

İçinde yer verilen malzemeler nedeniyle çok sayıda faydası da bulunan çiğ köftenin geçmişi 4 bin yıl öncesine uzanıyor.



Çiğ köfte denilince akla ilk gelen iller ise Adıyaman ile Şanlıurfa. Çöğ köfte lezzeti konusunda aslında yarışın bu iki şehir arasında sürdüğünü söylemek de mümkün.

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır misali her ustanın da bir çiğ köfte yoğurma biçimi ve malzeme tercihi var. İşte bu malzeme tercihi etli çiğ köftenin Şanlıurfa'ya, etsiz çiğ köftenin ise Adıyaman'a tescil edilmesine yol açtı.



Adıyaman'ın çiğ köftesinin etsiz oluşunun temelinde ise sağlık faktörü bulunuyor. Zira uzmanlar, acı ile yeterince pişirilmeyen çiğ köftenin sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulunuyor. 2004 yılında açıktan çiğ köfte satışlarının yasaklanması sebebiyle Adıyaman'ın etsiz çiğ köftede daha çok yoğunlaştığı biliniyor.



Peki en iyi çiğ köfte nasıl yapılır ve çiğ köftenin kalitesi nasıl anlaşılır?


Çiğ köfte malzemeleri nelerdir?


Çiğköftelik ince ve sert bulgur (2,5 su bardağı)
Domates suyu (1,5 su bardağı)
İsot (1 çay bardağı)
Zeytinyağı (1 çay bardağı)
Acı toz kırmızı biber (3 yemek kaşığı)
Domates salçası (1 yemek kaşığı)
Biber salçası (2 yemek kaşığı)
Nar ekşisi (4 yemek kaşığı)
Tuz (1 çay kaşığı)
Rendelenmiş soğan (1 adet)
Dövülmüş sarımsak (1 diş)
Limon suyu (1 adet)
Öğütülmüş badem içi (Yarım çay bardağı)
Öğütülmüş ceviz içi (Yarım çay bardağı)


Çiğ köfte nasıl yapılır?


Kolay yoğurabilmeniz için yayvan ancak malzemeleri yoğururken dışarı taşmaması için biraz da derin bir metal yoğurma kabı alın.

Salça, isot, tuz, baharatlar, sarımsak, soğan, nar ekşisi, limon suyu, zeytinyağı yoğurma kabına konulur ve yaklaşık 10 dakika boyunca tüm malzemeler özleşinceye kadar yoğurulur.



Daha sonra bulgur eklenir ve 10 dakika kadar yoğurulduktan sonra bulgur tanelerinin sertliğini yitirmesi için domates suyu ilave edilir ve 10 dakika kadar yoğurulmaya devam edilir.

Etin oluşturduğu kıvamı ve tadı yakalaması için en son badem içi ve ceviz içi ilave edilir ve 10 dakika kadar daha yoğurulur.



Hemen servis edilir.