Promosyon ve 2000 yılı sonrasında emekli olanların durumu nedenleriyle emeklilerin aldığı en düşük maaş ile en yüksek maaş arasındaki fark açılmaya başlamıştı. TÜED’ in gündeme getirdiği bu olumsuzluğa karşı çeşitli kurumlar çalışmalar sürdürüyordu.

Promosyon ve 2000 yılı sonrasında emekli olanların durumu nedenleriyle emeklilerin aldığı en düşük maaş ile en yüksek maaş arasındaki fark açılmaya başlamıştı. TÜED’ in gündeme getirdiği bu olumsuzluğa karşı çeşitli kurumlar çalışmalar sürdürüyordu. Bu kurumlar arasında Çalışma Bakanlığı’ da bulunuyor. 2000 yılından önce emekli olan kişiler ile 2000 yılından sonra emekli olan kişiler arasında oluşan eşit olmayan gelir dağılımını engelleyebilmek için, zam yapılması gündemdeydi. 2000 yılından sonra sigorta başlangıcı yapanlar içinde İntibak Yasası geçerli olacak mı?



Emekliler Zam Alacak mı?



Yaklaşık olarak 5 Milyona yakın emekliyi etkileyecek olan İntibak Zammı, en düşük emekli aylığı ile en yüksek emekli aylığı alan kişiler arasında ki farkın kapanmasını hedefliyor. Bu farkın kapanabilmesi için çalışmalar sürüyor ve zam gündeme geldi. Bununla birlikte daha önceki İntibak zammında ayrı tutulan 2000 yılı sonrasında emekli olanlar, bu defa İntibak Yasasından faydalanabilecek. Konuyla ilgili tartışmalar ve fikir beyanları sürerken, aynı zamanda çeşitli kurumlarda sorunun çözümü için çalışmalar gerçekleştiriyor. Türkiye Emekliler Derneği Üyesi olan İbrahim Avcı, TÜDER tarafından bu sorunun gündeme getirilmesinden itibaren, yoğun bir çalışma temposu içerisinde. Önceki İntibak Yasası, 2000 yılından önce emekli olanları kapsayan bir düzenleme oluşturmuştu.



Bu sebeple 2000 yılından önce işe başlayanlar için de İntibak Yasası haklarından faydalanılabilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’ na başvuru yapıldı. Kamu Denetçiliği Kurumu’ ndan 2000 yılı sonrası emeklilerinde İntibak Yasası kapsamında hak talebi gerçekleştirildi. Kamu  Denetçiliği Kurumu’ nun İbrahim Avcı’ yı haklı bulması sonrasında, durum Ankara’ ya ulaştı. Sonrasında İş Mahkemesi’ nde talebin davaya dönüştürülmesi sağlandı. Ancak bu girişim sonuçsuz kaldı. İbrahim Önder’ in lideri olduğu şekilde açılacak olan davaya red  geldi. Bu gelişme üzerine Yargıtay’ a taşındı.



Onanmış olan bu mahkemenin sonucuna istinaden, İbrahim Avcı bir dava başvurusu daha yaptı. 2000 Yılının öncesinde sigorta başlangıcı yapmış olanlar için İntibak Yasasından faydalanmaları hükmü iptal edilirse, bu durumda 2000 yılından sonrası için İntibak Zammı gündeme taşınacak. Bu davadan çıkan karar emsal karar olacağından, hukuki olarak kararın sonucundan herkes faydalanabilir duruma gelecek. Böylece 5 Milyon emekliyi etkilen bir İntibak zammı söz konusu hale gelecek. Yargıtay’ dan çıkan sonucun, İş Mahkemesi tarafından da olumlu şekilde sonuçlandırılması konusunda bekleyiş sürüyor. 355 TL oranına kadar çıkabilecek olan bu İntibak zammı için her an müjde bekleniyor. Davanın İş Mahkemesi’ nden geçmesi ve sonucunun 2000 yılından sonra işe başlayanlar için de İntibak Yasası kapsamına alınması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde davanın mahkemesinin görülmesi aşaması gerçekleşecek ve davanın onanması durumunda, bu sonuçtan herkes faydalanabilir hale gelecek.

Emekliye Müjde: TC Kimlik İle Ödeme 19.000 TL Olarak Hesaplara Yatacak! Emekliye Müjde: TC Kimlik İle Ödeme 19.000 TL Olarak Hesaplara Yatacak!


Bakanlık Devrede



Bu kapsamda Çalışma Bakanlığı’ da konuya el atmış durumda. Davanın seyri beklense de, Çalışma Bakanlığı kendi tarafında bir çalışma yaparak, gerekli teklifi sundu. Teklifin Komisyondan geçmesi, TBMM aşaması ve sonrasında Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması süreci de bir yandan işliyor. Bu doğrultuda önümüzdeki aylarda emeklilere bir İntibak zammının geleceği müjdesi verilebilir. Zammın en yüksek 355 TL oranında olacağı şimdiden belli. Bununla birlikte her emekliye yansıyacak tutar, aldıkları maaş paralel olarak belirlenecek. En yüksek emekli aylığı ile en düşük emekli aylığı alanların arasında ki farkın kapatılması için yapılan düzenlemeler, aynı zamanda farklı hakların oluşmasına da sebep oluyor. Bundan önceki İntibak yasası, 2000 yılı öncesinde emekli olanları kapsıyordu ve bu bir başka hak eşitsizliği ortaya çıkarmıştı. Bu sefer bu hak eşitsizliğinin giderilmesi için çalışmalar sürüyor.