Araç muayene ücretlerinin düşmesini bekleyen vatandaşlarımız merakla bekliyorlar. Vatandaşlarımız araçları kullandıkları en çok dönemde bir de muayene ücretleri için çok fazla tutarda bir para ödemek istemiyorlar.

Araç muayene ücretlerinin düşmesini bekleyen vatandaşlarımız merakla bekliyorlar. Vatandaşlarımız araçları kullandıkları en çok dönemde bir de muayene ücretleri için çok fazla tutarda bir para ödemek istemiyorlar. Bunun için de vatandaşlarımız açılanacak olan indirimleri ekliyorlar.  Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada ulaşım sektöründe özellikle korona virüs sürecinde muayene ücretlerini karşılamakta zorlandıklarını söyledi. Vatandaşlarımız korona virüsün getirdiği olumsuz etkilerden dolayı zaten kendilerini toparlamaya çalışırken bir de çıkan fazla ödemeler vatandaşlarımızı oldukça zor durumda bırakmaktadır. Vatandaşlarımız araç muayenelerinde ücretler düşecek mi? Araç muayenelerinde ücretler ne kadar düşecek? Gibi soruları oldukça merak ediyorlar. Merak eden ve araştıran vatandaşlarımız için ayrıntıları haber kaynağımızda paylaştık

Korona virüs her kesimden vatandaşımızı oldukça etkilemiştir. Bu etkilerden bütün vatandaşlarımız nasibini alırken bazı vatandaşlarımızda daha çok etkilenmişlerdir. Bu etkilenen kesimin başında da esnaf vatandaşlarımız vardır. Esnaf vatandaşlarımız kendilerine destek verilmesi talebinde bulunuyorlar. Özellikle araç muayenelerinin yaklaştığı sıralarda ulaşım sektöründe olan esnaf vatandaşlarımız araçların bakım ve muayene paralarını karşılamakta korona virüs sürecinde de zorlanacaklardır. Vatandaşlarımız bu süreçte kendilerine bir nebze olsun kolaylık sağlayacak olan yardımları bekliyorlar. Bunun için de arabaların muayene ücretlerinin düşmesini bekliyorlar.

Araç muayene ücretleri düşecek mi?

Vatandaşlarımızın gündeminde araç muayenelerinin yaklaşmasıyla birlikte muayene ücretlerinin düşüp düşmeyeceği var. Vatandaşlarımız tarafından konuya dair açıklamalara yönelik araştırmalar devam ediyor. Ulaşım sektöründe olan esnafımız özellikle pandemi sürecinde araç muayene ücretlerini karşılamakta zorlanıyor. Bunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren taksi, kamyon, otobüs vb. gibi ticari araçlar ilk bir yıldan sonra her yıl araçlarını muayene ettirmekle yükümlü. Ancak pandemi döneminde tüm sektörlerde olduğu gibi ulaştırma sektöründeki esnafımızın da işleri büyük ölçüde azaldı. Otobüsçü esnafımız şehirlerarası kısıtlamalar nedeniyle uzun süre iş yapamazken eğitim-öğretime ara verilmesinden dolayı okul servis araçları 6 aydan fazla süreyle kontak açamadı. Ancak iş yoğunluğu ve müşteri kapasitesi azalan hatta iş yapamayan esnafımızın birçok sabit gideri var. Bunlardan biri de her yıl zorunlu olan araç muayeneleri. Esnafımızın mağduriyetinin önlenmesi için araç muayene ücretleri yıllık muayene zorunluluğu olan araçlarda daha makul seviyelere çekilmeli” dedi.

“Muayenesini 1 aydan fazla geciktirmeyin!

Bakım ve onarım ücretleri ile ilgili bu kadar pahalı olması vatandaşlarımız için adil değil diyen Palandöken, “Ülkemizde trafiğe kayıtlı 23.7 milyon araç var. Korona virüsü salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında uzatılan araç muayene süresi 30 Eylül itibarıyla sona erdi. Ancak şoför esnafının işleri halen açılmadı. Şoför esnafı muayene ücretlerini, araç sigortasını, vergisini, Bağ-Kur ve SSK ödemelerini yapamıyor. Öte yandan K belgesine sahip araçlar, muayene sürelerini geciktirdiğinde belgelerinin düşmesi ve cezai işlemle karşılaşma riskleri söz konusu. Mağduriyetlerin önlenmesi için pandemi döneminde araç muayene süreleri yılsonuna kadar uzatılmalı. Bununla birlikte muayene ücretleri kesinlikle düşürülmeli” dedi.

“Muayenesini geciktiren araçlar YÜZDE FAİZ ödeyecek!

Otobüs, kamyon, çekici gibi ticari araçların muayene ücretinin 462 TL olduğunu söyleyen Palandöken, “Araç muayene ücretleri nakit olarak ödeniyor. Otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde muayene ücreti 462 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar 342 TL, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde ise 174 TL. Muayene süresini geçiren araçlardan ise her ay yüzde 5 oranında faiz alınıyor” dedi.