29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na sayılı günler kaldı. Şu sıralar tüm öğrenciler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa yazılar aramakta.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na sayılı günler kaldı. Şu sıralar tüm öğrenciler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa yazılar aramakta. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şiirleri ve kısa uzun anlamlı Cumhuriyet Bayramı şiirleri listesini sizler için oluşturduk . Bu sene Cumhuriyet Bayramı perşembe gününe denk geliyor. Gerek okullarında okumak için gerekse de sevdiklerinin Bayramını kutlamak için en büyük Bayram 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa yazılar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa uzun şiirler listesine sizler için güncelledik.  Peki 29 Ekim ile ilgili yazı konusunda tüm detaylar sizlerle.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kısa yazılar


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa yazıdetayları sizlerle. Türkiye Büyük Millet Meclisi 29 Ekim 1923'te devletin yeni yönetim biçimi olan Cumhuriyeti ilan etti. Ülkemizin en büyük bayramı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa yazılar Cumhuriyet Bayramı şiirleri ve mesajları sizlerle .  29 Ekim Cumhuriyet BAyramına Kısa bir süre kaldığı Şu günlerde herkes 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa şiirler aramakta. Peki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sözleri kısa yazıları ve 29 Ekim şiirleri sizlerle . Her sene büyük bir Coşku ile kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97. yıl dönümü pandemi sebebiyle ne kadar buruk geçeceği henüz belirlenmesi de özellikle de okullarda tören yapılacağı belirleniyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için yazılmış en anlamlı en güzel uzun kısa şiirlere yazıları ve kompozisyonları haberimizde bulabilirsiniz. Işte kısa ve uzun 29 Ekim şiirleri

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa yazılar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa uzun şiirler ve detayları sizler için paylaşacağız. 97 yılını kutlayacağımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel olarak yazılan en güzel şiir ve yazıları sizler için oluştururken siz öğrencilerde gerek okullarımız ve okumak için gerekse de ödevleriniz de kullanmak için haberimizin detaylarını takip edebilirsiniz işte detaylar...

Cumhuriyet BAyramı Şiirleri


ON BEŞ YILI KARŞILARKEN
Kim derdi yarılsın da nihayet yerin altı,
Bir anda dirilsin de şu milyonla karaltı.
Topraklaşan ellerde birer meşale yansın.
Kim der ki şu milyonla adam birden uyansın.
Kim derdi seher yıldızı doğsun da bir evden,
Kaçsın da cehennemler o bir dalma alevden,
Canlansın ışık selleri olsun da o damla
Beş devletin öldürdüğü devlet bir adamla.
Kim der ki en son rakamlar da delirsin.
On beş asır on beş yılın eb'adına girsin.
Dünyaları bir fert evet oynattı yerinden,
Sarsıldı demirler evet azmin demirinden.
Mazi yıkılıp gitti evet fesli, kafesli:
Lâkin bugünün ey granit bünyeli nesli,
Bir şey ele geçmez şerefin sade adından.
Sen arşı bırak, varsa haber ver kanadından.
Gökten ne çıkar? Gök ha büyükmüş ha değilmiş,
Sen alnını göster ne kadar yükselebilmiş.
Gökler çıkabildin, uçabildinse derindir,
Tarihi kendin yazıyorsan,tarih senin eserindir.
Bahsetme bugün sade dünün mucizesinden,
İnsan utanır sonra yarın kendi sesinden.
Asrın yaşamak hakkını vermez sana kimse;
Sen asrını üstünde izin varsa benimse;
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.
Mithat Cemal KUNTAY

29 Ekim
Cumhuriyet bayramı
Geldi bize ne mutlu !
Bayraklarla donattık,
Güzel okulumuzu.
Sokaklarda, evlerde
Al bayrak dalgalanır.
Onun o al rengini
Bütün bir dünya tanır.
Yirmi dokuz Ekimi
Karşılarız neşeyle
Çünkü bugün erdik,
Büyük Cumhuriyet'e
Yürüyün arkadaşlar
Hep ileri koşalım,
Bugün bayramımız var,
Gelin bayramlaşalım.
Ali PÜSKÜLLÜOĞLU

ATATÜRK VE CUMHURİYET
Baş eğmişken önünde altı asır her zorluk,
Göçtü bir çınar gibi koca imparatorluk!..
Çatırdattı bu göçüş göklerini vatanın,
Duyunca silkindi Türk narasını “Ata"nın!…
Haykırdı kadın, erkek: “İhtilâl var, ihtilâl"!
Çiğnenemez yerlerde mübarek, şanlı hilâl…
Alev alev bayrağım kızıllıklarda yandı,
Bütün millet “Kemal"in etrafında toplandı!..
Dönünce yurt ananın gözleri bir pınara
Can verdi ulu tanrım bu devrilen çınara!..
Saldı o yeniden kök, filiz, gövde, dal budak:
Irkının şahlanışı ısırttı “Garb"a dudak!..
Çekince Mehmetçik'ler kılıçları kınından,
Göl göl oldu her taraf korkak düşman kanından!
Birleşti siperlerde gazilerle, şehitler,
Yeni bir düzen verdi dünyaya koç yiğitler!..
Dile gelince otuz asırlık şanlı mazi,
Türk'ün kara bahtını ağarttı “Büyük Gazi"!..
Son verip bu cenkte biz binbir kötü niyete,
Kavuştuk sevgilimiz: İstiklâl, hürriyetle!..
Değildir zindan artık bize Anadolu'muz,
Cumhuriyet nuruyla aydınlandı yolumuz!..
Onun kutsal sevgisi taşıyor içimizden,
Gökler dolusu selâm, ölmez “Ata"ya bizden!..
Cemal Oğuz ÖCAL

ATATÜRK'ÜN CUMHURİYET İLE İLGİLİ SÖZLERİ
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, büyük mücadelelerde ülkemizi düşman işgalinden kurtardı ve 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan etti. Bugün kutlanan Cumhuriyet Bayramı ile Cumhuriyetimizin 94. yılı yad edilecek ve yurdumuzun düşman işgalinden kurtuluşunda mücadele veren aziz şehitlerimiz anılacak. İşte Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili sözleri...

* “Türk ulusu büyüktür. Özgürlüğü ve barışı sever. Canı pahasına da olsa, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak güçtedir. Ve yaşatacaktır…Cumhuriyet, etnik kökeni ne olursa olsun tüm yurttaşlarını Türk Ulusu çatı kimliğinde birleştirmiştir.”

* Her karış toprağıyla bölünmez bütün olan ülkemiz Edirne’den Kars’a, İzmir’den Hakkari’ye, Sinop’tan Hatay’a, Türk Devleti’ne yurttaşlık bağı ile bağlı olan herkesin ortak yurdudur.

* Tekil devlet yapımız, ulusal birliğimizin, huzurun ve toplumsal barışın en önemli güvencesidir. Tekil devlet yapımızın, ülke tümlüğünün, ulusal birliğimizin sonsuza kadar korunacağından kimse kuşku duymamalıdır.

* Demokrasi ilkesinin en yeni ve akılcı uygulamasını sağlayan hükümet biçimi cumhuriyettir.

* Türk ulusunun yaratılışına en uygun olan yönetim cumhuriyettir.

* Cumhuriyet erdeme dayanan bir yönetimdir.

* Cumhuriyet düşünce, beden ve bilim bakımından güçlü koruyucular ister.

* Geleceğe güçlü biçimde ulaşabilmek, Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmakla olanaklıdır.

* Benim nâçiz vücudum birgün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.

* Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.

* Biz doğrudan doğruya milletseveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı, Türk topluluğudur.

* Cumhuriyet fikir serbestliği taraftandır. Samimî ve meşru olmak şartıyla, her fikre hürmet ederiz. Her kanaat bizce muhteremdir.

* Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.

* Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.

CUMHURİYET NASIL VE NE ZAMAN KURULDU?


Osmanlı Devleti, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu'da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Milli Mücadele, 1923 yılında milli güçlerin zaferi ile sonuçlandı. Bu süreçte, "Büyük Millet Meclisi" adıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921'de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922'de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.

27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet Paşa ile birlikte bir kanun değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923'te Meclis'e sundu. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.

Cumhuriyetin ilanı, Ankara'da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı


CUMHURİYETİN KURULUŞUNUN BAYRAM KABUL EDİLMESİ


Cumhuriyet ilan edildiği sırada henüz 29 Ekim günü bayram ilan edilmemiş, kutlamalar konusunda bir düzenleme yapılmamıştı; 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günündeki şenlikleri halk kendiliğinden organize etti. Ertesi yıl, 26 Ekim 1924 tarihli 986 numaralı kararname ile Cumhuriyet'in ilanının 101 pare top atılarak ve planlanacak özel bir programla kutlanmasına karar verildi. 1924 yılında yapılan kutlamalar, daha sonra yapılacak olan Cumhuriyet’in ilanı kutlamalarının başlangıcı oldu.

2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir.[ Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan'da karara bağlandı; 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edildi. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, Cumhuriyet'in milli bir bayram olarak kutlanması resmi bir hüküm şekline geldi. Cumhuriyetin ilan edildiği gün, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde resmî bir bayram olarak kutlanmaya başladı.