Karadeniz'de küçülen boyutları nedeniyle hamsi avlanması 10 gün süreyle yasaklandı. Normalde 9 santimetreden küçük hamsilerin avlanmaması kuralı nedeniyle bu yasağın getirildiği belirtildi.

Karadeniz'de küçülen boyutları nedeniyle hamsi avlanması 10 gün süreyle yasaklandı. Normalde 9 santimetreden küçük hamsilerin avlanmaması kuralı nedeniyle bu yasağın getirildiği belirtildi. Türkiye'de 9 santimetre olan hamsi avlanma sınırının Ukrayna gibi Karadeniz'in kuzeyinde bulunan ülkelerde 7 santimetre olduğu hatırlatıldı. Hamsi neslinin tükenme tehlikesine karşı alınan yasağın çözüm olması ve 10 gün sonra hamsi boyutlarının büyümesi umut ediliyor.


Hamsi boyutları neden küçüldü?


Peki Karadeniz'de hamsi boyutları neden küçüldü? Düşen yağmur oranları nedeniyle akarsuların su seviyesi de düştü. Bu akarsulardan ve derelerden denize karışan planktonların denize karışamaması yüzünden hamsilerin ana besin kaynağından mahrum kaldığı ve boyutlarının küçüldüğü kaydedildi.



Karadeniz'in kuzeyindeki ülkelerde hamsi avlanma sınırının 7 santimetre, Türkiye'de ise 9 santimetre olduğuna işaret eden balıkçılar ise bu konuda bir standardın tutturulması gerektiğini belirtiyor.

"Hamsinin küçüklüğü sadece avlanmayla ilgili değil"


Denizlerin özellikle son iki yılda bir hayli fazla ısındığını belirten balıkçılar, ırmaklar ve derelerin azaldığını ve balık boylarında bir küçülme görüldüğünü aktardı. İri hamsiye son iki yıldır zaten rastlayamadıklarının altını çizen balıkçılar, denizlerdeki plankton eksikliğinin büyük sıkıntılara yol açtığını kaydetti. Hamsinin şu an tahmin ettiklerinden daha bol olduğunu belirten balıkçılar, deniz suyu sıcaklığının ortalama 14 derece olmasının da bu soruna neden olan etmenlerden biri olduğunu kaydediyor.