2021 yılına sayılı günler kala maaşlardaki zam oranları merak edilmektedir. milyonlarca vatandaş, asgari ücretin verilerinin kesinleşmesinden hemen sonra; Memur, İşçi, Taşeron işçi maaşlarına gelecek olan zam miktarını araştırmaya başlamıştır.

2021 yılına sayılı günler kala maaşlardaki zam oranları merak edilmektedir. milyonlarca vatandaş, asgari ücretin verilerinin kesinleşmesinden hemen sonra;

  • Memur,

  • İşçi,

  • Taşeron işçi maaşlarına gelecek olan zam miktarını araştırmaya başlamıştır.


İlgili bakanlıklar gerçekleştirdikleri komisyon toplantılarında konu ile alakalı görüşmeler düzenlemektedir. Bu çerçevede gelen açıklamalar maaş zam oranlarının gidişatını da belli etmektedir. Memur maaşlarının ne olduğu en düşük rakamların verileri ise geçtiğimiz saatlerde kesinlik kazanmıştır. Yine de resmi bir açıklama gelmesini beklemek en net rakamların öğrenilmesi açısından önerilmektedir.

2021 Memur Maaş Zammı




Enflasyon rakamlarının güncel verileri yapılacak olan zam miktarlarının belli olmasında etkilidir. Zaten bundan ötürü geçtiğimiz günler içerisinde Merkez Bankası tarafından bir beklenti anketi yayımlanmıştır. Enflasyon için kesin rakamların gelmesi ise 4 Ocak tarihini bulacaktır. Ancak zamanın ilerlemesi bu konuda daha nete yakın tahminlerin yapılmasını sağlamaktadır.

Uzmanlar tarafından yapılan tahminler çerçevesinde 2021 memur maaş zammı %8 oranında gerçekleşecektir. Geçtiğimiz dönemde açıklanmış olan enflasyon oranının %7,02 olması bu yönde tahminlerin yapılmasında etkilidir. Çünkü zam oranı ancak enflasyon üzerinde olursa vatandaş geçim sıkıntısı yaşamamaktadır. Olası zamların beklentiler çerçevesinde gelmesi yine farklı maaş miktarlarının oluşmasını sağlayacaktır.

Emekli ya da çalışan memurların maaş miktarları;

  • Kıdem durumuna,

  • Eş durumuna,

  • Çocuk sayısına,

  • Görev statüsüne göre değişim göstermektedir.


Devlet, maaş miktarlarında her daim minimum rakamları açıklamaktadır. Rakamların üzerine eklenen bu tür yardımlar sayesine maaşlar maksimum değerlerine erişim sağlamış olmaktadır.

2021 Memur Maaşları


Uzmanlar tarafından açıklanan rakamlara benzer verilerin gelmesi halinde en düşük maaş rakamları;

  • Memur için 3.905 TL,

  • Baş komiser için 7.047 TL,

  • Öğretmen için 5.226 TL,

  • Hemşire için 4.787 TL şeklindedir.


Memur maaşlarının miktarlarında kıdem ve görev yılı da ana belirleyiciler olarak gösterilmektedir. Bu neden yüzünden kim ne kadar maaş alacak araştırmalarında bireysel ilerleme sağlaması çok önemlidir. Gerçekleştirilen açıklamalar sadece bu rakamların altında maaş verilemeyeceğini göstermektedir. Ancak sözleşmeli memurlar için durum değişim gösterebilmektedir. Araştırmaların bireysel şekilde ilerlemesi bu alanda da fayda etmektedir.

2021 Emekli Memur Maaşları


Vatandaşlar emekli olduktan sonra da temin ettikleri maaş miktarlarında artış yaşamaktadır. Emekli maaşlarındaki artışlar hangi kurum üzerinden emekli olunduğuna göre değişim göstermektedir. Emekli maaşları aynı zamanda çalışma hayatındaki prim ödeme miktarları üzerinden de belirlenmektedir. Yine de 2021 emekli maaşlarında emekli vatandaşları mağdur etmeyecek rakamlar oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yakın geçmişte asgari ücret zammına kesinlik kazandırmıştır. Bu kesinlik sonrasında milyonlarca emekli kendi zam oranlarının ne olduğunu beklemeye başlamıştır. Emekliler için zam oranları memurlar açısından %8 beklentisinden oluşmaktadır. Eğer ki emekli maaş zamları da %5 oranında gerçekleşirse memur emeklisi için minimum aylık 2.910 TL olacaktır.

Yeni yıl ile birlikte sadece çalışanların maaşlarında artış yaşanmamaktadır. Sosyal bir devlet olduğumuz için ülkemizde 65 yaş üzerinde bir yaşlılık aylığı alınabilmektedir. Aynı zamanda engelli ya da sakat yakınlarına bakanlar için de özel bir aylık çalışması yapılmaktadır. Bu çerçevede vatandaşlar temin etmiş oldukları aylıklara yeni yıldan sonra daha yüksek rakamlardan erişim sağlayacaklardır. Çalışanlar için maaşların yükselmesi ise;

  • Çocuk sayısına,

  • Çocukların yaş grubuna göre değişim göstermektedir.


2021 net memur maaşlarında çocukların yaşlarına göre ekleme yapılmaktadır. 0-6 yaş arasında çocuğu bulunanlar daha yüksek bir yardım almaktadır. 6 yaş üzerindeki çocuklar için temin edilen yardım daha azdır.