Asgari ücretle çalışmakta olan kişilerin ücretleri eylül ayından itibaren yüzde 20 gelir vergisi dilimine girmektedir. Evli ve çocuğu olan asgari ücretli kişiler, bu aydan itibaren gelir vergisi diliminden etkilenmeye başlayacaklar.

Asgari ücretle çalışmakta olan kişilerin ücretleri eylül ayından itibaren yüzde 20 gelir vergisi dilimine girmektedir. Evli ve çocuğu olan asgari ücretli kişiler, bu aydan itibaren gelir vergisi diliminden etkilenmeye başlayacaklar. Eylül ayı ücretlerinde 25 lira civarında azalma meydana gelecek. Ekim ayından yıl sonuna kadar ise aylık ücretlerde 125 liraya varan düşüş gerçekleşecek. Detaylar haberimizde sizlerle...



Asgari ücretle çalışan kişiler ilk iki dilimden vergi ödemektedirler. Ağustos ayına kadar, elde etmiş oldukları aylık brüt ücretlerinin yüzde 15'i oranında vergi ödemesi yaparken, eylül ayında sağladıkları kazançlarının bir kısmı yüzde 20 gelir vergisi dilimine girmektedir. Ekim ayından itibaren de aylık ücretlerinin tamamı yüzde 20 oranında vergilendirilmektedir.



Asgari ücretlilerin vergiye tabi gelirleri hesaplanıyorken, önce brüt gelirlerinden yüzde 14 oranındaki sosyal güvenlik primi işçi payı ve yüzde 1 oranındaki işsizlik sigortası primi işçi payı düşülmektedir. Kalan miktar vergi matrahını oluşturmaktadır. Bu duruma göre, asgari ücretin aylık gelir vergisi matrahı 2 bin 501,55 TL değerinde bulunmaktadır. Bekar bir işçi için 2020 tarihinde ücret brüt 2943 TL, net 2.324,71 TL olarak uygulanmaktadır. Fakat, net ücretin 220.73 TL'si asgari geçim indiriminden (AGİ) oluşmaktadır.



İşçi, memur gibi ücretle çalışmakta olan kişilerin kazançları, gelire göre yükselen oranlarda vergilendirilmektedir.

Vakıfbank emekli maaşlarını kendi bankasından alanlara duyuru yaptı: 100.000 TL ödeme yapacak! Vakıfbank emekli maaşlarını kendi bankasından alanlara duyuru yaptı: 100.000 TL ödeme yapacak!


2020 Eylül ayı itibariyle 22 bin liraya kadar olan ücret gelirlerinde yüzde 15; 

22.000 TL - 49.000 TL arasında olan ücret gelirlerinde yüzde 20

49.000 TL - 180.000 TL arasında olan ücret gelirlerinde yüzde 27

180.000 TL- 600.000 TL arasında olan ücret gelirlerinde yüzde 35

600.000 TL'yi aşmakta olan ücret gelirlerindeyse yüzde 40 oranında vergi uygulanmaktadır.



ÖDENEN VERGİNİN BİR KISMI AGİ İLE İADE EDİLMEKTEDİR



Asgari ücretle çalışmakta olan bekar işçinin normal şartlarda ödemesi gereken aylık vergi miktarı 375.23 TL'yi bulmaktadır. Asgari geçim indirimi yolu ile aylık verginin 220.73 TL'si geri iade edilmektedir. Böylelikle bekar bir işçi asgari ücret üstünden aylık 154,0 TL vergi ödemektedir. 



Önceki yıllarda bekar asgari ücretli kişiler de eylül ayından itibaren yüzde 20 gelir vergisi dilimine girdikleri için ellerine geçmekte olan net ücret, eylül ayından itibaren azalmaya başlamıştı. 2016 tarihinden itibaren yapılan düzenlemeyle birlikte gelir vergisi dilimindeki yükseliş sebebiyle asgari ücretlilerin eline geçen net tutar ocak ayındaki net tutarın altına düşmesi önlenmiş oldu.



Eşi çalışmayan ve çocuğu olan kişilere daha yüksek AGİ uygulanmaktadır. Böylelikle, örneğin eşi çalışmayan üç çocuklu bir asgari ücretli çalışan işçinin ödemiş olduğu verginin bütünü Ocak-Ağustos aylarında AGİ aracılığıyla iade edilmektedir. AGİ sabit kaldığı halde vergi dilimindeki yükseliş sebebiyle ödenmiş olan vergi yükseldiği için asgari ücretle çalışan evli ve çocuğu bulunan kişilerin ele geçen net ücretleri azalmaktadır.



268 TL DAMGA VERGİSİ NEDİR?



Asgari ücretle çalışmakta olan kişiler, gelir vergisinden bağımsız olarak binde 5.79 oranında gelir vergisi ödemesi sağlamaktadır. Bu şekilde ödenmekte olan damga vergisi ise aylık 22,34 TL, yıllık 268,08 TL miktarında ödenmektedir.