Bugün, Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete göçüşünün 82'nci sene-i devriyesi. Türk devletini düşman pençesinden kurtaran ve öncüsü olduğu demokrasi düzenini yerleştiren Atatürk, 1938 yılının 10 Kasım günü saat 09.

Bugün, Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete göçüşünün 82'nci sene-i devriyesi. Türk devletini düşman pençesinden kurtaran ve öncüsü olduğu demokrasi düzenini yerleştiren Atatürk, 1938 yılının 10 Kasım günü saat 09.05'te vefat etti. Bu acı kaybın ardından Türk ulusu yasa büründü. Aradan geçen 82 yılda Atatürk'ün hatırası unutulmadı ve hayatındaki birçok ayrıntı incelendi. Peki Atatürk hangi yemekleri severdi? Atatürk nasıl beslenirdi?


Atatürk nasıl beslenirdi?


10 Kasım ile birlikte, Atatürk hangi yemekleri severdi? Atatürk nasıl beslenirdi? soruları da yeniden gündeme geldi. Atatürk'ün çok fazla yemek seçmediği söylenirdi. Yaptığı bir konuşmada yemeği fazla yemenin sağlıksız olduğunu vurgulamıştır. Genellikle masadan tam olarak doymadan kalkardı.


Atatürk hangi yemekleri severdi?


Peki Atatürk hangi yemekleri severdi? Sade bir kahvaltıyla güne başladığı bilinen Atatürk, bir dilim ekmek yerdi. Ekmeğin yanında ise ya soğuk ayran ya da yoğurt tercih ederdi. Gündemdeki gelişmeleri gazetelerden takip eden Atatürk, bu okuma sırasında sütlü kahve içerdi. Ulu Önder'in günde yaklaşık 15 fincan kahve tükettiği belirtiliyor.

Unutamadığı lezzet: Selanik usulü ıspanaklı börek


Atatürk'ün en çok sevdiği yemeğin yağlı fasulye, yani etsiz kuru fasulye olduğu kaydediliyor. Fasulyenin yanında pilav yiyen Atatürk'ün fazla ekmek tüketmediği biliniyor. Atatürk'ün küçüklüğünde beri asla unutmadığı lezzet, annesi Zübeyde Hanım'ın yaptığı Selanik usulü ıspanaklı börekti. Atatürk, bu böreği ayranla birlikte yerdi.


Gece kitap okurken yumurta yerdi


Atatürk'ün akşam sofraları ise kalabalık olurdu. Yemeğe davet ettiği kişilerle memleket meseleleri masaya yatırılırdı. Akşam yemeklerinde karnıyarık, bamya, kavun ve leblebi Atatürk'ün genelde tercih ettiği lezzetler arasındaydı. Gece geç saatlerde kitap okuyan Atatürk, şayet karnı acıkırsa yumurta yerdi.