Devlet tarafından çocuk sahibi olan vatandaşlara sağlanan para yardımına, çocuk yardımı denir. Çocuk parasından yararlanmak isteyen kişilerin devlet tarafından belirlenen şartlara uymaları gerekmektedir.

Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir
Devlet tarafından çocuk sahibi olan vatandaşlara sağlanan para yardımına, çocuk yardımı denir. Çocuk parasından yararlanmak isteyen kişilerin devlet tarafından belirlenen şartlara uymaları gerekmektedir. Devletin, belli şartlara uyan vatandaşlara verdiği çocuk parası yardımını almak ve çocuk parası sorgulamak çok kolay. Çocuk parasını isterseniz PTT'ye giderek isterseniz online olarak internetten hatta isterseniz telefondan arama yaparak öğrenme şansınız var. Çocuk parası sorgulamayı herkes her yerden kolaylıkla yapabilir. Çocuk parası hakkından yararlanma hakkını kazanan vatandaşların, devletin belirlediği süre içerisinde o parayı bankadan çekmeleri gerekmektedir. Eğer hesabınıza yatan çocuk parasını belirlenen süre zarfında çekmezseniz, hesabınıza yatırılan çocuk parası geri çekiliyor. Ve hesabınıza yatan ve sonrasında zamanında çekmediğiniz çocuk parası bir daha hesabınıza yatırılmıyor. Bunun sonucunda da çocuk parası hakkınızı kaybediyorsunuz. Çocuk parası hakkınızı kaybetmemek ve değerlendirmek için hesabınıza yatan parayı zamanında çekmeyi ihmal etmemelisiniz. Çocuk parası hakkı hakkında tüm detaylı bilgiler ve çocuk parası sorgulama için haberin devamına geçelim. E-devletten çocuk parası sorgulama nasıl olur ? 2021 çocuk parası nasıl sorgulanır ? E-devletten çocuk parası sorgulama !

Çocuk parası başvurusu nasıl yapılır ?


Devletin, çocuk sahibi olan vatandaşlara sağladığı para yardımına çocuk parası denir. Ve devletin aradığı şartları karşılayan vatandaşlar, çocuk parası alma haklarından yararlanabilir. Çocuk parası almak isteyen vatandaşlar, nasıl çocuk parası alabilirler araştırmaya başladı. E-devletten çocuk parası başvurusu nasıl yapılır ? Çocuk parası başvurusu yapmak nasıl oluyor ? 2021 çocuk parası başvurusu !

Çocuk parası almak için;

Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından çocuk sahibi olan vatandaşlara verilen çocuk parasına başvuru yapmak oldukça kolay. Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın verdiği çocuk parasına başvurmak için 2 yol var. Bu yollardan birisi direkt kuruma giderek başvuru yapmakken diğer bir seçenek ise online olarak internet üzerinden başvuru yapmaktır. Çocuk parasına başvuru yapmak için isteyen vatandaşlar, doğrudan kuruma gidebilir ve çocuk parası başvurusunu kurum üzerinden yüz yüze yapabilir. Ancak bir diğer isteyen vatandaşlar da kuruma gitmeden internet aracılığıyla, e-devlet üzerinden başvuru işlemlerini yapabilirler.

Çocuk parası almak isteyen vatandaşlar eğer online olarak, e-devlet üzerinden çocuk parasına başvuracaksa;

turkiye.gov.tr sitesine internet tarayıcısı üzerinden giriş yapmaları gerekmektedir.

Sonrasında belirtilen siteye girdikten sonra açılan giriş ekranı bölümüne, kimlik bilgilerinin doğrulanmak için “Giriş Yap” butonuna tıklamaları gerekmektedir.

Giriş yap butonuna bastıktan sonra açılan ekrana istenen bilgileri girmeniz gerekmektedir. Giriş yap ekranından sonra açılan bölümde T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir.

T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girdikten sonra açılan ekranda; “E-Hizmetler” bölümü kısmına tıklamanız gerekmektedir, sonrasında ise “Kurumlar” kısmına tıklamanız gerekmektedir.  Ardından "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı" seçeneğini seçmeli ve ilerlemelisiniz.

Çocuk parasına başvurmak için açılan ekrandaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kısmından, çocuk parası başvurunuzu yapabilirsiniz.



E-devlet çocuk parası sorgulama !

E-devlet üzerinden çocuk parası sorgulamak çok kolay. E-devlet üzerinden çocuk parası sorgulamak istiyorsanız yapmanız gerekenler aşağıdaki adımlarda verilmiştir.

https://www.turkiye.gov.tr/acshb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama internet bağlantı adresini kullanmalısınız. Bu belirtilen adrese gittikten sonra ise e-devlet sorgulama ekranını açmalısınız.

E-devlet sorgulama sayfasını açtıktan sonra ana sayfada karşınıza çıkan giriş yap butonuna tıklamanız gerekmektedir.

E-devlette giriş yapma kısmında çıkan T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girildikten sonra sayfa girişi yapılmaktadır.

Sayfa girişi yaptıktan sonra ise açılan sorgulama ekranı kısmında, doğum parası hakkında sorgulama ekranı çıkacaktır. Doğum parası sorgulama ekranı kısmına tıkladığınız zaman kolaylıkla çocuk parasını sorgulayabilirsiniz.

Açılan sorgulama ekranında, çocuk parası almaya hak kazanmanız durumunda ödeme detayları, ödeme için gerekli sicil numaraları ve ödeme tarihleri sizlerle paylaşılacaktır. Ancak çocuk parası başvurunuz onaylanmazsa ise hiçbir bilgi verilmeyecektir.



Çocuk parası ne kadar ?

Çocuk parası almak isteyen vatandaşın çocuğunun 2015 yılından sonra doğması gerekmektedir. Eğer çocuk 2015 senesinden önce doğmuş ise vatandaş, o çocuk üzerinden çocuk parası alamaz. Vatandaşın 2015'ten sonra doğan 5 yaşından küçük olan ilk çocuk için 300 TL  çocuk ödemesi yapılmaktadır.

Vatandaşın, ikinci çocuğu için ise 400 TL çocuk yardım parası ödemesi yapılmaktadır.

Eğer üç ve üçün üzerinde çocuğu olan bir vatandaş, çocuk parasına başvuru yaparsa; her çocuk başına 600 TL çocuk parası ödemesi alacaktır.

Anne doğumda tek değil ikiz bebek doğurursa ise; ilk doğumu ikiz bebekler için toplamda, 700 TL çocuk yardımı para ödemesi yapılmaktadır.

Ola ki çocuklar üçüz oldu. Bu durumda da üçüz bebeklerin birincisi için 300 TL ödeme yapılırken, ikincisi için 400 TL ödeme yapılacaktır. Ve son olarak üçüncü çocuk için de için 600 TL olmak üzere, toplamda 1300 TL çocuk yardımı ödemesi vatandaşa verilecektir.