{"uid":"B05C6E84-0297-44DE-BA4D-EA74A4124DA5_1606813118524","source":"other","origin":"unknown","sources":["328939070060211"]}

Son dönemlerde yaşanılan depremler ile birlikte vatandaşlar da yaşadıkları yerlerin depreme dayanıklı olup olmadığını merak etmeye başladı. Çok sayıda insan yaşadıkları ilin, ilçenin hatta binanın depreme dayanıklı mı yoksa dayanıklı değil mi sorularına yanıt bulmak için araştırmalara başladı. Yaşadığınız yerin deprem riskini öğrenmeniz çok kolay. Peki, bir yerin deprem riskini nasıl öğrenebiliriz ?

AFAD tarafından sunulan bir hizmet ile e-Devlet hesabınıza girerek, kendi yaşadığınız yerin deprem riskini sorgulayabilirsiniz. Türkiye'nin deprem tehlikesi olan bir kategoride yer alması vatandaşları yaşanılacak depremler öncesinde önlem almaya yönlendiriyor. Yaşanılan Elazığ, İzmir depremlerinden sonra İstanbul ve çeşitli illerde de büyük depremler bekleniyor. Bu beklenen depremlerin yıkıcı ve yaralayıcı etkisini azaltmak için vatandaşlar araştırmalara başladı. Yaşadığınız yerin bir deprem anında ne kadar zarar görebileceğini, depreme dayanıklı olup olmadığını kolaylıkla kontrol edebiliyorsunuz.

AFAd tarafından sunulan sistem ile kolaylıkla yaşadığınız yerin depreme karşı risk durumunu öğrenebilirsiniz.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan fay hatları haritası vatandaşların kullanımına açıldı. AFAD ve MTA'nın hazırladığı bu fay hattı haritasına göre il ve ilçe bazılı sorgulama yapabiliyorsunuz. Bu uygulamayı kullanarak vatandaşlar kolaylıkla deprem riski sorgulaması yapabilecekler. Vatandaşlar Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulamalarını kullanarak deprem riski sorgulamalarını yapabilecekler.

1-) AFAD'ın internet sitesine giriş yapmanız gerekiyor.

2-) AFAD internet sitesi üzerinden e-Devlet'e giriş yapmalısınız.

3-) Türkiye deprem haritası uygulaması kısmı açıldığında, açılan ekranda adres satırı yazan yere merak ettiğiniz yerin adresini yazmanız gerekiyor.

4-) Açılan deprem riski haritasında renklere göre belirtilen risk bölgelerini ve kendi yaşadığınız alanın risk durumu bu ekran üzerinden öğrenmeniz mümkündür.