Son yapılan Kabine Toplantısının ardından yasaklar ve kısıtlamalar ile ilgili pek çok yeni kararın alındığı duyuruldu. 17 Şubat Çarşamba günü yapılan Kabine Toplantısı sonrasında yeni normalleşme süreci ile ilgili açıklamalar yapıldı.

Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor
Son yapılan Kabine Toplantısının ardından yasaklar ve kısıtlamalar ile ilgili pek çok yeni kararın alındığı duyuruldu. 17 Şubat Çarşamba günü yapılan Kabine Toplantısı sonrasında yeni normalleşme süreci ile ilgili açıklamalar yapıldı. 1 Mart'ta başlayacak olan normalleşme sürecinin nasıl başlayacağı, neler olacağı oldukça merak ediliyor. 1 Mart Pazartesi günü başlayacak olan normalleşme süreci ile ilgili detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarına göre normalleşme sürecinde neler olacağına bir bakalım. 1 Mart normalleşme süreci ile hangi yasaklar kalkacak, kısıtlamalar kalkacak mı, mekanlar açılacak mı ve okullar yüz yüze eğitime geçecek mi merak ediliyor. 1 Mart normalleşme süreci ile birlikte bazı illerde yasakların kalkacağı ve gevşetileceği belirtildi. 1 Mart itibariyle hangi illerde yasaklar kalkacak ve normalleşme sürecine geçilecek? 1 Mart normalleşme sürecine nasıl geçilecek?

1 Mart Normalleşme Sürecine Nasıl Geçilecek?


Çarşamba günü yapılan Kabine Toplantısı sonrasında normalleşme takvimi açıklandı. Normalleşme takviminin açıklaması sonucunda yasaklar ve kısıtlamalar hakkında gündeme gelen pek çok soru oldu. 1 Mart'ta başlayacak olan normalleşme sürecinin nasıl ilerleyeceği, nasıl başlayacağı araştırılıyor. 1 Mart Pazartesi günü başlayan normalleşme süreci ile birlikte bazı illerde yasaklar gevşetilmeye başlanacak. Normalleşme süreci ile gevşetilmeye başlatılacak yasakların hangi illerde, nasıl olacağı ve neye göre yasakların gevşetilip kaldırılacağı belli oldu. Kabine Toplantısı sonrasında normalleşme takviminin nasıl uygulanacağı, illerin risk durumuna göre nasıl sınıflandırılacağı hakkında açıklamalar yapıldı.

Kabine Toplantısı sonrasında normalleşme takvimi ve illerin risk durumuna göre sınıflandırılmasıyla, iller vaka sayılarının nüfuslarına oranla 4 ayrı grupta sınıflandırılacak. Nüfusa göre vaka sayısına bakıldığı zaman"düşük riskli", "orta riskli", "yüksek riskli" ve "çok yüksek riskli" olacak şekilde 4 grupta sınıflandırılacak. Bu sınıflandırma doğrultusunda da illerde yasaklar gevşetilmeye ve yavaş yavaş kaldırılmaya başlanacak.


İllerin Hangi Kategoride Olduğu Nasıl Belirlenecek?


İllerin vaka sayıları ve nüfus oranları kıyaslandığında 4 grup şeklinde kategoriye ayrılacak. İllerin hangi kategoriye girdiği ve nasıl risk grubunda nasıl adlandırıldığı ise renkler ve isimler ile belli olacak.

Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli" olarak adlandırılırken mavi renk ile gösterilecek.

Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli" olarak gösterilirken orta risklinin rengi sarı olacak.

Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli" olarak belirlenirken rengi turuncu olacak.

Son olarak yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" olarak belirlenirken kırmızı renk ile gösterilecek.

İllerin iki haftada bir vaka sayılarında değişim gözlemlenecek. Eğer illerde vaka sayısı ilerler veya gerilerse, o ilin kategorisi değiştirilecek buna bağlı olarak da alınan koronavirüs tedbirleri değişecek. İllere göre restoranlar, kafeler ve mekanlar açılacak. İllerin vaka sayısına göre hizmet sektörünün açılması, yasak ve kısıtlamaların kaldırılması da söz konusu olacak. Kontrollü normalleşme ile birlikte iller normal hayata dönmeye başlayacak.

Normalleşme Sürecinde Hangi Yasaklar, Kısıtlamalar ve Önlemler Kaldırılacak?


Normalleşme süreci ile ilgili kategoriler belli oldu. Belirlenen risk kategorilerinde hangi normalleşme adımlarının atılacağı ve hangi tedbirlerin alınacağı ise ilerleyen günlerde belli olacak. Normalleşme süreci ile ilgili kaldırılacak yasaklar geniş çaplı düşünülecek. Bir ilde vaka sayısı oldukça az ancak komşu illerde çok ise, seyahat kısıtlamaları gelebilecek. Bu sayede vaka sayısı az olan il, kontrollü normalleşme sürecine başlarken çevre illerden de o ile tehlike gelmeyecek. Bu hafta içi yayınlanacak olan illere göre koronavirüs vaka sayısının açıklanmasıyla normalleşme takvimi de kesinleşecek.



Normalleşmeye en uzak iller: Normalleşmeye en uzak olan iller; Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Samsun, Osmaniye, Tokat, Karaman, Adıyaman ve Gümüşhane'dir. Bunun yanında İstanbul'da riskli grupta olduğu için başlangıçta normalleşmeye uzak olan iller arasındadır.

Normalleşmeye en yakın il: Normalleşmeye en yakın olan iller; Hakkari, Şırnak, Bitlis, Batman, Van, Mardin, Muş, Diyarbakır, Kars ve Siirt'tir.