Diğer bir adıyla takograf kartı olarak bilinen dijital ehliyet başvuruları başladı. Dijital ehliyete başvuruların başlaması ve duyurulmasıyla vatandaşlar dijital ehliyeti araştırmaya başladı.

Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir? Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir?
Diğer bir adıyla takograf kartı olarak bilinen dijital ehliyet başvuruları başladı. Dijital ehliyete başvuruların başlaması ve duyurulmasıyla vatandaşlar dijital ehliyeti araştırmaya başladı. Dijital ehliyete kimlerin başvurabildiği de merak konusu oldu. Dijital ehliyete uluslararası taşımacılık yapan şoförler başvuru yapabiliyor. Ayrıca uluslararası taşımacılık yapan şoförlerin yanı sıra SRC 1-2-3-4-5 belgelerinden herhangi biri olması durumunda da başvuru yapılabiliyor. Dijital ehliyete internetten online olarak da başvuru yapılması mümkündür. Servis sürücüsü, şirket veya denetim kartlarından herhangi birine sahip olmak isteyen kişiler, dijital ehliyet başvurusu yapma hakkına sahiptir. Dijital ehliyet başvuruları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yeni TOBB sistemleri üzerinden online olarak yapılabiliyor. Peki, dijital ehliyet nedir ? Dijital ehliyet başvuruları fiyatı ve belgeleri nelerdir ? Kimler dijital ehliyet alabiliyor ? Dijital ehliyet ne işe yarıyor ?

Dijital ehliyet nedir ?

Yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçların, karayolunda yapacakları yolculuklar da ticari araçlarda sayısal takograf adı verilen bir kontrol cihazı mevcuttur. Bu belirtilen kontrol cihazı olan takograf cihazında, kartlar için iki yuva ve 1 ekran vardır. Takograf cihazı, güvenli bir sensör yardımı ile vites kutusunun bulunduğu alana bağlanır. Bu takografa yerleştirilmek üzere çıkarılmış olan ehliyetlere ise dijital ehliyet adı verilir.

Dijital ehliyet başvurusu nasıl yapılır ?

Dijital ehliyet almak isteyen vatandaşlar, dijital ehliyetin nereden ve nasıl alındığı merak ediyorlar. Dijital ehliyet başvurusu yapmak oldukça kolaydır. Dijital ehliyet almak isteyen sürücüler, Türkiye Odalar Birliği Başkanlığı tarafından dijital ehliyetlerini kolaylıkla alabilirler. Dijital ehliyet başvuruları internet üzerinden de yapılabiliyor. Şu an pandemiden dolayı ise dijital başvuru yapmak öncelik oldu. Online olarak dijital ehliyet başvurusu yapmak isteyenler, TOBB internet sitesi üzerinden dijital ehliyetlerini alabilirler. Dijital ehliyeti; uluslararası taşımacılık yapan sürücüler ve bunun yanında SRC 1-2-3-4-5 belgelerinden birine sahip olan vatandaşlar tarafından yapılabilmektedir.

Dijital ehliyet nasıl alınır ?


İnternet tarayıcınıza dijital ehliyet başvuru yazdığınızda https://staum.tobb.org.tr/PinacaWeb/ çıkan siteye tıklayarak, 'Sayısal Takograf' adlı uygulamaya tıklayarak ön başvurunun yapabiliyorsunuz. Dijital ehliyet için ön başvurunun sonrasında dijital ehliyet ile alacağınız kartın ödemesi yapmanız gerekiyor. Dijital ehliyet başvurusu sırasında unutmamanız gereken bir detay var. Dijital ehliyet başvurusunda dekontun Türkiye Odalar Birliği Başkanlığı'na ödediğine dair bilgi verilmesi gerekiyor. Ek olarak TOBB'a bağlı olan odalara başvuruda bulunması gerekiyor.

Dijital ehliyet ile sürücü kartını almak için istenen evraklar ve gerekli olan belgeler arasında dekont, sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, biyometrik fotoğraf ve SRC Belgesi bulunuyor. SRC belgesi olmayan sürücüler, dijital ehliyet başvurusunda bulunamaz ve dijital ehliyet ile kart alamaz.



Dijital ehliyet ne kadar ? Dijital ehliyet kaç para ?




Dijital ehliyetin ne olduğu ve nasıl alındığı kadar, dijital ehliyetin fiyatı da merak ediliyor. Dijital ehliyetin fiyatı, sürücü kartları 130 TL, şirket ve servis kartları 400 TL olarak belirlenmiştir. Dijital ehliyet ve kartlar ile ilgili belirtilen tüm bu fiyatlar ise 2020 yılının fiyat tablosuna aittir. Dijital ehliyet ile sürücülerin 12 aylık tüm sürüşleri kayıt altına alınmış olur. Bu sayede polis tarafından ulaşılmak istenen tüm bilgilerde sistemde bulunan bilgiler aracılığıyla hızlıca ulaşılabilir bir hal alır. Bu sayede hız sınırı geçme, sürücü hataları gibi durumların önüne geçilmiş olacak. Dijital ehliyet uygulamasında; sürücü, şirket, servis ve denetim şeklinde 4 farklı akıllı dijital ehliyet çeşidi yer alır. Uluslararası taşımacılık, yolcu taşımacılığı ve eşya taşımacılığı yapan sürücülerden SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4, SRC 5 belgesine sahip olan kişiler dijital ehliyet için başvuruda bulunma hakkına sahiptir.



Dijital ehliyet için istenen evraklar nelerdir ?

İmza Sirküleri aslı ve fotokopisi, (Aslı kontrol edildikten sonra sürücüye iade edilecektir.)

Vekaletname aslı ve fotokopisi, (İmza sirkülerinde servis yetkilisinin adı geçmiyorsa bu durumda ise vekaletname talep edilir.)

Başvuruyu imzalayacak kişinin Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi,

Oda Kayıt Belgesi aslı,

Vergi Levhası fotokopisi,

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alınan Servis Yetki Belgesi fotokopisi,

Servis Kaşesi istenmektedir.

Servis kartı için istenen evraklar nelerdir ?

Servis yetkilisinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi,

İmza sirkülerinin aslı ve fotokopisi,

İmza sirkülerinde servis yetkilisinin ismi yer almıyor ise vekaletname aslı ve fotokopisi,

Ticaret odasından alınmış oda kayıt belgesinin aslı,

Servise ait vergi levhasının fotokopisi,

Belgelerinin fotokopisi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alınacak olan Servis Onay Belgesi ve Yetki

Kart ücretinin bankaya yatırıldığına dair dekont,

Servis Kaşesi ile servis kartı başvurusuna kayıt yaptırılır.

Şirket kartı için istenen evraklar nelerdir ?

Şirket yetkilisinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi,

Şirkete ait kaşe,

4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu Uyarınca alınacak yetki belgesinin fotokopisi,

İmza sirkülerinin aslı ve fotokopisi,

İmza sirkülerinde şirket yetkilisinin ismi yer almıyor ise vekaletname aslı ve fotokopisi,

Ticaret odasından alınmış oda kayıt belgesinin aslı,

Şirkete ait vergi levhasının fotokopisi,

Kart ücretinin bankaya yatırıldığına dair dekont gerekmektedir.