Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorununu ortaya çıkartan 4447 sayılı kanun Twitter'da yine gündem oldu. Konuya uzak olanlar ise Twitter'da gündem olan "EYT4447YasaİptalEdilsin" etiketi sonrası EYT 4447 Sayılı Kanun Nedir? diye sormaya başladılar.

Uzun yıllardır söz alan ancak seçim döneminin bitmesi ile rafa kalkan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sorunu, son zamanlarda yine seçimin yaklaşması üzerine gündeme geldi.

Ancak yıllardır çözüm bekleyen mağdurlar, düzenleme çalışmasında formllerden birisinin de "yaş sınırını" birkaç yaş öne çekmek olduğunu duyunca sosyal medyda tepki tweetleri atılmaya ve dolayısı ile de hem EYT hem de 4447 sayılı kanun "iptal" talebi ile gündem oldu.

Konuya uzak olanlar ise Twitter'da gündem olan "EYT4447YasaİptalEdilsin" etiketi sonrası EYT 4447 Sayılı Kanun Nedir? diye sormaya başladılar.

EYT 4447 Sayılı Kanun Nedir?

SON DAKİKA: TWİTTER uygulaması çöktü mü, tweet erişim sorunu ne zaman düzelecek? Twitter tweetlerde erişim sorunu var mı, ne zaman düzelecek? - Galeri - Yaşam

8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı kanun ile 8 Eylül 1999’dan itibaren işe girenler açısından emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a çıkartılmıştıç

Söz konusu tarihte emekliliği hak etmiş olanlar ile emekliliği hak etmesine 2 yıldan az kalanların haklarına dokunulmadı ancak Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından 2002 yılında yapılan değişikliğe rağmen, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve emekliliğine 2 yıldan uzun süre olanların emeklilik yaşı bir anda hızla artırıldı.

EYT'lilerden protesto! 1999'da çıkan yasanın mağduriyet yaratan maddesinin iptali isteniyor - Kamu Gündemi

Dönemin anamuhalefet partisi Fazilet Partisi, 4447 sayılı kanunun emeklilik yaşını kademeli olarak artıran maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuruda, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olanların emeklilik yaşını kademeli olarak artıran maddelerin "kazanılmış haklara saygı" ilkesine aykırı olduğunu savunmuştu ki Anayasa Mahkemesi ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihte emekliliğe hak kazanmış olanlarla emekliliğine iki yıl ve iki yıldan az kalmış olanlara emekli olabilmeleri için yaş ve hizmet süresi konularında ek bir yükümlülük getirilmediğinden, bunlar yönünden Anayasa’ya aykırılık bulunmadığına hükmetmişti.

AYM ise Kasım 2019'da, kademeli geçişle ilgili hükümleri düzenleyen fıkrada ise sigortalılık süresi yönünden yapılan kademelendirmeler arasında adil olmayan geçişler yapıldığı kanaatine vardı. Sigortalılık süresi 10 yıldan az olan kadın ile sigortalılık süresi 15 yıldan az olan erkek sigortalıların, kendi aralarında kademelendirme yapılmayarak, bir günlük sigortalılık süresi olan kişiyle aynı yaş grubuna bağlı tutulmalarını Anayasa'ya aykırı bulmuştu.

Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay