2021 yılına girilmeden önce; Asgari ücret, Emekli maaş zamları, Memur ve işçi zamları, Taşeron işçi zamları gibi konular merak edilmektedir. Taşeron işçi zamları milyonlarca kişi tarafından ilgiyle beklenmektedir.

2021 yılına girilmeden önce;

  • Asgari ücret,

  • Emekli maaş zamları,

  • Memur ve işçi zamları,

  • Taşeron işçi zamları gibi konular merak edilmektedir.


Taşeron işçi zamları milyonlarca kişi tarafından ilgiyle beklenmektedir. Çünkü işçiler farklı nedenler yüzünden gelir bakımından mağduriyet yaşamaktadır. Aynı zamanda 2020 yılı içerisinde yaşanan salgın hastalık mağduriyet derecesinin artmasına neden olmuştur. Bu çerçevede vatandaşların çalıştıkları kurumdan ne kadarlık zam alacaklarını önceden bilmeleri iyi olacaktır.

Bakanlıklar son zamanlarda maaş zamları hakkında açıklamaları ardı ardına yapmaya başlamıştır. Bu çerçevede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan açıklama gelmesi de beklenmektedir. Ancak açıklamaların gelebilmesi için ilk etapta görüşmelerin tamamlanması lazımdır. Görüşmeler salgın gölgesinde devam ettiğinden eski zamanlara göre daha uzun sürmektedir. Çünkü görüşmelerde sosyal mesafe kurallarına riayet edilmektedir. Bazı görüşmelerin online olduğu da bilinmektedir.

Taşeron İşçilerin Zam Oranı Belli Oldu Mu?


Merak edilen 4/D’li işçi zamları hakkında net bir ifade kullanılmadığının altı çizilmektedir. Ancak konu hakkında toplu iş sözleşmesi kapsamında hareket edilmektedir. Bu çerçevede zam oranının işçilerin hakları gözetilerek gerçekleştirilecektir. Böylelikle işçiler, artan enflasyon oranları kapsamında alım güçleri açısından olumsuz etkilenmeyecektir. Zamların net rakamları verilmemesine karşın işçilerin devam eden süreci takip edebilmek şansları bulunmaktadır.

Süreç farklı aşamalardan oluşmaktadır. Fakat öncelikli olarak geçmiş dönemlerde geçerli olan sözleşmenin ortadan kalkmasının beklenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin sona ermesi ise 31 Ekim tarihine işaret etmektedir. Bu tarih sonrasında çalışmalar hız kazanmıştır. Kasım ayı içerisinde toplu iş sözleşmesinin detaylarının kesinleştirilmesi de aynı neden yüzünden yaşanmış bir durumdur.

4/D’li Taşeron İşçiler Ne Kadar Zam Alacak?


Taşeron işçiler ne kadar zam alacak konusu için resmi makamlardan gelen teklifler değerlendirilmektedir. Çalışma Bakanlığı konu hakkında uzmanlarla birlikte bir rakam oluşturma sürecine girmiş durumdadır. Verilecek teklifte sadece ilgili olan bakanlığın da etkisinin olmadığının altı çizilmektedir. Zira;

  • Toplu İş Sözleşmesi yükümleri,

  • Türk İş talepleri bu alanda dikkat edilen hususların başında yer almaktadır.


Konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmış değildir. Ancak bu durum tahminlerin gerçekleştirilmesinin önüne geçmemektedir. Özellikle uzmanlar asgari ücretin de belirlenmesinden sonra tahminlerine ağırlık vermiş durumdadır. Gerçekleştirilen tahminler kapsamında taşeron işçi 2021 maaşlarındaki zam oranlarında %8 ila 10 bandının dikkate alınacağı zannedilmektedir.

Uzmanların bir kısmının zam beklentisinin daha yüksek olduğu da araştırmalardan elde edilen sonuçlardan biridir. Bu kapsamda %17’lerle 20’ler de konuşulmaktadır. Çalışanlar hakkındaki zam belirlemeleri herkes için aynı sonuçları getirmeyecektir. Çünkü taşeron işçilerde kadroya geçme süreci birbirinden farklıdır. Değerlendirmeler, erken dönemde kadroya geçmiş olan işçilerin zam oranlarının daha yüksek olacağı yönündedir.

Taşeron İşçi Zamları Hakkında Resmî Açıklama


Taşeron işçilerin yeni yıl sonrasında geçimlerini rahat bir şekilde devam ettirebilmeleri için ciddi zam oranlarını almaları şarttır. Bu kapsamda bakanlıklarla ciddi şekilde görüşmeler devam etmektedir. Bilindiği üzere zam haberleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmektedir. Taşeron işçilerde zam oranının belirlenmesinin ardından haberlerin yine aynı bakanlık tarafından verilmesi beklenmektedir.

Bakanlık henüz bu alanda bir açıklamaya imza atmamıştır. Bu neden yüzünden verilen rakamların hiçbir resmi değildir. Lakin daha önceki dönemlerde konu hakkında yapılan uzman tahminleri çoğunlukla geçerli rakamlara benzer çıkmıştır. Bundan kaynaklı olarak hayali rakamlar yerine uzmanların verileri üzerinden beklentiye girilmesi önerilmektedir.

Vatandaşlara ilgili bakanlık açıklamasının yapılması halinde aynı başlık ya da benzerleri üzerinden duyuru yapılacaktır. Bu sayede haberlerin takibi de kolaylaşmış olacaktır.