Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bilim kurulu toplantısının ardından konuştu. Koca, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun aşı konusundaki bazı açıklamalarına tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bilim kurulu toplantısının ardından konuştu. Koca, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun aşı konusundaki bazı açıklamalarına tepki gösterdi.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs bilim kurulu toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenledi ve Türkiye’nin normalleşme dönemine ilişkin konuştu. Türkiye’de şu ana kadar 8 milyon doz aşı yapıldığını belirten Koca, 1,5 milyon kişinin 2 doz aşı olduğunu ifade etti. Çin aşısının koruma oranına ilişkin olarak Koca, “Aşı olduğumuz gün koruma başlamıyor. İkinci doz aşıyı olup üzerinden 14 gün geçtikten sonra aşılanmış oluyoruz. Yani ilk aşı olduğumuz günden 42 gün sonra. Bu 42 gün kendimizi daha iyi korumak zorundayız. Ayrıca tüm nüfusumuzun en az %60'ını aşılamadan aşı güvencesini elde etmiş olmuyoruz. Aşının ilk dozunu yaptırmış olmak bizi tedbire sevk etmeli. Her geçen gün sayısı artan mutasyonlu virüse de dikkat etmeliyiz. Bazı illerimizde buna yönelik özel planlarımız var. Vaka sayılarındaki artış bazı illerimizde diğerlerinden daha geç normalleşmesine neden olabilecek.” dedi.

Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor


‘Aşıyı en ucuza alan ülkeyiz’


Türkiye’nin koronavirüs aşısını en uygun fiyata alan ülke olduğunu belirten Koca, “İddia şu: Deniyor ki, üretici firma 1 milyon doz aşı üretti ve bu 1 milyon doz aşıyı Türkiye'ye aslında bedel almadan bağışladı. Ama distribütörü olan firma ise bunu devlet malzeme ofisine, yani devlete fatura etti. Üretici firmanın bağışlamış olduğu veya bedelsiz verdiği aşıyı üretici firma fatura ederek devletten 12 milyon dolar para aldı. Aşı savaşının olduğu bir dünyada üretici bir firma bir ülkeye aşıyı bedava bağışlar mı? Bunun akılla izahı var mı?” dedi.


Türkiye’nin Çinli Sinovac şirketi ile doğrudan görüştüğünü belirten Koca, aracı firmalara ödeme yapılmadığını ancak bu firmanın lojistik gibi süreçleri yönettiğini belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ticari sırları ifşa ettiğini vurgulayan Koca, kendisini arayıp sorabileceğini belirtti ve aşı konusunu siyasi alana çekmeyi doğru bulmadığını belirtti.