Emeklilik için yaş bekleyenlere müjde: EYT için ara formül ile kısmi çalışma başladı! Emeklilik yaşını beklemeden emekli olmak isteyenler için müjde geldi! Sadece yaşı bekleyenler ve emeklilik şartlarını dolduran kişiler için yeni çözüm söz konusu. Ara formül ile primi dolan kişiler yaşı beklemeden emekli olacak! Kanuni düzenlemelerin ardından emeklilik şartları da değiştirildi. Değişimden önce prim günü sayısı ve fiili olarak gerçekleşen hizmet süresine yaş şartı da aranmaktaydı. Bu sebeple birçok kişi mağdur olmuştu. Yaş şartı dışında diğer şartları tamamlayanlar EYT’ye takılmaktaydı. Kişiler bu yüzden emekli olamıyordu. Fakat EYT’ye takılan kişiler yeni bir müjde AK Parti tarafından geldi.
Mağduriyetler Büyük Oranda Giderilecek
Emeklilikte yaşa takılanlar için ara formül üzerinde çalışmalara başlandı. Yeni formül sayesinde tam bir mağduriyet ortadan kaldırılmasa da büyük oranda giderilmesi bekleniyor. Prim ödeme gün sayısı ve çalışma gününü dolduran 56 yaşında bir kişi hemen emekli olmasa da 2 ya da 3 yıl daha erken emekli olabilir.
Kısmi çalışma formülü ile mağduriyetlerin giderilmesi bekleniyor. Bunun dışında birçok formül üzerinde de çalışmalar devam etmekte. EYT 1999 yılı öncesinde işe giren kişiler için etkili olacak. Böylece emeklilikte yaşa takılanlar için ortaya çıkması muhtemel mağduriyetlerin de engellenmesi amaçlanıyor!
Formüller Tasarı Aşamasında
Kısmı emeklilik formülünde kişiler 10 yıl prim ödeyerek emekli olabilecek. Bunun için 1999 yılı öncesinde sigorta girişinin sağlanmış olması gerekiyor. Emeklilikte 3600 gün şartı da var. Aynı zamanda kadınlarda 50 yaşını doldurmak gerekirken, erkeklerde ise bu rakam 55 olarak belirlendi. Yani 50 yaşında bir kadın 3600 fiili hizmet gününü doldurmuşsa emekli olabileceği bir kısmı emeklilik formülü ilk sırada değerlendiriliyor. Böylece mağduriyetlerin büyük oranda giderilmesi de bekleniyor.
Kısmı çalışma dışında bir diğer formül ise sigorta süresi. Kadınlarda 2700 iş günü erkeklerde ise 9000 iş günü tamamlanması durumunda yaşa bakılmaksızın emekli edilmesi gündemde. Her iki durumda EYT’liler için avantajlı bir formül olarak değerlendiriyor. Formüller netleştikten sonra artık tasarının geçmesi bekleniliyor. Böylece EYT sorununun da bir nihayete ermesi amaçlanıyor!