Resmi olarak gelen açıklamalar çerçevesinde 2021 yılı içerisinde maaşların daha yüksek olacağının söylenmesi mümkündür. Bu alanda yapılan açıklamalardan bir diğeri de ödeneklerin ne zaman alınacağı ile alakalıdır.

Ziraat Bankası hesabı olanlar dikkat! Bankadan 10 bin TL ödenecek!  Ziraat Bankası hesabı olanlar dikkat! Bankadan 10 bin TL ödenecek! 
Resmi olarak gelen açıklamalar çerçevesinde 2021 yılı içerisinde maaşların daha yüksek olacağının söylenmesi mümkündür. Bu alanda yapılan açıklamalardan bir diğeri de ödeneklerin ne zaman alınacağı ile alakalıdır. Bakan Selçuk, Aralık 2020 ödeneğinin yeni yılın ilk günlerinde hesaplara yatırılacağının müjdesini vermiştir.

İşsizlik Maaşı Nedir?


İşsizlik maaşı nedir konusu maaşın nasıl temin edileceği kadar önemlidir. Zira geçtiğimiz yıl içerisinde daha önce bu tür maaşları almayan vatandaşların büyük bir bölümü işsizlik maaşı almak zorunda kalmıştır. Maaşın alınmasındaki genel neden olarak ise Covid-19 Salgını gösterilmektedir. Çünkü işyerlerinin büyük bir bölümü salgın yüzünden işlerini askıya almış hatta kapanmıştır.

İşsizlik ödeneği ise kendi rızaları haricinde nedenler yüzünden işlerinden olan kimselere tanımlanan ödenektir. Tabi maaşın temin edilebilmesi için aranan farklı şartlar da bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse hizmet akitlerinin feshinden son üç yıl öncesine kadar en az 600 gün işsizlik sigortası ödemiş olmak lazımdır. Ödenek konusunda zaman ayarını tutturamayanlara maaş tanımlaması gerçekleştirilememektedir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?


Vatandaşlar için işsizlik ödeneği hesaplama konusunda belli bir düzen oluşturulmuştur. Burada yine açıklanmış olan kurallara riayet edilerek hareket devamı gerçekleştirilmektedir. Kurallar arasında;

  • Ödeneğin brüt asgari ücretin %150’sini geçmemesi,

  • En yüksek ödenek miktarının 4.380,99 TL olması,

  • Şartları sağlamayanlara tanımlanmaması gibi maddeler bulunmaktadır.


Hesaplama yapılırken ise kişilerin hangi iş kolunda ne kadar maaş ve ne kadar süre ile çalıştıklarına bakılmaktadır. Buna göre gerçekleştirilen hesaplamalar çerçevesinde farklı rakamsal değerlere erişim sağlanmaktadır. Bakan Selçuk, ödeneklerin ocak ayında da devam edeceğinin haberlerini vatandaşlara vermiştir. Yenilenmenin yeniden gündeme alınıp alınmayacağı ise henüz bilinmemektedir.

Aralık Ayı İşsizlik Maaşları Ne Zaman Yatar?


Aralık 2020 işsizlik ödeneği konusunda geçtiğimiz günlerde resmî açıklama gelmiştir. Ödeneklerin aralık ayı içerisinde yatmaması bazı kesimlerin endişe yaşamasına neden olmuştur. Ancak resmî açıklamalar bu gibi endişelerin yersiz olduğunu kanıtlamıştır. Çünkü aralık ayının işsizlik ödeneklerinin ne zaman yapılacağına dair açıklamalar gelmiştir.

Aralık ayı içerisinde geçerli olan işsizlik maaşı ocak ayında hesaplara gönderilecektir. Bu aşamada kesin tarih verimi yoluna da gidilmiştir. Yine Bakan Selçuk tarafından yapılan açıklamalar maaşların yatırılmasının 5 Ocak’ta gerçekleştirileceğinin bilgilerinin alınmasını sağlamıştır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?


Vatandaşlar işsizlik maaşı almak için ilk etapta bireysel şekilde başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Başvurular için İŞKUR’a gidilmelidir. Tabi iş feshinden 30 gün sonraki zaman diliminde başvuru tamamlanmak zorundadır. Diğer türlü ödenek temin edilmesi mümkün olmayacaktır. Başvurular şubeye giderek yapılabildiği gibi elektronik ortamda da güvenilir bir şekilde tamamlanabilmektedir. Bu alanda kişi tercihleri önemlidir.

Başvurularını tamamlayan bireyler sorgulamalarını da bireysel bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Bunun için e-devlet üzerinden bir sorgulama ekranı tasarlanmıştır. Böylelikle kişiler maaş durumlarını ya da talep süreçlerini internet üzerinden takip edebilmektedir.

İşsizlik ödeneği almak konusu bir de paraların çekilmesi esnasında gündeme gelmektedir. Tercih edenler ödeneklerini bir IBAN vererek banka hesaplarına alabilmektedir banka hesabı olmayan vatandaşlar için PTT yoluna gidilmektedir. İkinci kısımda maaşların çekilebilmesi için kimlik belgeleri ile herhangi bir PTT şubesine başvurulması lazımdır.