Kadın asker olmak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda rütbeli olarak asker olmak isteyen kadınlarımızın hangi şartlar altında TSK personeli olacağından bahsedeceğiz. Son yıllarda özellikle askerlik konusunda kadınlarımızın da asker olmak istediği

Kadın asker olmak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda rütbeli olarak asker olmak isteyen kadınlarımızın hangi şartlar altında TSK personeli olacağından bahsedeceğiz. Son yıllarda özellikle askerlik konusunda kadınlarımızın da asker olmak istediğini görmekteyiz. Yabancı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de TSK personeli olarak birçok görevde kadın personelde yetiştiriyoruz. Tarihimizde de kara Fatma, onbaşı Halide, emir Ayşe gibi birçok kadın askerimizin olduğunu ve bu askerlerin gönüllü olduğunu görmekteyiz. Ülkemizde de bu şekilde askere giden ve rütbeli olarak 50 civarında subay, 1000 civarında da astsubay kadın personel bulunmaktadır. Şimdi sizlere bu personel başvurularının şartlarını söyleyeceğiz.



Kadın Asker Olmanın Şartları Nedir?



Kadın olarak askeriyeye girmek istiyorsanız sadece subay veya astsubay olarak hizmet verebilirsiniz. Bu şekilde TSK personeli olacaksınız ve devlet tarafından maaşınızı alacaksınız. Gönüllü olarak askere alım maalesef bu devirde olmamaktadır. Eğer sizde askeriye için başvuru yapacaksanız aşağıdaki şartlara uygun olmanız gerekiyor.




  • Kadın asker başvurusu yapacak olan kişi öncelikle TC vatandaşı olması gerekiyor.

  • Eğitim durumu 4 yıllık lisans eğitimi veya Yüksekokul mezunu olmalıdırlar.

  • Müracaat yaşının 27 yaşını tamamlamış olması gerekiyor. 27 yaş altında olan kişiler başvurularını yapamazlar.

  • Eğer lisansüstü eğitim alıysanız 32 yaşına kadar bu yaş sınırından faydalanabilirsiniz.

  • Kadın asker başvurusu yapacak olan kişinin ayrıca hukuki bir engelinin bulunmaması gerekiyor.

  • Sağlık raporunun alınması ve sağlık açısından bir problem olmaması gerekiyor.

  • Türk ceza kanununun 53. Maddesine göre kişi evliyse kendisinin ve eşinin de adli sicil kaydının temiz olması gerekmektedir.

  • Asker başvurusu yapacak olan kişinin terör örgütleriyle ilgili bir bağlantısının olmaması gerekiyor. Ayrıca başvuru yapıldığı zaman bir siyasi partiye üye olmadığını da belgelemesi lazım. Asker olan kişi tamamen bağımsız olacak ve hiçbir siyasi görüşü desteklemeyecektir.

  • Güvenlik soruşturması için arşiv soruşturması yapıldığında bir sıkıntınızın çıkmaması gerekir.

  • Alkol bağımlısı veya uyuşturucu bağımlısı olarak daha önce tedavi görmemiş olmanız gerekiyor.

  • Vücudunda dövme ve jilet gibi izlerin olmaması gerekiyor.

  • Yapılan mülakatlarda sporda iyi derece alınması durumunda bayan asker olarak başvurunuz kabul olacaktır.



Kadın Asker Olmak İsteyenlerin Fiziksel Özellikleri



Kadın asker olacakların boyu ve fiziki özellikleri erkeklerinkinden farklıdır. Eğer başvuru yapacaksanız başvuru yaptığınız yaşa göre bu fiziki şartlarında değiştiğini söyleyebiliriz. Astsubay olmanız için 15 yaşından küçük olmamanız gerekiyor. On beş yaşındaki astsubay adayının boyu 1.48 ile 1.71 cm arasında olması gereklidir. Kilo olarak 40 ile 68 arasında olması durumunda başvurunuzu yapabilirsiniz. Yaş ilerledikçe bu özelliklerde değişecektir. 19 yaşının üzerindeki adaylarda ise boy sınırı 2.00 cm olarak değişmektedir.

Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir? Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir?


Kadın asker olacakların ayrıca vücudunda bir sıkıntı olmaması ve fiziksel görünüşte aksaklık olmaması gerekiyor. Ağzınızın, çenenizin ve diş yapınızın sorunsuz ve temiz olması, göğüs kafesinde şekil bozukluğu olmaması, düz taban olmamanız, kalp hastası, tansiyon hastası, böbrek ve karaciğer hastalıkları geçirmemiş olmanız gerekiyor. Ayrıca eğer konuşurken kekeleme yapıyorsanız da mülakatlarda eleneceğinizi söyleyebiliriz. Askeriyeye girmek için size verilecek olan sağlık raporlarında bu özelliklerin hepsine bakılacaktır. Gözlerde renk körlüğü, şaşılık, miyop, astigmat gibi durumlarda da maalesef aday olamıyorsunuz.



Kadınlar Jandarma Olabilir mi?



Jandarma Genel komutanlığı da kadın asker olarak alımlarına başlamıştır. Bunun için TC vatandaşı olmanız ve Lise mezunu olmanız gerekiyor. Evliyseniz çocuk sahibi olmamak, üniversite sınavına girip sınavda taban puanın üzerinde not almak, sağlık ve sicil durumunuzun da temiz olması sizin Jandarma olmanız için engel olmayacaktır. Jandarma sahil ve güvenlik olarak birçok yeni personel ihtiyacı olduğunu söylemektedir.