2020 yılı pek çok sektörün kötü olarak etkilendiği yıl olarak bilinmektedir. Bu durumun nedeni ise herkesin bildiği üzere Covid-19 Salgını olarak açıklanmaktadır.

Yapı Kredi Bankası Müşterilerine Özel: 100.000 TL’ye Kadar Kredi Fırsatı! Yapı Kredi Bankası Müşterilerine Özel: 100.000 TL’ye Kadar Kredi Fırsatı!
2020 yılı pek çok sektörün kötü olarak etkilendiği yıl olarak bilinmektedir. Bu durumun nedeni ise herkesin bildiği üzere Covid-19 Salgını olarak açıklanmaktadır. Salgın kapsamında dünya çapında değişen zamanlarda;

  • Sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmış,

  • Üretime ara verilmiş,

  • Bazı fabrikalar tamamen kapatılmış,

  • Pek çok firma vardiyalı olarak çalışmaya başlamıştır.


Sayılan nedenler gerek iç piyasada gerekse dış piyasada sorunların yaşanmasına neden olmuştur otomotiv sektörü ülkemizde salgını en yakından hisseden sektörlerden biri haline gelmiştir.

2. El Araç Fiyatları Düşer Mi?


Otomotiv sektörünün salgını hissetmesi büyük üretim fabrikalarında üretime ara verilmesinden sonra başlamıştır. Üretim yapılmadığı için ülkemize sıfır araç girişi neredeyse sıfırlanmıştır. Bu da satıcıların ya da yetkili bayilerin ellerindeki araçları satmaya başlamalarına neden olmuştur. Sıfır araç fiyatları aynı nedenler yüzünden bir miktar artış göstermiştir.

Vatandaşların mağdur olmasına neden olan durum ise 2.el araç piyasasının da hareketlenmeye başlamasıdır. Sıfır araç bulamayan bireyler otomatik olarak ikinci el araç satan yerlere başvurmuşlardır. Bu da 2.el araçların fiyatlarının inanılmaz derecede yükselmesine yol açmıştır. Araç almak isteyen binlerce vatandaş halen fiyatların düşmesini beklemektedir. Peki, 2021 yılı otomotiv fiyatları için ne getirecek?

2021 Otomobil Fiyatları Ne Olur?


2.el araç piyasasında 2021 yılının umutlu olacağına dair beklentiler çok yüksektir. Hatta geçtiğimiz dönemle kıyaslanan rakamlar da bu durumu destekler niteliktedir. Öncelikle 2.el olan araçların fiyatlarının düşmesi üretim fabrikalarının açılması ile ilgilidir. Salgın hayatımızdan çıkmadığı için artık fabrikalar yeni düzene göre üretim yapmaya başlamışlardır. Bu da ülkemize yeniden sıfır araç girişi yapılması anlamına gelmektedir.

  • Sıfır araçların yeniden üretilmesi,

  • Ülkemizdeki otomotiv piyasasının canlanması,

  • Vergi indirimleri gibi nedenler yüzünden 2.el araçların satış rakamları yeniden değişmiştir.


2021 hemen öncesinde başlayan değişimler salgının pik yaptığı dönemlerdeki rakamları düşürmüştür. Siz de inceleme yaparak düşüş miktarını araç bazında kontrol edebilirsiniz. Zira internet sitelerinde bu gibi imkanlar bulunmaktadır. Piyasaları analiz eden uzmanlar düşüş sayesinde 2.el araç almanın tam zamanı olduğunu belirtmektedir.

2. El Araç Nerelerden Alınmalıdır?


Vatandaşlar için en önemli noktalardan biri de 2.el oto alımlarının nerelerden yapılacağıdır. Yakın geçmişe kadar bu gibi işlemlerin tamamı galeriler üzerinden gerçekleşmiştir. Galerilerin yanı sıra kurulan araç pazarlarından da alım satım işi yapılmıştır. Ancak günümüzde;

  • Mobil uygulamalar,

  • İnternet siteleri,

  • Online satış sistemleri üzerinden 2.el araç alım satımı yapılmaktadır.


Sayılan sistemler aslında güvenlik açısından sorunsuz olarak işlemektedir. Özellikle popüler olan uygulamalar sayesinde farklı il ya da ilçelerdeki araçlar rahatlıkla temin edilebilmektedir. Fakat bu tür işlemlerde karşılıklı güven çok önemlidir. Bundan kaynaklı olarak noter huzurunda resmi işlemler gerçekleşmeden, araç muayene edilmeden online alım ya da satım yapılması önerilmemektedir.

2. El Araç Alımında Nelere Dikkat Edilmelidir?


Kişiler için 2.el araç alımı pek çok farklı artı getirmektedir. Öncelikle bazı bireyler araçlarını hoyrat kullanmaktadır. Ya da ilk kez araba kullanımı öğrenilmektedir. Bütçe yüzünden de istenen araçlar sıfır olarak alınmayabilmektedir. Çoğaltılabilen nedenler çerçevesinde 2.el araç alımı tercih edilmektedir. Sorunsuz bir alım yapabilmek için;

  • Güvenilir galeriler ya da uygulamalar seçilmelidir,

  • Satın alınacak olan araç ekspertiz değerlendirmesinden geçirilmelidir,

  • Araçların tüm belgelerinin tam olduğunun kontrolü yapılmalıdır,

  • Gerekirse sanayiye götürülmelidir.


Sayılan maddeler kişiler tarafından çoğaltılabilmektedir. Üstelik artık bireyler farklı şehirlerde ekspertiz hizmetlerini evlerinin konforunda da alabilmektedir. Çünkü bu işi meslek olarak yapan kişiler bulunmaktadır.