Önceleri sadece şehirler arası yolculuk ve ulaşımda sorulan HES Kodu şimdilerde hayatımızın pek çok alanında zorunlu oldu. HES Kodu almadan yurt içinde yolculuk yapmak; otobüs, tren, uçak fark etmeksizin yasaklandı.

Yapı Kredi Bankası Müşterilerine Özel: 100.000 TL’ye Kadar Kredi Fırsatı! Yapı Kredi Bankası Müşterilerine Özel: 100.000 TL’ye Kadar Kredi Fırsatı!

Önceleri sadece şehirler arası yolculuk ve ulaşımda sorulan HES Kodu şimdilerde hayatımızın pek çok alanında zorunlu oldu. HES Kodu almadan yurt içinde yolculuk yapmak; otobüs, tren, uçak fark etmeksizin yasaklandı. HES Kodunuz olmadan bilet alamıyorsunuz. Şehirlerarası HES Kodu uygulamasından sonra AVM'lere girişte, restoran ve kafelere girişte, ÖSYM sınavlarından, kamu kurum ve kuruluşlarında ve daha birçok yerde HES Kodu uygulaması zorunlu hale getirildi. Zorunlu hale gelen HES Kodu uygulaması ile vatandaşların Hayat Eve Sığar kodunu alması mecbur oldu. Genç yaşlı, çocuk büyük fark etmeksizin herkesin kişisel olarak aldığı HES Kodu hakkında birçok soru soruluyor. HES Kodu nasıl alınır, geçerlilik süresi, en fazla ne kadar uzun HES Kodu alınır, HES Kodu nereden alınır gibi pek çok soru soruluyor. İşte, HES Kodu hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları...

Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen HES Kodu ile vatandaşlar, sağlık durumlarının iyi olduğunu kanıtlamak adına HES Kodu uygulamasını kullanıyorlar. Hayat Eve Sığar adı altında başlayan uygulama ile vatandaşların sağlık durumunu kontrol altında tutmak amaçlanıyor. HES Kodu ile herhangi biriyle temaslı olup olmadığınız, korona testi sonucunuz, pozitif olup olmadığınız gibi birçok durum kontrol ediliyor. HES Kodu uygulaması ile vaka sayısını kontrol altında tutmak amaçlanıyor. HES Kodunun uygulamanın zorunlu olması ile birlikte vatandaşlar HES Kodu almaya başladı. Hala HES Kodu almayan vatandaşlar ise nasıl ve nereden HES Kodu alabileceği araştırmaya başladı. HES Kodu nasıl alınır? Nereden alınır?



HES Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?

Hayat Eve Sığar kodu ile günlük yaşantımızda ve sosyal hayatımızda sağlık durumumuzu kontrol altına almak ve temaslarımızı kontrol etmeyi amaçlıyor. HES Kodu ile herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınız, temaslı olup olmadığınız, Covid-19 testinizin sonucu ve pozitif mi negatif mi olduğunuz belli oluyor. HES Kodu ziyaret edeceğiz kurum ve kuruluşlara kolaylıkla giriş çıkış yapabilirsiniz. Ayrıca seyahat yapmak ve şehir değiştirmek için otobüs, tren bileti gibi biletleri HES Kodunuzu girerek alabilirsiniz.

SMS ile HES Kodu Almak

HES Kodu almak için Sağlık Bakanlığı vatandaşlara 3 farklık yol sağlıyor. Sağlık Bakanlığı'nın vatandaşlara almayı zorunlu kıldığı HES Kodunu SMS, e-Devlet ve Hayat Eve Sığar mobil uygulaması ile alabilirsiniz. SMS ile HES Kodu almak için ihtiyacınız olan bir telefondur. Telefonunuzun kısa mesaj bölümüne girerek mesaj yazıp, HES Kodunuzu alabilirsiniz. SMS ile HES Kodu almak için;

HES (boşluk) TC Kimlik Numaranız (boşluk) Kimlik kartınızın seri numarasının son 4 rakamı (boşluk) kodun geçerli olmasını istediğiniz gün sayısı" yazıp 2023’e SMS atmanız gerekiyor. Bu işlemden sonra mesaj ile HES Kodunuzu alabilirsiniz.

Örneğin; HES boşluk 12345678901 boşluk 1234 kod geçerlilik süresi yazıp 2023'e SMS atmanız gerekmektedir.

e-Devlet ile HES Kodu Almak

HES Kodu almak için en çok tercih edilen yöntemlerden biri de e-Devlet ile HES Kodu almaktır. Telefona ihtiyaç duymadan herhangi bir uygulama indirmeden sadece internet aracılığıyla e-Devlete giriş yaparak HES Kodu alabilirsiniz.

e-Devletten HES Kodu almak için;

İlk adım e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama sekmesine HES Kodu yazmalısınız.

Sonrasında arama sekmesine HES Kodu yazdıktan sonra karşısınıza iki farklı seçenek çıkıyor.

Ardından çıkan seçeneklerden 'HES Kodu Üretme ve Listeleme' seçeneğine tıklayıp yeni açılan sayfaya geçiş yapmanız gerekiyor.

Son adım olarak 'Yeni HES Kodu' kısmına tıklamalısınız. HES Kodunu kimin adına almak istediğiniz sorulacak. Eğer kendi adınıza HES Kodu almak istiyorsanız 'Kendi Adıma' seçeneğini seçmelisiniz. Ancak kendi adınıza değil de 18 yaşından küçük çocuğunuz için almak isterseniz '18 Yaşını Doldurmamış Çocuğum Adına' seçeneğini tıklamanız gerekiyor.



Hayat Eve Sığar Uygulaması ile HES Kodu Almak

HES Kodu almak için en kolay yollardan biri de Hayat Eve Sığar mobil uygulamasını indirip HES Kodu almaktır. Hayat Eve Sığar mobil uygulaması ile HES Kodu almak için;

Akıllı cihazınız, telefonunuz Android ise Google Play’den indirebilirsiniz. Eğer telefonunuz veya cihazınız Iphone ise AppStore'den Hayat Eve Sığar uygulamanızı indirebilirsiniz. App marketten indirdiğiniz uygulamaya giriş yapıp kaydınızı oluşturarak HES Kodunuzu alabilirsiniz. Sonrasında HES Kodunuzu göstermek istediğiniz zaman uygulamanızı açıp gösterebilirsiniz. Ayrıca Hayat Eve Sığar uygulaması ile olduğunuz bölgenin koronavirüs açısında ne derece riskli olup olmadığını da görebilirsiniz.

Süresiz HES Kodu Nasıl Alınır?

HES Kodu alırken 'süreli' ve 'süresiz' olarak iki seçenekten birini seçerek alabilirsiniz. HES Kodu süreniz kendiniz beliyorsunuz. HES Kodu geçerlilik sürenizi girdikten sonra girdiğiniz süre kadar HES Kodunuzu kullanabilirsiniz. Süresiz HES Kodu almak için ise geçerlilik süresi için tarih girmenize gerek yoktur. HES Kodu geçerlilik süresi kısmında 'süresiz' kısmını seçerek, süresiz HES Kodu alabilirsiniz. Süresiz HES Kodunun süresi vardır. Süresiz HES Kodu ile 18 ay geçerli bir HES Kodu alıyorsunuz.