Dünya, 2020 yılı içerisinde oldukça ciddi sınavlardan geçmiştir. Bu sınavlar arasında halen devam eden Covid-19 en önemlilerindendir.

Erken EMEKLİ Olmak İsteyenler İçin ESNEK Emeklilik Sistemi Başlıyor! Erken EMEKLİ Olmak İsteyenler İçin ESNEK Emeklilik Sistemi Başlıyor!
Dünya, 2020 yılı içerisinde oldukça ciddi sınavlardan geçmiştir. Bu sınavlar arasında halen devam eden Covid-19 en önemlilerindendir. Yaşanan salgın çerçevesinde pek çok farklı önlemler alınmış durumdadır.

  • Sokağa çıkma kısıtlamaları,

  • Eğlenme mekanlarının kapatılması,

  • Sosyal mesafe kuralları,

  • Seyahatlerin kısıtlanması bu alanda alınan önlemlerden sadece birkaçıdır.


Salgının kontrol altına alınması adına atılan adımlar arasında seyahat firmalarınki en önemlilerindendir. Çünkü insanlar farklı ülke ve şehirlere giderek bulaşma oranını artırabilmektedir. THY resmî açıklaması da bu konu ile alakalıdır. Resmî açıklama çerçevesinde verilecek olan tarih milat olarak kabul edilmektedir. Peki, herkesin uymak zorunda olduğu o açıklama nedir?

Türk Hava Yolları’ndan Resmî Açıklama Geldi!


Türk Hava Yolları, salgının ilk dönemlerinden bu yana hijyen koşullarını maksimum derecede uygulamaktadır. Bu çerçevede yurtiçi olsun yurt dışı olsun pek çok farklı önlem alınmış durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı mutasyon açıklamalarından sonra alınan önlemler hat safhaya çıkarılmıştır. Bilindiği üzere mutasyona uğrayan virüsün bulaşıcılık oranında artış gözlemlenmiştir.

THY resmî açıklamasını sosyal medya hesabından herkese duyurmuştur. Salgının kontrol edilmesi açısından artık PCR testi zorunlu hale getirilmiştir. Uygulamanın zorunlu hale geldiği uçuşlar ise tüm uçuşları kapsamamaktadır.

  • Yurtdışından hareket etmek,

  • Türkiye’ye gerçekleştirilmek, PCR testi gereken uçuşların ana özellikleridir.


Uygulamanın tam olarak 30 aralık itibari ile kullanılmaya başlanacağının altı çizilmektedir.

PCR Testi Nedir?


Vatandaşlar Türk Hava Yolları PCT testinin zorunlu olduğu haberlerinden sonra testin ne olduğunu merak etmeye başlamışlardır. Öncelikle bu test “Polymerase Chain Reaction” kelimelerinin kısaltması olarak açıklanmaktadır. Bilindiği üzere salgının kontrol altına alınması açısından kimlerin pozitif ya da kimlerin taşıyıcı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu test tam olarak bu aşamada kendini göstermektedir.

Tanı kitlerindeki yanılma payları PCR için geçerli değildir. Hatta bu test sayesinde vücutta yer alan farklı tür mikropların bile listelenmesi mümkündür. Oldukça detaylı olması ve kesin sonuç vermesi nedeni ile testin yurtdışından gelen uçuşlarda zorunlu kılındığının altı çizilmektedir. THY PCR Testi uygulaması ile birlikte mutasyona uğrayan türün ülkemiz sınırları içerisinde kendini göstermesinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

PCR Testi Nasıl Yapılır?


PCR testi nasıl yapılır aslında artık hemen herkes tarafından bilinmektedir. Zira sosyal medya kanalları ya da televizyon ekranları bu konuda pek çok görsel paylaşmaktadır. Test sırasında ucunda pamuk olan uzun bir çubuktan destek alınmaktadır. Çubuk sayesinde hem ağız içerisinden hem de burun içinden gerekli olan sürüntü örnekleri temin edilmektedir.

Sürüntü örneklerinin illa ki bu şekilde temin edilmesi şart değildir. Öksürük yolu ile çıkan balgamdan örnek alınması da mümkündür. Ancak yapılan araştırmalar Korona Virüs tespitlerinde burun ve ağız içi örneklerinin daha işlevsel olduğunu ortaya koymuştur. Bu alanlardan alınan örnekler virüsün daha ilk dönemlerinde bile tespit edilebilmesine olanak tanımaktadır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde örnek için muhakkak hava yollarının tercih edilmesi gerekmektedir.

PCR testi yapmak titizlikle yürütülen bir işlemdir. Zira;

  • Yeteri kadar sürüntü alamamak,

  • Hastalığın ilerlediğinin fark edilmemesi gibi nedenler farklı sonuçlar oluşturmaktadır.


Gerçekleştirilen araştırmalar hastalığın ilerleyen dönemlerinde hem boğazda hem de burun içerisinde virüs bulunmadığı sonuçlarını getirmiştir. Bundan ötürü ilerleyen dönemlerdeki hastaların testleri hava yolu üzerinden yapılmaktadır. Test sırasında örneklerin temin edilmesinden sonra muhafazasına da özen gösterilmektedir. Kendine özel kabı bulunan sürüntüler ilgili laboratuvarlara gönderilmektedir.

PCR testi yaptıranlar ise sonuçları yoğunluk durumuna göre 8,12, 24ve 48 saate kadar temin edebilmektedir.