Tarım ve Orman Bakanlığı gıda sektörü üzerinde yapmış olduğu son araştırıma doğrultusunda yapmış olduğu inceleme sonucunda elde etmiş olduğu bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Yapılan araştırmalar sonucunda 91 firmaya ait olarak bulunan 113 parti mal üzerind

900 TL Doğalgaz Faturası Desteği Başladı 900 TL Doğalgaz Faturası Desteği Başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı gıda sektörü üzerinde yapmış olduğu son araştırıma doğrultusunda yapmış olduğu inceleme sonucunda elde etmiş olduğu bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Yapılan araştırmalar sonucunda 91 firmaya ait olarak bulunan 113 parti mal üzerinde uygunsuz olarak bulunan durumlara rastlanmış olunduğu, hile, tağşiş ve taklit gibi durumların olduğu ürünler bakanlığın mevcut internet sitesinden paylaşıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda üzerinde hile yapan firmaların belli bir kısmını tek tek açıklama yaparak kamuoyuna duyurmuştu. 1 Kasım 2020 tarihinde yapmış olduğu duyuru ile hile yapan ve tespit edilmiş olan tüm firmaları duyurdu. Yapılmış olan duyuruda oldukça b,ilindik olan firmalarında bulunuyor olması ve bu firmaların sayısının azımsanmayacak kadar fazla olması şaşırttı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklama (1 Kasım 2020)

Ülkemizde gıda güvenliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişliğin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin önlenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.

Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak uygulamamız ile;

  • Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması,

  • Sektörde haksız rekabetin önlenmesi,

  • Tüketim aracığı ile firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve firmaların ‘güvenilir gıda üretiminin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın insan sağlığı açısından yapmış olduğu araştırmalar oldukça başarılı karşılanmaktadır. Sağlıklı ver helal beslenmek isteyen kişiler alışveriş yaptıkları zaman yapılmış olan açıklamalara doğrultusunda ürün seçimi yapmaktadır. Yapılan açıklamalar doğrultusunda verilen listelerde farklı ve bilindik firmalarında bulunuyor olması bu firmalardan alışveriş yapanlarda büyük bir şaşkınlık yarattı. Bakanlığın vermiş olduğu listedeki tüm firmalar gerekli kontrollerden geçemeyen ürünler bulundurmakta olup bu ürünlerin üretimlerinde de farklı istenilmeyen yollara girdikleri saptanmış oldu. Tam listeye detaylı bir şekilde ulaşmak isteyenler Tarım ve Bakanlığının mevcut internet sitesi üzerinden rahat bir şekilde aramalarını yapabilirler.