Korona virüs sonrasında milyonlarca vatandaşımız işsiz kaldı, işsiz kalan vatandaşlarımızın herhangi bir ödeme almadığı ve gelir sahibi olmadığı apaçık bilinen bir konu. Korona virüs sadece ülkemizi değil aynı zamanda tüm dünyayı ağır etkiledi ama insanl

Emekli Maaşlarını Ziraat Bankası Üzerinden Alan Tüm EMEKLİLERE 200.000 TL'ye Kadar Nakit Ödenecek! Emekli Maaşlarını Ziraat Bankası Üzerinden Alan Tüm EMEKLİLERE 200.000 TL'ye Kadar Nakit Ödenecek!

Korona virüs sonrasında milyonlarca vatandaşımız işsiz kaldı, işsiz kalan vatandaşlarımızın herhangi bir ödeme almadığı ve gelir sahibi olmadığı apaçık bilinen bir konu. Korona virüs sadece ülkemizi değil aynı zamanda tüm dünyayı ağır etkiledi ama insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri de gerekiyor. İşte tam olarak buna bir cevap olarak devletimiz Kısa Çalışma Ödeneğini devreye aldı. Kısa çalışma ödeneği ile beraber 2,3 milyon vatandaşımıza çalışmadığı için ödeme yapılıyor. Bu ödemelerin tamamı karşılıksız yapılıyor ve tamamı ile vatandaşın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda işsizlik maaşı ile beraber birleştiğinde güzel bir gelir elde edilmiş olabiliyor. Başta sadece Korona virüs ile mücadele kapsamında getirilen kısa çalışma ödeneği bundan sonra tüm ücretsiz izine gönderilmiş olan tüm vatandaşlarımıza ödenecek olan bir ücret olduğu belirtildi.



Korona virüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda getirilen kısa çalışma ödeneği ile beraber insanlar artık çalışmadan da gelir sahibi olabiliyor. Vatandaşlarımızın bireysel başvuruları kabul edilmiyor. Başvuruları sadece işçinin işvereni esube.iskur.gov.tr web adresinden yapıyor. Devletin bu vatandaşlara karşılıksız bir şekilde vereceği bu maaş ödemesi ile beraber artık geçinemeyen vatandaş kalmayacak. Korona virüs salgın hastalığına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ‘’ Ekonomik İstikrar Kalkanı’’ paketini vatandaşların olumsuz olarak etkilenmemesi için açıkladı! İşverenlerin iş yerlerinin olumsuz olarak etkilenmemesi amacıyla Kısa Çalışma Ödeneği ile çalışanların maaşlarının yüzde 60’ını karşılama desteği başlatıldı. Bu ödenek sayesinde çalışanların genel sağlık sigortası masrafları karşılanacak ve işverenlere destek sağlanacak. Aynı zamanda Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanan çalışanların maaşlarının yaklaşık yüzde 60’ı Kısa Çalışma Ödeneği ile karşılanacak.



KİMLER KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALABİLİR?




  • Mevcut çalıştığı işyerinde en az 2 aydır çalışmak gerekiyor

  • Sigorta prim ödemesinin en az 450 gün olması gerekiyor

  • İşçi işinden çıkartılmamış sadece ücretsiz izine gönderilmiş olması gerekiyor.



İŞSİZLİK MAAŞI KİMLER ALABİLİR?



İşsizlik maaşı alabilmek için çok daha ağır şartlar vardır. Çalışan örnek vermek gerekirse kendi isteğiyle işinden çıkarsa işsizlik maaşından yararlanamaz. İşçinin işsizlik maaşı alabilmesi için kesinlikle kendi kusurları dışında işinden çıkartılması gerekiyor.



İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?




  • Kendi istek ve kusuru olmaksızın işini kaybetmiş,

  • Son 3 yılda adına en az 600 gün işsizlik sigorta primi ödenmiş,

  • İşten ayrılmadan önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışanlar işsizlik maaşı alabiliyor.

  • Adına en az 600 gün prim ödenene 6 ay, 900 gün prim ödenene 8 ay, 1080 gün prim ödenene ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödenmektedir.



İŞTEN ÇIKARTILINCA 30 GÜN İÇİNDE BAŞVURU YAPILMALI!



İşsizlik maaşından faydalanabilmek için öncelikle yukarı yazmış olduğumuz tüm şartların karşılanması gerekiyor. Ancak en az yukarıdakiler kadar önemli olan bir diğer etken ise işten çıkartıldığınızda mutlaka 30 gün içerisinde işsizlik maaşına başvuru yapmanız gerekiyor. İŞKUR’a yapılacak olan işsizlik maaşı başvurusu için öncelikle esube.iskur.gov.tr web adresinden başvuru yapılabilir. Sayfaya girdiğiniz zaman sol kısımda bulunan İş Arayan girişinden girdikten sonra alt kısımda bulunan ‘İşsizlik Ödeneği Başvurusu’ sekmesinden tüm bilgileri doğru girdikten sonra başvurunuzu başlatabilirsiniz. Genellikle 3 gün içerisinde hızlı bir şekilde cevap veriliyor.